Advert
Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale Ruhu
Aşir Kayabaşı

Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale Ruhu

Reklam

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki dehasına yakından tanık olan Urfalı “er”lerden sadece üçü Kısaslı Bakır Erdem ile Urfa Beykapı Kulesi’nin sahibi Mahmutoğlu ve Ali Şelli’dir.

       Mustafa Kemal Atatürk ile hatırası ve anısı olan yurttaşlardan Kısaslı Hoca Bakır (Bakır Erdem) Hatıralarında:

     “Kurtuluş Savaşı gazilerinden olan Hoca Bakır’ın hatıraları Kısas’ta hala dillerdedir. Aşağıdaki ifade Hoca Bakır’ın kendi ağzından aktardığı hatıralarından sadece birisidir.

      ‘Urfa’nın Birecik kazasından taburumuz yürüdü. 21. günde Afyonkarahisar’a vardık. Ben Sıhhıye idim. Savaşın en şiddetli zamanıydı. Atatürk bir konuşma yaptı. Aynen şunları söylüyordu: “Evlatlarım sıkışık durumdayız. Durup dinlenecek zaman yok”  dedi. Ve toplu hücum emrini verdi.

    “Ya İstiklâl ya ölüm” Atatürk tahminen 300 metre ileride yürüyordu. Mevzilendikten sonra başımızdan vızır vızır kurşunlar geçiyordu. Biz mevzideyken o ayaktaydı. Öyle bir an geldi ki, ben mevzideyken Atatürk topuklarımın üzerine çıktı.

    “Evladım topuklarını yatır sonra kurşun değer” dedi. Ben o zaman kafamı çevirip Atatürk’ün yüzüne baktım. Heyecanlandım ve irkildim. Paşam siz ayaktasınız size mermi değmiyor da, yattığım yerde bana mı değecek diyecek oldum, fakat cesaret edemedim.

       Savaş bütün şiddetiyle devam ediyordu. Derken bir asker vuruldu. Atatürk sıhhiyeler diye bağırdı. Mevziden kalkarak yaralı askerin yanına ulaştım. Atatürk vurulan askeri kucağına almış bizi bekliyordu. Yaralıyı hemen oradan aldık ve sedye ile ilk yardıma götürdük. Böylece o büyük insanı yakinen görme şerefine nail oldum”1 der.

       Urfa’nın işgal’inde ise İngilizler Beykapısı’ndaki Mahmutoğlu Kulesi’ni stratejik ve güvenli bularak burasını karargah yapmak ister. Ancak Mahmutoğlu “beğ” lerin kapısının asaletini vurgularcasına burasını İngilizlere vermez. Çünkü, Mahmuoğlu) Atatürk’ün askeridir:

      “En son olarak Çanakkale Savaşlarında Atatürk’ün birliklerinde er olarak savaşmış, cepheden cepheye dolaşmış savaşlarda bulunmuştur.

     Şanlıurfa’nın işgali sırasında dağılan Osmanlı ordusundan, Şanlıurfa’lı erler dönmeye başlamışlardı. Ali Şelli de bunlardan biriydi.

      Çanakkale’de Atatürk’ün birliğinde bulunan Ali Şelli, Mustafa Kemal Atatürk’ü orada yakından tanımıştı. Şanlıurfa’ya gelince Erzurum ve Sivas Kurultayları’nın yapıldığını duyunca Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yurdu kurtaracağına inanıyordu”2

         Bu önsezi ve güvene dayanan inançta “yurttaşlık” var, ayrımcılık yoktu, Atatürk böyle bir düşünceye sahip olduğu için Urfa Ermenileri’nden Ohannes (Vanes), onun Sıhhiye Çavuşu idi.

  “İstanbul’da yaşayan Vanes’in kızlarından Siranuş Özceyhan, babasının Çanakkale Savaşı’nda Sıhhıye Onbaşısı olarak Atatürk’le birlikte olduğunu söyledi.”3

        İşte böylesi bir birleştirici ruha sahip Mustafa Kemal Atatürk hakkında elbette ki herkes bildiğini söyleyecektir. Ancak, söylemek yetmez, Atatürk’ü anlayabilmek için aşağıdaki meçhul asker gibi düşünmek gerekir.

     “Birkaç hafta sonra Anafartalar Cephesi’nde olacağız. Atatürk’ü yakından göreceğim için mutluyum. Bir Osmanlı paşası olarak onu yakından görmek heyecan verici bir şey… Askerlerine nasıl davrandığını, askerlerin ona nasıl baktıklarını merak ediyorum. “Size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum’ derken yüreği neler hissediyordu acaba?

   Mehmetçiği ölüme göndermek bu kadar kolay mıydı? Ama şunu da düşünmeden edemiyorum. Acaba o gün bu emri vermeseydi ne olurdu. Biz bugün yaşıyor olabilir miydik?”4

     “Çanakkale Savaşı, her yönüyle bir destan, bilinen büyük kahramanların yanı sıra adı, sanı duyulmamış vatan kahramanlarının da ebedi istirahatgâhı bu topraklar. Bu muazzam savaşın kendisi küçük ama zafere katkısı büyük, bir kahramanı da Nusret (Nusrat) Mayın Gemisi”5 idi. Bu kahramanlık (Urfa Mutasarrıfı Şehit Nusret gibi), ruhu evrensel bir duygu, düşünce ve inancı içeriyordu.

    “Bu ruhu” Mustafa Kemal Atatürk; “Çanakkale zaferi Türk askerindeki ruh kudretini gösteren şayân-ı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olunuz ki, Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek rûhtur.”6. demiştir.

      “Ortada bütün cihan bize düşman ve bize düşman olan cihanın karşısında yalnız Mustafa Kemal Paşa! Meğer yüce Muhammet’in ruhu, Mustafa Kemal’e: “Yürü!... ve korkma!... Hesap, mantık ölümlerin ortaya attıkları kural ve ölçülerdir.

   Ot bitmeyecek kadar harab olan bu yerlerden sen bir ordu fışkırtacaksın. Avrupa medeniyetinin çelikten kaleleri yakıp eriten mermileri, senin askerlerinin çıplak göğüsleri üstünde kırılacak!” diyormuş. Sonucun böyle olacağına inanacak kaç kararsız ve tarafsız gösterilebilir!..”7

 .     Bu duygu, düşünce ve inançla başlatılan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın o acılı günlerinde Ülke genelinde ve Güney Cephesi Urfa’da İngilizler’in şehri işgalinde teslimiyetçi politika izlemeyen Urfa Mutasarrıfı Şehit Nusret, Binbaşı Ali Rıza, Mutasarrıf Ali Rıza, Ali Saip Ursavaş ve Urfa Kahramanları’ndan 12’ ler ve  tüm şehit ve gazilerimizin, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin 103.Yıl dönümünde ruhları şad olsun der, saygılar sunarım.

1- Halil Atılgan-Mehmet Acet, “Harran’da Bir Türkmen Köyü Kısas” ,T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 2713 Ankara, 2001, s.113.

2- Selim Ak, “Şanlı Urfa” ,Bayrak Yayımcılık-Matbaacılık Koll. Şti., İstanbul, 1988, s.209-214

3- Mehmet Faraç, “Son Gâvur” ,Günizi Yayıncılık, İstanbul, 2004, s.63

4- Mahmut Öztürk, “Çanakkale Yeniden Diriliş” ,Elif Matbaası, Şanlıurfa, 2012, s.52); Zehra’nin Günlüğü.

5-  Aspinall Oglander, “Çanakkale’ye Tarsus’tan Bakmak” ,Skylife Sayı: ISSUE 344, İstanbul,  2012,  s.34 

6- Sadri Karakoyunlu, “Türk Askeri İçin Savaş Şiirlerinden Seçmeler 1915-1918” ,Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Ankara, 1991, s.VII   

7- Selâhaddin Çiller, “Atatürk İçin Diyorlar ki” ,Varlık Yayınevi, İstanbul, 1978, s.112; Süleyman Nazif, “Atatürk’ün Nükteleri-Fıkraları-Hâtıraları”, 1963, s.14

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı