Advert
Kısaslı’dır bizim aslımız
Aşir Kayabaşı

Kısaslı’dır bizim aslımız

Reklam

At sırtında

 Dörtnala yeğin yeğin

Orta Asya’dan

 Döndük yüzümüzü Anadolu’ya

 Özgürlük yel gibi esiyordu

 Alnımızda

Aydınlık taşıyordu gözlerimiz

 Savaş naraları çınlıyordu

  Kulaklarımızda

Alp Er Tunga’nın nasihatleri ile

 Çıkmıştık Ötüken’den yola,

Alparslan’dan önce

  İlk olarak biz geldik

 Anadolu’ya

***

 At kişnemesinden

 Nal seslerinden

Gök kubbe yıkılacaktı sanki

 Kumandanımız Sâlâr-ı Horasan’ın

 Narasından uyandık ki

 İlk Türk şehit düşmüştü

 Sene 1065 ile 1066’ da

 Kanımızla yoğurduk

 Harran’ın toprağını

 Kerpiçten evler yaptık biz

 O yıl Kısas’ta.

 

***

Bahar geldi

 Çiçekler açtı dağlarda,

Göçere çıktı atalarımız

 Kıl çadırlarımız kuruldu

Oba oba

TektekDağları

 Köroğlu’nun türküleriyle inledi

En temiz sarnıç sularını

İçti atlarımız

Zakzuk’ta, Senemağar’da

At koşturup cirit oynadık

Ozanlarımız

Duaz-ı imam okurken

Semaha kalktı ceylanlarımız

O sene Kısas’ta bire bin verdi

  Topraklarımız.

 

Kısas’ımız

Kısas’ımız

                                                            Dirliğimiz, düzenimiz

                                                            Hakkımız, hukukumuz

                                                            Alın yazımız

                                                            İlk yurdumuz

                                                            Ne zaman,

                                                           Başımız dara düşende

                                                           Hep yol gösterir bize

                                                          Kısas’ta

                                                          *Şah Mehmed’imiz.

***

Kısas’ta

Âdem Ata’nın toprağında

Çok ter döktük

Tırnaklarımızla söktük

Dikenli çetileri

Karasabanla eşeledik toprağı

İbrahim Halil sofrasını doldurdu

Ekinlerimiz.

 Aşure çorbasıyla doydu

 İnsanlarımız

İçtiğimiz

Taslarca kımız

Türklük sevdasını işledi kanımıza

Harran Ovası’nda kurulan

İşte o Türk köyü

Kısaslı’dır bizim aslımız

 

ŞİİRDE GEÇEN YER VE SÖZCÜKLER

* Alp Er Tunga (Afrasyab); Efsanevi Türk kahramanı, Alp; Yiğit, cesur, kahraman, Eren, ermiş kişi, Alp Eren; Gazi eren, Bu misyon İslam Trihinde Hz. Ali’nin “Allah’ın Aslanı” misyonu ile örtüştüğünden Dede Korkut’un şu duasında yerini almıştır: ”Yöm vereyim Hanum: ölüm vaktıgeldüğünde arı iymandanayırmasun. Ağ sakallı baban yeri uçmağ olsun;     Ağ bürçeklü anan yeri behişt olsun. Kadir Tanrı Beyrege rahmet kılsun. Şır-ı Merdan Hazret-i Alinün elinden ‘şarabentahûra, içmek Huda erzanikılsun. Kadir seni namerde muhtaç etmesün. Ağ alnında beş kelime dua kılduk, kabul olsun. Aminamindeyenler didar görsün. Yığışdursun, dürişdürsün, günahunuzı adı görklü Muhammed Mustafa yüzü suyuna bağışlasun” (Orhan Şaik Gökyay, “Dedem Korkudun Kitabı” , M.E.B., İstanbul, 2000, s.152; Prof. Dr. Muharrem Ergin, “Dede Korkut Kitabı “ ,Türk Dil Kurumu Yayınları:169, Cilt:1, Ankara, 1997, s.251)

     Yukarıdaki duada da görüldüğü gibi Ortaasya’da Türkler, Alp (yiğit, cesur, kahrman) misyonu ile Hz. Ali’nin Allah’ın Aslanı misyonunu özdeşleştirdiklerinden, İslam’ı ilk önce Ali yanlısı (Alevi) olarak benimsemişlerdir. Bu nedenle Dede Korkut duasında Allah, Muhammed ve Ali’nin ismi geçmektedir.

Dörtnala yeğin yeğin; Atların belirli bir tempoda koşması, Nal; Atların ayağına çakılan metal demir. Nara; Savaş çığırtkanlığı, Yel; Rüzgar, Ötüken; Orta Asya’da yerleşim birimi, orman. Alparslan; Ünlü Selçuklu Komutanı.

* Salâr-ı Horasan (1065-1066); adı ile değil de (Horasan askeri) unvanı ile anılan, ilk devir Selçuklu Kumandanı. Kısas köyü mevkisindekarargah kurarak, Urfa kalesini muhasara eder, Siverek Kalesi’ni aldıktan sonra, Silvan Kalesi’ne yönelir. Silvan’da Mervanî Kürtleri tarafından hile ile kuyuya düşürülerek öldürülür. Bu kuyu (Bi-ruSâlar-ı Horasan) olarak bilinmektedir. (Prof. Dr. Ali Sevim, “Ünlü Selçuklu Komutanları” , s.9; “Urfalı MateosVekayi-Nâmesi (952-1136) ve Papaz Grigor’un Zeyli (1136-1162) , s.125; “Abu’l-Farac Tarihi” , s.317; Şevket Beysanoğlu, “Anıtları ve Kitabeleri ile Diyarbakır Tarihi” , s.213

*  Nal; Atların tırnakların aşınmasını önlemek için ayaklarına çakılan demir. Kişnemek; At kişnemesi. Harran; Urfa’nın tarihi bir ilçesi; Kerpiç, toprağa su dökülerek karıştırılmasından sonra çamurdan yapılan yapı malzemesi, tuğla, briket

* Köroğlu; 16. yüzyıl halk kahramanı, destanında Alevi-Bektaşi şairi olduğunu “Getir çalıverem tarı - Sana dayak olsun Ali - Köroğlu der Ayvaz Balî - Çal kılıcın keskin olsun” dizeleriyle vurguladığı dörtlük destanının Azeri nüshalarından alınmıştır; Köroğlu Destanı’nın Tebriz nüshasındaki “Köroğlu’nun Ayvaz’ı getirmek için Urfa şehrine gitmesi ve onun Arap Reyhan’la çarpışması” ve Paris nüshasındaki üçüncü mecliste Ayvaz’ın methini duyması, onu getirmek için yola çıkmadan, Urfa yakınlarında çobanla görüşerek elbisesini onunla değişmesinden, kasap dükkânın da Ayvaz’ı görmesinden, Ayvaz’ı babasını aldatarak oğlunu alıp götürmesinden, ardınca da gelen Arap Reyhanla (üzengi) kavgasından ve Ayvaz’ı Çamlıbel’e getirmesinden söz edilmektedir.” (Ali Hüseyinoğlu Şamil, “Köroğlu’nun Urfa Seferi ve Destan’da Alevi Bektaşi Geleneği” , Cem Vakfı Kısas Kültürel Miras Geliştirme Projesi, Gap Bölgesinde Alevi Bektaşi Yerleşmeleri ve Şanlıurfa Kültür Mozayiğinde Kısas” ,Sempozyum Bildirileri, 25-27 Mayıs 2007, Şanlıurfa, s.219)

* Oba; Türkmen boylarına bağlı kıl çadırların kurulduğu alan. Göçer; bahar aylarında dağlık yörelerde meraya çıkmak. Tektek dağları; Urfa Harran ovasını kuzey doğudan çevreleyen sıra dağlar; Zakzuk ve Senemağar; Tektek dağlarında birer köy. Sarnıç; Tektek dağlarında yağmur sularının biriktiği kaya oyukları. Duaz-ı İmam, Alevi-Bektaşi cemi’nde inanç önderlerinin dizelerle anılması, Semah; Türk tasavvufunda gezegenlerin dönüşünü simgeleyen ritüeller, turna semahı.

* Harzem Şah Mehmet; Ebu Müslim-i Horasanî hareketi inanç erlerinden, türbesi Kısas köyünde olup, içerisinde askerî misyonunu simgeleyen bir bayrak (sancak) vardır.

* Kısas; Bir hukuki yaptırım “kısas a kısas” olarak haklının hakkının, haksızdan alınması yaptırımı,

* Kısas; Ehlibeyt’e yapılan zulmün son bulması için, Emevi halifesi Mervan-ı Hırar’ın (M.750) Başkent yaptığı Harran Ovasında, Ebu Müslim-i Horasanî hareketinin geçtiği yörede bir yerleşim birimi köy, belde.

* Adem Ata; Hz. Adem; İnanışa göre Harran Ovası, ilk insanın ayak bastığı, toprağın ilk karasabanla sürüldüğü, öküzün çifte koşulduğu yer olarak kutsaldır. Buğdayın, ak gülün, narın kutsallığı, cennetten getirilmiş olmalarındandır. Günümüzde de çiftçilerin, öküzleri gözlerinden öpmeleri Adem’den kalma bir gelenektir.(Yurt Ansiklopedisi, Türkiye İl İl: Dünü, Bugünü, Yarını, Anadolu Yayıncılık, İstanbul, 1982-1983-1984, s.7439)

     Bu duygu, düşünce ve inanç,  Alevi-Bektaşi şairi Pir Sultan Abdal’ın bir şiirinde şöyle dizeleştirilir.

    “Pir Sultan’ım derki kaynar coşunca

      Tekne hamur kalmaz ekmek pişince

Adem Ata öküzün çifte koşunca 

İreçberler hoşça tutun öküzü ”

* Karasaban; toprak işleme aleti, İbrahim Halil; İbrahim Halil Peygamber, Çeti; kuruduğunda ele batan bir tür sert bodur ot, Aşure; Alevi-Bektaşilerin M. 680 yılı Muharrem ayının onunda şehit edilen peygamberimizin torunu, Hz. Hüseyin’i anma ve matem orucu sonrası yaptıkları tatlı bir yiyecek. Kımız; Türk içkisi.

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı