Advert
Advert

Büyük sıkıntı yaratıyordu

Cumhuriyet Caddesi’nde faaliyet gösteren Oto Galeri esnafı, yeni yerlerine taşınmak için hazırlık yapıyor. Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatif Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, “Malum şu anki durumumuzda şu anda çok iç açıcı değil nedeni de, çok yoğun bir trafik akışı var burada, burası artık Şanlıurfa’nın can alıcı bir noktasına geldi. Onun için yeni yerimize taşınarak kente nefes aldırmak istiyoruz.” Dedi.

Büyük sıkıntı yaratıyordu
Büyük sıkıntı yaratıyordu Admin
Advert

Aziz BUDAK / 3 Yıl önce kendilerine tahsis edilen yerde inşaat ve çalışmaların yüzde 80’i tamamlandığını açıklayan Başkan Bozkurt,  Galerilerin mevcut yerlerinde memlekete çok büyük sıkıntı yaratığını, bu işin bilincinde olduklarını bu alanın boşaltılması için ellerinden gelen tüm imkânları kullanacaklarını söyledi.

Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatif Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, Yeni Oto Galericiler Sitesi, ve esnafın durumunu Haber Müdürümüz Aziz Budak’a anlattı.

KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ, KAÇ YILDIR BU MESLEĞİ YAPIYORSUNUZ?

Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatif Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, Ben 1987 yılından beri oto galericilik yapmaktayım. O Günden bu güne yani 1986-1987 yılında bu sitemiz kurulduğu zaman biz Bahçelievler bölgesinde galericilikle uğraşıyorduk. Tabi o dönemler Bahçelievler boşaltılmak istendi. Daha sonra Cumhuriyet Caddesinde bulunan siteye bizleri yönlendirdiler, bizde buraya gelip yerimizi aldık ve işimize devam ettik.

Malum o dönemde burası şehrin dışında bir alandı, yani eski hipodromdu, halen eski koşu meydanı derler eskiler. Fakat bu site yapıldıktan sonra Urfa genişledi, büyüdü ve yerleşim alanı haline geldi. Şu anki içinden çıkılmaz durumu aldı. Malum şu anki durumumuzda şu anda çok iç açıcı değil nedeni çok yoğun bir tarif akışı var burası artık Şanlıurfa’nın can alıcı bir noktasına geldi.

NEDEN CAN ALICI NOKTAYA GELDİ?

Vilayet buraya taşındı, Adliye, SGK buraya taşındı, daha önce yurt vardı burada yani devlet dairelerinin gelmesiyle buranın trafiği büyük oranda yoğunlaştı ve şu anda da yaşanmaz bir hale geldi.

ESNAFINIZIN YAŞAYABİLMESİ İÇİN NELER YAPTINIZ?

Biz yaklaşık 10 yıldır bunun mücadelesini veriyorduk. Bazı esnafımız buradan kalkmak, çıkmak istemediler, sebebi ise burası şehrin göbeğinde bir yer burada ticaret yapmak kolay, müşterilerin gidip gelmesi kolay, fakat bir bu durumu esnafımıza anlattıkça esnafta artık bu yoğunluktan bıktı ve şu anda iş yapamaz hale geldi. Sebebine gelince müşteri olsun, misafir olsun buraya gelince aracını durduracak bir yer bulamaz hale geldi. Ve buradan işlerine, işyerlerine gitmekte olan Adliye personeli, Valilik, Sosyal Güvenlik Kurumu çok zorluklar çekiyor, yani 2 ışık arasında biliyorum ki uzun süreli beklemek zorunda kalıyorlar.

BU SEBEPLERDEN DOLAYI NELER YAPTINIZ?

Biz bu yoğunluktan dolayı burayı kaldırma kararı aldık, sağ olsunlar bize yeni bir yer tahsis edildi. Akabe mevkiinde yeni sanayi sitesi karşısında, Akçakale çevre yolu hemen kenar kısmı 252 dönümlük bir araziye çok güzel bir site yapmaya çalışıyoruz. Belediye’den imar planından geçirildi.

SİTE NE ZAMAN BAŞLADI NE ZAMAN BİTECEK?

 Sitemiz 3 yıl önce başlanıldı, tabi bize tahsis edilen yer çok dağlık bir alandı, ilk önce biz buranın ıslahını tabiri caizse dağı bağ ettik. Sonra üst yapıya geçildi, üst yapımızda bitmek üzere yüzde 80’i tamamlandı. Tabi bu aşamada malum orası dağlık bir alan olduğu için yeni imara açılan bir bölge hiçbir alt yapı yok ne belediye, ne de diğer kurumlarca, biz bunlarla görüştük, sağ olsun büyükşehir belediyemiz, belediye başkanımız ve belediye çalışanları bizlere yardımcı oldular ve şu anda alt yapı kanalizasyonumuz bitmiş durumda, su şebekemiz bitmiş durumda, şimdi üst yapı bekliyoruz.

SİTENİN ALT YAPISI TAMAMEN BİTTİ Mİ?

Şimdi yol ıslahı ve asfaltlanması duruyor bu yol asfaltlanması başlamadan geçen gün Sayın Valimiz Güngör Azim Tuna bizleri toplantıya çağırdı. Buranın durumunun kötü olması nedeniyle bizden buranın bir an önce boşaltılmasını istedi.

VALİ TUNA’YA SIKINTILARINIZI İLETTİNİZ Mİ?

Tabi ki bizde Sayın valimize durumumuzu arz ettik. Biz yollar yapılmada, Türk Telekom’un, Aksa Doğalgaz’ın ve DEDAŞ’ın alt yapı hizmeti getirmesini kendilerine ilettik. Sayın valimiz bizi dinledikten sonra bu bahsettiğimiz kurum yetkilileri de toplantımıza dâhil olmuştu onlara durumu izah etti.

Bu sitenin buradan taşınması galericilerin değil kentin sorunu, çünkü galeriler burada memlekete çok sıkıntı yaratıyor onlarda işin bilincinde olduğu için ellerinden gelen tüm imkânları kullanacaklarını söylediler.

SİTENİZİN TAŞINMASI NEDEN GECİKTİ?

Bizim bu siteyi çoktan oraya taşımamız lazımdı, yani bizim 2016 yılının sonunda taşınmamız gerekiyordu. Malum Türkiye’nin şartları gelişen olaylardan dolayı, işte bu belediyelerin durumu, hükümetin durumu, darbe falan derken gecikmelere sebep oldu. Fakat buna halkımız inansın bizler bir an önce burayı boşaltmaya çalışıyoruz, sayın yetkililerimizde inansınlar, artık esnafımız bunun bilincinde, biz en kısa sürede burayı taşımaya çalışacağız ama malum bahsettiğim hizmetlerin bitirilmesi lazım.

ŞU ANDA ÇALIŞMALAR NE DURUMDA?

Şu an bahsettiğim kurumlar fizibilite çalışmalarını yapıyorlar, gelip keşif yaptılar alanımızda, DEDAŞ olsun, Türk Telekom, Aksa Doğalgaz olsun hepsi bir proje aşamasındalar. Zannedersem bu projeleri 1 aya kadar biter, sonra da uygulamaya geçerler, benim hedefimde 7. Ay gibi burayı boşaltma var ama inşallah en kısa sürede boşaltırız. Ancak, bizim yaptığımız inşaatla iş bitmiyor, buranın altyapı sorunu çözülmesi lazım. Kamuoyunda bunun böyle algılanması lazım, her şey bizim elimizde olan şey değil. Burada birçok kurum işlem yapıyor yoksa benim inşaatımın yüzde 80’i bitmiş durumda.

BU SİTEYİ NASIL YAPIYORSUNUZ?

Biz bu siteyi esnafımızın gücü ile yapıyoruz, yani esnaftan para toplayarak yapıyoruz. Bu güne kadar kimse çıkıp da bir yerden bir lira destek almışsınız diyemez. Esnafın parası ile yaptığımız için işleri yürütmeye çalışıyoruz. Sağ olsunlar esnafımızda bizlere karşı duyarlı, 320 kişilik esnafımız var bazen çok az sayıda esnafımız ödeme yapmıyor ama bu kadar da olur artık, biz inanıyoruz ki bu arkadaşlarımızın da ödemelerini yapacaklarına inanıyoruz

ESNAFIN DURUMU NASIL?

Esnafımız dışarıdan iş yapıyor gibi görünüyor fakat dışarıdan görüldüğü gibi değil. Tabiri caizse esnaf kendi kendini kandırıyor, ayakta durmaya çalışıyor. Bununda sebebi gündemde biliyorsunuz döviz yükseldi, ekonomik yönünden bir istikrarsızlık var, fakat yine de esnaf ayakta durmaya çalışıyor.

2. EL ARAÇ PİYASASI NE DURUMDA?

Sıfır araçlar pahalı olduğu için tabi ki vatandaşlarımız 2. El piyasasına yönelmekte. Sıfır bir araç almaya kalksan 70 Bin liradan başlıyor, 2 elde güzel bir araç almaya kalksan sıfıra göre tabi ki daha uygun.

ARAÇ ALACAK VATANDAŞLARIMIZA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Araç alacak vatandaşlarımız araç alırken mutlaka bir ekspertiz yaptırsınlar,  ben şahsım içinde tezgahım içinde araç alırken inanın ekspertiz yaptırıyorum. Neden? Her şeyini öğreniyorsun, eksiğini falan bilinçli bir şekilde kabullenip alıyorsun. Vatandaşlarımız araç alırken devirlere dikkat etsinler, şimdi malum, sigorta fiyatları yüksek diye bazı alıcılar devir almıyor, geçmişte nasıl devir masrafı vardıysa devri almak istemiyorlardı, şimdi ise devirleri sigorta için almak istemiyorlar, fakat bu çok yanlış bir olay, araç alacaklar devirlerini anında paralarını vermeden devirlerini alsınlar, sigorta kendilerinin sigortası. Allah muhafaza bir sıkıntı olduğunda o sigorta çok işe yarıyor, bizim yöremizde bu bilinmiyor da Trafik sigortası bütün kazalarda, karşılıklı kazalarda hasar bedeli ödemek zorunda bu konuyu çoğu vatandaşımız bilmiyor, simgesel bir sigorta zannediyor. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi lazım araçlarını alırken sigorta yaptırmaları kendilerinin faydasınadır. Araç alırken araştırmaları lazım vatandaşlarımızın, hemen bir araç alıp binerlerse daha sonra üzülürler, ben araç alacaklardan istirham ediyorum araç alırken iyice kontrol ettirip araçlarını alsınlar.

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Bana bu fırsatı verdiğiniz Urfa Şafak Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Bu çıktığımız yolda Allah bizi utandırmasın şehrimize güzel bir yapı kazandırmanın heyecanını şimdiden yaşıyoruz. İnşallah kazasız belasız bu sitemizi bitirir halkımıza orada güzel hizmetler vermeye çalışırız, memleketimizin de önü açılmış olur.

Urfa Çağdaş Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatifi esnafın durumu aziz budak Mehmet Yaşar Bozkurt cumhuriyet caddesi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı