DSÖ ve dünyanın çeşitli yerlerindeki kamu sağlığı kuruluşları COVID‑19 salgınını kontrol altına almak için çeşitli önlemler alıyor.1 Engelli bireyler gibi bazı gruplar COVID‑19’dan daha fazla etkilenebilir. Temel paydaşlar uygun adımlar atar ve koruyucu önlemler alırsa bu etki azaltılabilir.
COVID‑19 salgınında engelli bireylerle ilgili ilave hususların dikkate alınması gerekiyor?
Engelli bireylerin COVID‑19 salgını sürecinde de sağlık hizmetlerine, suya, temizlik hizmetlerine ve ihtiyaç duydukları kamu sağlığı bilgilerine her zaman ulaşabilmelerini sağlamak için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aşağıdaki nedenlerle, engelli bireylerin COVID‑19’a yakalanma riski daha yüksek olabilir: – Ellerini yıkamak gibi hijyen önlemlerinin uygulanmasındaki engeller (örn. lavaboların, tulumbaların veya su pompalarının engelli kişilerin kullanımına uygun olmaması veya bu kişilerin ellerini sabunla ovalamada fiziken zorlanmaları); – İlave desteğe ihtiyaç duydukları veya bakımevinde yaşadıklarından, sosyal mesafe kuralını uygulamada zorlanmaları; – Çevre hakkında bilgi edinmek veya fiziksel destek almak için nesnelere dokunma ihtiyacı; – Kamu sağlığı bilgilerine erişimin önündeki engeller. Aşağıdaki nedenlerle, engelli bireyler COVID‑19’a yakalanmaları halinde hastalığı daha şiddetli yaşayabilirler: – Engelliliğe neden olan mevcut sağlık durumu ve – Sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştıran engeller. Aldıkları hizmetlerdeki ciddi aksaklıklar nedeniyle engelli bireyler salgından çok fazla etkilenebilirler. Temel paydaşlar uygun önlemleri alırsa, engellilerin yaşadığı sorunlar azaltılabilir.
Engelli bireylerin ve ailelerinin yapması gerekenler!!!
COVID‑19’a maruz kalma ihtimalinizi azaltın
Tüm engelli bireyler ve hane halkı COVID‑19 salgını sürecinde el hijyeni, solunum hijyeni ve fiziksel mesafe gibi DSÖ’nün belirlediği temel korunma önlemlerine uymalıdır.2 Bu temel koruma önlemlerine uymakta zorlanıyorsanız (örneğin, ellerinizi düzenli olarak yıkamak için bir lavaboya/su pompasına erişemiyorsanız), adapte olunacak noktaları belirlemek için aileniz, arkadaşlarınız ve bakıcılarınızla birlikte çalışın. Ayrıca: – Diğer insanlarla aranıza en az bir metre mesafe koyun. – Kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durun ve diğer insanlarla fiziksel teması en aza indirin. Süpermarket veya eczane gibi gitmeniz gereken yerlere kalabalığın olmadığı saatlerde gidin. Mağazaların sadece engelli bireylere açık olduğu saatler varsa o saatlerde gidin. – Alışverişlerinizi internet üzerinden yapın veya kalabalık ortamlara girmemek için ailenizden, arkadaşlarınızdan veya bakıcılardan yardım isteyin. – Kamuya açık yerlere gitme sıklığınızı azaltmak için gıda, temizlik malzemeleri, ilaç veya tıbbi malzemeler gibi acil ürünleri stoklayabilirsiniz. – Özellikle yoğun veya kalabalık bir ortamda çalışıyorsanız, mümkünse evden çalışın. – Yardımcı ürünler kullanıyorsanız sık sık dezenfekte edin: tekerlekli sandalyeler, yürüyüş bastonları, yürüteçler, transfer tahtaları, beyaz bastonlar veya kamusal alanlarda sıkça kullanılan diğer ürünler.
Sağlıklı günler…