Advert
Advert
URFA KISAS BELDESİ KÜLTÜR MERKEZİ
Aşir Kayabaşı

URFA KISAS BELDESİ KÜLTÜR MERKEZİ

Reklam

Şanlıurfa İli Kısas Beldesinde Protokol’ün de katılımıyla Kısas Kültür Merkezi, Kısas Muhtarı Davut Ersöz’ün girişimi ve Haliliye Belediye Başkanı Sayın Mehmet Canpolat’ın destekleri ile eski belediye binası restore edilerek, 24 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen bir törenle açıldı.

      Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.” der.  Bu kültür insanlık tarihinin gelişim sürecinde yaratılan bütün değerler birikiminin hazinesi kültür merkezi kütüphanelerdir.                                                                                                                                                                                                                         

      Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulurken işte bu duygu, düşünce ve inancı referans alarak Türk kültür tarihinin en büyük devrimi olan Türk Harf İnkılabını, müteakip Kısas’ta 1929 yılında ilk Mektep açılmıştır.

      Ülkenin en yoksul, en çaresiz ve en ümitsiz devrinde hayat bulan bu büyük devrim gerçekleştirilmiş, onun yaratığı kurumlar ise günümüz aydınlanma çağının temel taşı olmuştur. Toplumsal değişme ve gelişmede bu merhaleyi sağlayan kurumların başında da o dönemde kurulan “Halk Evleri” ve “Köy Enstitüleri” gibi eğitim yuvaları gelmektedir.

      Bu kurumların Beden Eğitimi öğretmenliğini de yapan Aşık Veysel Şatıroğlu bu okulları adım adım dolaşarak Yunus Emre’nin iman: “Akılda, gönülde ve tindedir” öngörüsüne bağlı kalarak, kafalar bilgiyle aydınlanırken, gönüller de sevgi, barış ve kardeşlik duygularıyla dolar, “Mektebin bacaları, ders verir hocaları” dizeleriyle de gönüller coşar.

     Türkiye Cumhuriyeti’nin bu yuvalarındaki Eğitmenler tarafından keşfedilen yeteneklerin ortaya çıkarılması için kıt imkanlar harekete geçirilerek, yaratılan fırsat eşitliği sonucu sporcular bu dönemde dünya şampiyonu olmuş, en güzel romanlar bu dönemde yazılmış, en büyük şair, şarkıcı, tiyatrocu ve sinemacılar bu dönemde ortaya çıkmış ve ülke gerçeklerini yansıtan en özgün eserler bu eğitim kurumlarının yetiştirdiği aydın insanlar tarafından yazılmıştır. Bunları yaparken Milli Eğitim Bakanı’nın Atatürk’e efendim “öğretmen yok” dediğinde Atatürk, Ordu içerisinde “Ali Okulu” açılarak gerçekleştirilecektir, der.

       İşte bu köyden yetişen eğitmenlerden biri de Kısas köyünden Malatya Akçadağ Köy Enstitüsü’nde 1940’lı yıllarda 6 aylık bir eğitmen kursu sonucu eğitmen olarak görev alan Murat oğlu 1908 doğumlu Murad Sefer Öztürkmen’dir.

        Köy Enstitüsü eğitimli bu nefer insan bu okulda aldığı eğitim ve yüklendiği misyonla bildiklerini örgencilerine, çevresine ve özellikle de köylüsüne anlatırken, televizyonu halkın anlayacağı bir dille anlatırken köylü hayret ve şaşkınlık içerisinde onu dinler:

       “Örgencilerim, arkadaşlarım, köylülerim, gelecekte bir alet çıkacak, şimdi radyolar’ da türkülerini dinlediğiniz sanatçıları bir “Camlı Sandık” gibi aletin içerisinde göreceksiniz” der.

       Onu dinleyenler hep bir ağızdan biraz alaylı, biraz küçümser ve tam bir inanmazlıkla; “Yahu Hoca olur olur’da bu kadar olmaz, bir adam camlı sandık içerisine nasıl sığacak bu olacak bir şey mi?” diyerek tepki gösterirler.  

      Günümüzde ise Kısas’ta ozanlık geleneği bu köyün ozanlarının yerel ve ulusal TV’de sunduğu programlarda seslendirdikleri eserler hepimizin malumudur. Bu programlarda ozanların icra ettikleri, Türk Halk Müziği’nin en özgün eserleri, Urfa Kamuoyunun da gönlünü fethetmiş, takdir toplamaktadır.                  

      Urfa Kültür ve Edebiyatına Kısaslı’ların kazandırdığı bu kültürel değerlerin, “Kısas’ta Kültür Merkezi” açılması ile daha da gelişerek gün yüzüne çıkarılacağı muhakkaktır. Umarım Kısaslı canlar bunun farkındadır. Onların desteğiyle bu hizmetler, açmış oldukları kültür merkeziyle daha da gelişecektir.

       Bu Kültür Merkezi Kısas’ta atıl durumdaki eski belediye binası yürütülen çalışmalar sonucu Kültür Merkezine dönüştürülmüştür. Başta gençler ve kadınlar olmak üzere vatandaşlara kültürel faaliyetleri yürütebilecekleri ortam sunacak hem mahallenin hem de bölgenin kültürel faaliyet noktasındaki eksikliğini karşılayacak olan bina, Kısas Kültür Merkezi olarak hizmet verecektir.

      Kültür Merkezinin içerisinde ise Müzik Sınıfı, Bilgisayar Kursu, Dikiş Atölyesi, El Sanatları Atölyesi, 45 kişilik Okuma Salonu ve 15 kişilik Derslik ile Kısas Mahalle Muhtarlığı yer alacak.

      Kısas Mahallesine kazandırılan bu Kültür Merkezi için Belediye Başkanı sayın Mehmet Canpolat’ın atıl durumda olan eski belediye binasını bir Kültür Merkezi ve Muhtarlık olarak Kısas’ın hizmetine sunması takdire şayandır. Öyle inanıyoruz ki Kültür Merkezi ile gençler serbest vakitlerini kültürel etkinliklerle değerlendirerek Kısas kültürünü yaşatacaklardır.

       Bu itibarla Gazeteci yazar Fikret Otyam’ın da “Kısas benim köyüm” dediği bu beldede eğitim ve öğretim hazinesi olacak bu kültür merkezinin açılmasına katkıda bulunan başta Şanlıurfa İli Haliliye Belediye Başkanı sayın Mehmet Canpolat ve Muhtar Davut Ersöz’e teşekkür eder, emeği geçen tüm canları kutlar ve başarılarının devamını dilerim.

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı