Advert

Bayraktar, "Urfa huzur içinde bir şehir çok etkilendim."

25 Ka­sım Ka­dı­na yö­ne­lik Şid­de­te Kar­şı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Gü­nün­de ken­ti­mi­ze ge­le­rek Tür­ki­ye'­de en kap­sam­lı et­kin­li­ğin ya­pıl­dı­ğı Şan­lı­ur­fa'­mı­za ge­len Sa­nat­çı - Ga­ze­te­ci Es­ma Bay­rak­tar, Şan­lı­ur­fa'­ya kor­ka­rak gel­di­ği­ni, Ur­fa'­yı hu­zur için­de bir şe­hir ola­rak bul­du­ğu­nu söy­le­di.

Bayraktar,
Bayraktar, Admin
Advert

26-30 Ka­sım ta­rih­le­rin­de Ur­fa'­da ya­pı­lan "Sa­vaş Ağır bir Gü­nah" Sem­poz­yu­mu ve "Di­ken­li Sar­ma­şık­lar" ser­gi­si için ken­ti­mi­ze ge­len 70 sa­nat­çı­dan bi­ri olan Es­ma Bay­rak­tar, Şan­lı­ur­fa'­yı Su­ri­ye sı­nı­rın­da bir şe­hir, göç­men­le­rin en çok ya­şa­dı­ğı, her gün bom­ba­la­rın pat­la­dı­ğı bir şe­hir ola­rak ha­yal ede­rek gel­dik. Bu­ra­dan hu­zur­lu bir şe­kil­de ay­rıl­dı­ğı­mız için­de mut­lu­yuz.
­Şan­lı­ur­fa'­nın hu­zur­lu bir ta­nı­tı­mı için Be­le­di­ye­le­rin da­ha çok et­kin­lik yap­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de eden Bay­rak­tar, Ha­ber Mü­dü­rü­müz Aziz Bu­dak­'a pey­gam­ber­ler şeh­ri­ne da­ha faz­la in­san­la­rın ge­ti­ril­me­si­nin kent adı­na şans ol­du­ğu­nu söy­le­di.

­KEN­Dİ­Nİ­Zİ TA­NI­TIR­MI­SI­NIZ? UR­FA'­YA GEL­ME FİK­Rİ KİM­DEN GEL­Dİ?
­Ben Es­ma Bay­rak­tar es­ki bir ga­ze­te­ci­yim. 10 yıl­dır me­saj ser­gi­ler ya­pı­yo­rum, ki­şi­sel ser­gi­ler, atöl­ye ser­gi­le­ri ya­pı­yo­rum. Es­ki ga­ze­te­ci ar­ka­da­şım olan ulus­la­ra­ra­sı Eko­lo­ji Ka­dın Kö­yü Der­ne­ği­nin baş­ka­nı olan Hü­zün Yü­cel ha­di Şan­lı­ur­fa'­ya gi­di­yo­rum ben… Ora­da ar­ka­daş­lar­la gö­rü­şe­ce­ğim, ar­ka­daş dost zi­ya­re­ti­ne gi­de­lim da­ha ev­vel biz ora­da çe­şit­li et­kin­lik­ler yap­tık, Şan­lı­ur­fa'­nın na­sıl bir yer ol­du­ğu­nu hem gör hem de gü­zel bir pro­je var ora­yı ile il­gi­li pro­je ya­pa­lım de­di. Ben Ur­fa'­ya gel­me­ye kork­tum ora­sı bi­raz teh­li­ke­li de­ğil mi de­dim oda bu dö­nem­de or­da hiç­bir şey yok ar­ka­daş­la­rım var de­di ta­nı­dık­la­rım var iş­te be­le­di­ye­de da­nış­man ar­ka­daş­la­rım var on­lar­la ta­nı­şır­sı­nız de­di.

­PE­Kİ, UR­FA­YA İLK GEL­Dİ­Ğİ­NİZ­DE HAN­Gİ DUY­GU­LAR­LA GEL­Dİ­NİZ?
­Ur­fa'­ya ilk gel­di­ğim­de kor­ka­rak gel­dim. Çün­kü te­le­viz­yon­lar­da gös­te­ri­len­ler hep sa­vaş or­tam­la­rı idi, Su­ri­ye sı­nı­rın­da bir şe­hir göç­men­le­rin en çok ya­şa­dı­ğı, her gün bom­ba­la­rın pat­la­dı­ğı bir şe­hir ola­rak ha­yal ede­rek gel­dik. Te­rör ile ha­fı­za­la­rı­mı­za ka­zı­nan Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu­nun bir ili al­gı­sı var idi, fa­kat Ur­fa sı­nır­la­rı­na var­dı­ğı­mız­da okul­la­rı­na gi­den el­le­rin­de ki­tap ve def­ter­le­riy­le bir­bir­le­riy­le şa­ka­la­şa­rak gü­le oy­na­ya üni­for­ma­lı ço­cuk­la­rı gör­dü­ğüm­de şa­şır­dım. İkin­ci şaş­kın­lı­ğım ise Ur­fa da bi­zi kar­şı­la­ma­ya ge­len Gül­se­ren Ha­nım ile ar­ka­da­şı­nın ga­yet mo­dern ga­yet ra­hat ol­ma­la­rı idi, on­la­rı gü­rün­ce o kor­ku­yu at­lat­tım dı­şa­rı­dan gö­rün­dü­ğü gi­bi de­ğil­di. Ur­fa hu­zur için­de bir şe­hir, çok et­ki­len­dim.

­ES­Kİ BİR GA­ZE­TE­Cİ OLA­RAK ŞEH­Rİ­Mİ­Zİ NA­SIL BUL­DU­NUZ İZ­LE­NİM­LE­Rİ­NİZ ALA­Bİ­LİR­Mİ­YİZ?
­Gel­dik Ur­fa'­yı gez­dik ta­bii ki, Ur­fa'­nın ta­ri­hi zen­gin­li­ği­ni kül­tü­rel zen­gin­li­ği­ni ki­tap­lar­dan bel­ge­sel­ler­den film­ler­den bi­li­yor­dum. Ta­bi şim­di ken­di göz­le­rim­le gör­düm, dün­ya­nın ilk üni­ver­si­te­si­ni kül­tü­rün be­şi­ği bu­ra­sı göz­le gö­rün­ce da­ha da et­ki­len­dim. Sa­va­şın ço­cu­ğa ve ka­dı­na ver­di­ği et­ki­den bir an­ne ola­rak bir ka­dın ola­rak çok et­ki­le­ni­yor­dum. Bu­ra­la­rı gör­dük­ten son­ra da­ha pe­kin­leş­ti bu duy­gu­lar ve ar­ka­daş­la­rım­la İs­tan­bul­'a dön­dü­ğü­müz­de Şan­lı­ur­fa için gü­zel bir pro­je ya­pa­lım de­dik. Tek­rar­dan Ur­fa'­ya gel­di­ği­miz­de be­le­di­ye kül­tür iş­le­ri da­i­re baş­ka­nı ile gö­rüş­tük, kül­tür da­i­re baş­ka­nı­na bu­ra­da­ki şa­şır­ma­mı an­lat­tım. Kor­kuy­la gel­di­ğim şe­hir­de gü­len ço­cuk­lar­la kar­şı­laş­tı­ğı­mı, mo­dern ka­dın­la­rı gör­dü­ğü­mü, ta­bii ki ye­rel el­bi­se­le­ri ile in­san­lar da­ha gü­zel idi. Hu­zu­ru his­se­tim, gör­düm biz böy­le bil­mi­yor­duk de­dim o'­da bu ko­nuş­ma­la­rım­dan çok et­ki­len­di. Bu­ra­da bir şey­ler ya­pa­lım de­di. İs­tan­bul'­da­ki ar­ka­daş­la­rı­nız­da böy­le­mi dü­şü­nü­yor de­di. Evet de­dim ben Ur­fa da so­kak­ta otu­rup ci­ğer ye­dim de­dim, o da otur­du­ğu­nuz o so­kak­lar­da in­san­lar o ta­bu­re­ler otur­mak için es­ki­den sı­ra bek­ler­ler­di şu­an ge­lip gi­den es­ki­ye na­za­ran çok az de­di. Her­ke­sin al­gı­sı de­ğiş­ti, in­san­lar şeh­ri­mi­ze gel­mek is­te­mi­yor biz bu du­ru­ma çok öz­lü­yo­ruz de­di. Onun bu söz­le­ri de be­ni çok et­ki­le­di. İs­tan­bul­'a git­ti­ği­miz­de za­ten hü­zün Yü­cel ha­nım­la bu­nu ko­nu­şu­yor­duk, ka­fa­mız­da var­dı ba­zı şey­ler. Bu­la­rı Or­han Ce­sur ho­ca ile bu­nu pay­laş­tık. Son­ra hep be­ra­ber bir top­lan­tı yap­tık. Şan­lı­ur­fa için ne ya­pa­bi­li­riz iş­te sa­vaş za­ten bir in­san­lık ayı­bı bu­nu bi­li­yo­ruz, gö­rü­yo­ruz ço­cuk­la­rın ka­dın­la­rın üzün­tü­sü­nü. Ta­bii ki her­kes et­ki­le­ni­yor bu sa­vaş­tan. Ve bu top­lan­tı­nın ar­dın­dan or­ta­ya bir pro­je yap­ma fik­ri çık­tı.

­PE­Kİ BU PRO­JE­DEN BEK­LEN­Tİ­LE­Rİ­NİZ NE­LER­Dİ?
P­ro­je­den bek­len­ti­le­ri­miz şun­lar­dı, bir bu­ra­ya ya­ni Ur­fa'­ya in­san­lar gel­sin müm­kün ol­du­ğu ka­dar çok in­san gel­sin sa­nat­çı­la­rı ge­ti­re­lim. Sa­nat­çı­lar­da bu­ra­la­rı gö­rüp be­nim şa­şır­dı­ğım gi­bi şa­şır­sın­lar. Bu sa­nat­çı­lar şe­hir­le­ri­ne dön­dük­le­rin­de on­lar­da mem­le­ket­le­rin­de Ur­fa'­yı an­lat­sın ve top­lum­da­ki Ur­fa'­ya ba­kış açı­sı de­ğiş­sin bi­rin­ci ama­cı­mız bu idi. Asıl ama­cı­mız ise sa­va­şa kar­şı idi. Bu­nu da pro­je­nin içi­ne kat­tık. Bu yet­miş res­sa­mın içe­ri­sin­den için­den ül­ke­mi­zin çe­şit­li kent­le­rin­den ve yurt dı­şın­dan da res­sam­la­rı­mız var­dı. Bun­lar­da re­sim­le­ri ile sa­va­şa kar­şı, ba­rı­şa da­vet ede­lim. Ba­rı­şa gü­ver­cin uçu­ra­lım Gü­ney­do­ğu'­dan sı­nı­ra sı­fır bir şe­hir­den ya­ni Şan­lı­ur­fa'­dan bü­tün dün­ya­ya uç­sun­lar bu ba­rış gü­ver­cin­le­ri, bu bi­zim için çok an­lam­lı idi. Pro­je­yi KA­MER vak­fı ile pay­laş­tık. Ulus­la­ra­ra­sı Eko­lo­jik Ka­dın Kö­yü Der­ne­ği ile bir­lik­te yap­tık bu pro­je­yi. Yar­dım eden­ler­de var­dı her tür­lü kat­kı­yı su­nan­da IMPR var­dı, Şan­lı­ur­fa be­le­di­ye­si var­dı. Bu iki ku­rum­da yar­dım­la­rı­nı esir­ge­me­di sağ ol­sun­lar. Ge­len sa­nat­çı­lar hep­si kor­ka­rak gel­di, biz da­ha ön­ce ge­lip gör­dü­ğü­müz için kork­ma­dık ta­bii ki, ama şu­nun de­dim ar­ka­daş­la­ra İs­tan­bul'­da da Pa­ris te de dün­ya­nın her ye­rin­de bom­ba­lar pat­lı­yor ya­ni bü­tün dün­ya ka­rı­şık de­dim. Biz­de bu pat­la­ma­la­ra kar­şı bir şey ya­pı­yo­ruz ve an­lam­lı bir iş ya­pı­yo­ruz. Onun için kork­ma­yan gel­sin bi­zim­le kork­ma­yan 70 ki­şi­yi top­la­dık ve bu­ra­ya gel­dik.
­PE­Kİ, BA­TI­NIN DO­ĞU­YA BA­KIŞ AÇI­SI­NI NA­SIL DE­ĞİŞ­TİR­MEK LA­ZIM? MA­LUM DO­ĞU TE­RÖR İLE ÖZ­DEŞ­LEŞ­MİŞ YET­Kİ­Lİ­LER­DEN NE Gİ­Bİ BEK­LENT­LE­Rİ­NİZ VAR?
­Sa­nat­sal kül­tü­rel et­kin­lik­ler mut­lak ama mut­lak ön pla­na alın­ma­lı ve ya­pıl­ma­lı­dır. Yet­ki­li­le­rin bu gi­bi or­ga­ni­zas­yon­la­rı sa­mi­mi bir şe­kil­de yap­ma­la­rı ile de­ğiş­ti­ri­le­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum. Bu tarz et­kin­lik­ler ya­pıl­dı­ğın­da her­kes ge­lir bu­ra­la­ra. Yet­ki­li­le­rin et­kin­lik­le­re da­ha çok ağır­lık ver­me­le­ri­ni te­men­ni edi­yo­rum. Bil­has­sa sa­nat­çı­la­rı da­vet et­sin­ler bu­ra­ya, bi­lim in­san­la­rı­nı da­vet et­sin­ler, aka­de­mis­yen­le­ri da­vet et­sin­ler, bü­yük­şe­hir­ler­den bil­has­sa ba­tı il­le­rin­den top­lu ola­rak in­san­la­rı da­vet et­sin­ler. Çün­kü ba­tı­da ya­şa­yan in­san­la­rı­mız bu­ra­la­rı bu­ra­da­ki in­san­la­rı ta­nı­ma­dık­la­rı için gör­me­dik­le­ri için ür­kü­yor­lar. Hâl­bu­ki kor­ku­la­cak bir şey yok bu­ra­lar ga­yet hu­zur için­de, in­san­la­rı sa­mi­mi ve dü­rüst ya­ban­cı­ya kar­şı da­ha çok il­gi­li ve yar­dım­se­ver in­san­lar­dır. Özel­lik­le Ur­fa bir hu­zur şeh­ri ger­çek­ten pey­gam­ber­ler şeh­ri, ge­len yet­miş sa­nat­çı­da bu­nu gör­dü ve şa­hit ol­du. Kor­ka­rak ge­len sa­nat­çı­lar sı­nı­ra ya­kın olan Har­ran­'ı gez­di­ler gör­dü­ler tu­ris­tik ve ta­ri­hi yer­le­ri ge­zip gör­dü­ler. Hal­fe­ti tu­ru­nu yap­tı­lar ve çok ke­yif al­dı­lar ve hay­ran kal­dı­lar. Ger­çek­ten muh­te­şem yer­ler cen­net gi­bi yer­ler. Şan­lı­ur­fa mü­ze­si­ni, mo­za­ik mü­ze­si­ni gez­di­ler, Ur­fa'­da ge­zip gö­rü­le­cek yer­le­ri do­laş­tı­lar ve ger­çek­ten kor­ku­la­cak yer­ler ol­ma­dı­ğı­nı gör­dü­ler hay­ran ka­la­rak ge­ri dön­dü­ler. Ger­çek­ten ge­lip gö­rül­me­si ge­re­ken bir coğ­raf­ya her kö­şe­si bir­bi­rin­den eg­zo­tik mis­tik bir şe­hir.

­ŞAN­LI­UR­FA­NIN İN­SAN­LA­RI­NI NA­SIL BUL­DU­NUZ? 
­Şan­lı­ur­fa'­nın in­san­la­rı da çok iyi ben ge­lir­ken böy­le bir şey bek­le­mi­yor­dum ama şa­şış­tı­lar be­ni. Ge­ce ya­rı­sı çı­kıp Ur­fa'­yı gez­dim so­kak­la­rın­da do­laş­tım Ur­fa'­nın. Kim­se be­ni ne ra­hat­sız et­ti, ne­de bir şey de­di­ler, bu­nu bü­tün sa­mi­mi­ye­tim­le söy­lü­yo­rum Ur­fa­lı­lar çok ki­bar­lar kar­şı­dan kar­şı­ya geç­me­ler­de yol ver­di­ler. Hat­ta ara­mız­da ar­ka­daş­la­rım­la esp­ri yap­tık aca­ba gü­zel ka­dın­la­rı gö­rün­ce mi yol ver­di­ler ama biz gü­zel­sek İs­tan­bul'­da da gü­ze­liz de­dik. Ger­çek­ten çok mut­lu dö­nü­yo­ruz şu an.
­PE­Kİ, EFEN­DİM EK­LE­MEK İS­TE­Dİ­Ğİ­NİZ SON BİR ŞEY VAR­MI?
­Bu­ra­lar­da bu­lun­du­ğu­muz sü­re içe­ri­sin­de biz­le­re eme­ği ge­çen her ke­se te­şek­kür et­mek is­ti­yo­rum, bu pro­je­ye kat­kı su­nan KA­MER­'e ve onun yö­ne­ti­mi­ne ba­kan Gül­se­ren Kap­lan­'a, Ulus­la­ra­ra­sı Ka­dın Kö­yü Der­ne­ği­ne (U­LE­KAD­)a ya­ni Hü­zün Yü­cel ha­nı­me­fen­di­ye ve biz­le­re kat­kı su­nan her­ke­se, Ur­fa hal­kı­na kı­sa­ca eme­ği ge­çen her­ke­se te­şek­kür edi­yo­rum. Bu tür et­kin­lik­le­rin sık sık ya­pı­la­ma­sı­nı tav­si­ye edi­yo­rum. Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­nin hiç ol­ma­sa bu tür et­kin­li­le­ri ya­par­ken tec­rü­be ka­zan­ma­sı ge­re­ki­yor. Bu tür et­kin­li­le­re kat­kı­da bu­lu­nur­ken tec­rü­be ka­zan­mış olur. 

­BİZ­LER­DE SİZ­LE­RE TE­ŞEK­KÜR EDİ­YOR UR­FA­MI­ZA TEK­RAR BEK­Lİ­YO­RUZ
­Te­şek­kür ede­rim, Dün­den Bu­gü­ne ŞA­FAK Ga­ze­te­si­ne biz­le­re bu im­ka­nı ta­nı­dı­ğı için te­şek­kür edi­yo­rum.
(Röportaj: Aziz Budak)

urfa çağdaş şanlıurfa esma bayraktar aziz budak röportak savaş ağır bir suç huzur
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı