Advert
Advert

“Urfa güzel bir kent ancak tanıtım yetersiz”

Ekmek parası için gurbet gurbet dolaşan ve Şanlıurfa’ya 2016 Yılının 2. Ürünü olan Mısır biçmeye gelen Kayserili Rahmi Tanyeri ile Haber Müdürümüz Aziz Budak bir söyleşi gerçekleştirdi. Tanyeri, Şanlıurfa için Güneydoğu’nun en güzel kenti olduğunu söyledi.

“Urfa güzel bir kent ancak tanıtım yetersiz”
“Urfa güzel bir kent ancak tanıtım yetersiz” Admin
Advert

Urfa Çağdaş / 

Tanyeli: “ Adı üstüne Şanlıurfa Peygamberler şehri, Balıklıgöl’ü, Eyyüp Peygamber makamı ve Göbeklitepesi ile hepsi bir başka güzel tarih kenti ve kültür kenti burası ancak, bunların dışarıda tanıtımının iyi yapılmadığını düşünüyorum. Urfa’yı görmeyenlerin gelip burayı gezmelerini tavsiye ederim.” Dedi.

Haber Müdürümüz Aziz Budak’ın Rahmi Tanyeri ile yaptığı röportaj:

Kendinizi tanıtırmısınız?

Ben Rahmi Tanyeri, Kayseriliyim biçercilik yapıyorum.

Bu işe nasıl başladınız, kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?

Bu işe Şanlıurfalı bir arkadaşım vardı. Eyyüp Karakuzu onun sayesinde biçerciliğe başladım. 17 yıldır bu mesleğe devam ediyorum.

Şanlıurfa’da kaç yıldır biçercilik yapıyorsunuz?

1999 yılından bu yana Şanlıurfa’da biçercilik yapıyorum. Geçtiğimiz aylarda Urfa’da ekinleri biçtik, şimdi mısır zamanı olduğu için tekrar Urfa’ya geldik. Mayıs ayında arpa biçmeye başlıyoruz, haziran ayında da buğday başlıyor. Yani Urfa’da Mayıs ayında arpa ’ya başlıyoruz Haziran ayının sonunda hepsini bitirip Elazığ, Sivas, Kayseri’ye gidiyoruz gurbet gurbet dolaşıyoruz.

Şanlıurfa’ya yıllardır geliyorsunuz Urfa için ne diyeceksiniz?

Urfa’nın acısı meşhur bildiğiniz gibi ilk yıllar çok zorluk çektim. Biberi veriyor yandırıyorlar, ama acıya alıştık burada. Yazın burası çok sıcak oluyor, ama yıllardır bu sıcağa da alıştık. Buranın insanları çok misafirperver bir yabancı olarak burada yabancılık çekmiyoruz.

Şanlıurfa çiftçilerinden memnun musunuz?

Şanlıurfalı çiftçilerin yüzde 90’ından memnunuz, biliyorsunuz beş parmağın beşi bir değil, onun için yüzde 10 gibi anlaşamadığımız çiftçiler var Urfa’da. Çiftçilerimizin çoğu ile iyi anlaşıyor, iyi dostluklar kurmuş bulunuyorum. Urfalı çiftçilerin bazıları çok havalı oluyor, bazıları ise çok mütevazi dediğim gibi 5 parmağın beşi bir değil. Genelde iyiler biçercileri seviyor, kolluyorlar burada yabancılık çekmiyoruz evimizde gibi hissediyoruz kendimizi  dostlarımız sayesinde.

Şimdi 2. Ürün için Urfa’ya geldiniz beklentiniz nelerdir?

Biçerlerimizin bakımlarını yaptırdık buraya 2. Ürün olan mısır biçmeye geldik. Buradan beklentimiz 2 bin dönüm mısır biçip yuvama evime sağ salim dönmek.

Biçercilik yaptığınız dönemde aklınızdan çıkmayacak bir anınız var mı?

Evet 2005 yılında sıfır bir TC Biçer makinası almıştık. Bir köyde bize 300 dönüm halı gibi bir yer var dediler. Tarlaya sabah gittik biçmeye başladık  akşama kadar bitmedi tarla. Hava karardı bir rampaya girdik orası bitti öbür rampaya girdik sonra yine bir rampaya girdik hem de ne rampa biçer ha devrildi ha devrilecek aklıma gelen bütün süreleri okudum, yavaş yavaş aşağı indim biçerin deposunu boşalttım ben orayı biçmem dedim orada ufak tefek bir tartışma oldu. Kötü anı olarak o olay oldu, yoksa Urfa’da çiftçiler bizlere hep iyi davrandı sağ olsunlar.

Biçercilik nasıl bir meslek, mesleğiniz hakkında neler demek istersiniz?

Biçercilik bitmiş durumda, Düşmanım varsa onu Allah biçerci yapsın derim. Bu saatten sonra nereye baksan biçerci olmuş, tarla başları biçerci dolmuş. Yıllar önce bizim değerimiz vardı, kıymetimiz vardı. Hangi tarlaya girsek kurban keserlerdi, yemek yaparlardı. Ama bazı meslekler gibi biçercilik bittiği için bizlerinde değeri kalmadı artık. Önceden yabancılar gelirdi Urfa’ya, geldiğine de değerdi ekmek yer giderlerdi. Urfalılar da bu işe başladı, ekmeği Urfalılar yiyor, bizim gibi yabancılarda sağdan soldan ne düşerse kısmetimize biçip gidiyoruz.

Urfalıların biçer sektörüne girmesini neye bağlıyorsunuz?

Urfalıların parası çok, meslekleri yok, birde Urfa’da bir başka yatırım yapma geleneği yok. Birisi bir iş yapsın biraz para kazanınca herkes o işi yapmaya başlıyor burada, başka bir iş sektörü düşünmüyor, hal böyle olunca meslekte sıkıntılar oluyor. Eskiden Urfa’ya geldiğimizde 3-4 köy biçerdik, şimdi ise bir köyde 2-3 bin dönüm biçip eve gidiyoruz. Artık kurtarmıyor bizleri ama ne yapalım bu işi meslek edinmişiz. Yinede 3-5 kuruş kalınca Allah bereket versin diyoruz. Bu saatten sonra biçercilik ölmüş durumda, bu işi yapacak arkadaşlara tavsiyem, biçercilik yapacaklarına gitsin dağda koyun otlatsınlar bundan iyidir derim.

Şanlıurfa, Suriye sınırına komşu bir şehir buraya gelmekten korkmuyor musunuz?

Şanlıurfa’ya yaklaşık 20 yıldır geliyorum. Burayı çok seviyorum, bu kent çok güvenli ve emniyetli bir yer olduğundan her yıl geliyoruz. Urfa’ya gelmek isteyen kimse çekinmesin, buraya sağlıklı bir şekilde gelir, sağlıklı bir şekilde dönerler. O yönden kimsenin kuşkusu şüphesi olmasın. Urfa,  Güneydoğu’nun en güzel kenti. Adı üstüne burası Peygamberler şehri, Balıklıgöl’ü, Eyyüp Peygamber makamı ve Göbeklitepesi ile hepsi bir başka güzel tarih kenti ve kültür kenti burası ancak, bunların dışarıda tanıtımının iyi yapılmadığını düşünüyorum. Urfa’yı görmeyenlerin gelip burayı gezmelerini tavsiye ederim.

Sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Eklemek istediğiniz konu var mı?

Allah herkese bol kazanç ve sağlık sıhhat versin. 2016 yılının ikinci ürününe yarın öbür gün başlayacağız, ilk mısır mahsulünü biçeceğiz herkese hayırlı uğurlu olsun. İnşallah çiftçilerimizinde yüzü güler. Çiftçilerimizin yüzü gülünce bizinde yüzümüz gülüyor. Dünden Bugüne Şafak Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. (Röportaj: Aziz Budak- Urfa Şafak)

Urfa Çağdaş Röportaj Şanlıurfa Kayseri Biçer mısır 2. ürün Aziz Budak Rahmi Tanyeli
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı