Advert

Toplum AVM’lere yönelirse bizleri kaybedecekler

Bu haftaki röportajımızı İpekyol’da bakkallık yapan Halil Sakallı ile gerçekleştirdik. Haber Müdürümüz Aziz Budak’a konuşan Halil Sakallı, “. Bizler sizin bir bakkalınız değiliz, bizler sizin bir kardeşiniziz, evladınızız, akrabanızız sizler bize geldiğinizde bizi muhatap olarak buluyorsunuz. Ama AVM’lerde bir muhatap bulamıyorsunuz.” Dedi.

Toplum AVM’lere yönelirse bizleri kaybedecekler
Toplum AVM’lere yönelirse bizleri kaybedecekler Admin
Advert

İpekyol Mahallesinde bakkallık yapan Halil Sakallı ile yaptığımız o röportaj:

Halil Sakallı 1980 doğumluyum Lise son sınıftan terk7-8 yıldır bakkallık yapıyorum. Biz okula gittiğimizden dolayı her hangi bir meslek grubunda kalfalık ve çıraklık yapmadığımızdan dolayı, bir sanat öğrenmediğimizden bu işi yapmaya karar verdim. Okul okuduk yaş 17-18 olunca daha önceki hükümetlerin izlemiş olduğu siyasetten dolayı okuldan da bir başarı elde edemedik. Sanki bir yerde mecbur olduk bakkal dükkânını açmaya bu iş her hangi bir sanat gerektirmiyor ve bir miktar para ile bu iş yapılıyordu. Ondan dolayı bu işe giriştik.

Bakkallık nasıl bir meslek Urfa’da bir çok AVM var işlerinizi nasıl etkiliyor?

Özellikle şunu belirteyim biz Müslümanız.  Bizim günlük iaşemizi karşılayacak bir para elimize geçince biz elhamdülillah diyoruz. Bu Müslüman olduğumuzdan dolayı verdiğimiz bir cevaptır. Öteki taraftan ekonomik anlamda konuşursak özellikle son dönemlerde durum içler acısı oldu. Esnaf büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Siyasiler kendi konumlarından dolayı belki açıklamıyorlar ama ülkemizde büyük sıkıntılar mevcut durumda. Bizlerde bu sıkıntılarla boğuşmaya çalışıyoruz.

Ne gibi sıkıntılar var açıklar mısınız?

Özellikle PKK sorunu ve Suriye sorunu nedeniyle bir belirsizlik var. Toplum olarak ileriye yönelik bir umudumuz yok. Dolayısıyla halkımızda para harcama ve lükse girme girişimi yok. Yani insanlar maaşlarını aldıklarında bir sonraki ayı kurtaramaz hale geldiklerinden pekte fazla harcamaya girişmiyorlar. Harcamaya girişmediklerinden dolayı da büyük sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu durumda esnaf para kazanamıyor, para kazanamayan esnaf borcunu ödeyemiyor bu şekilde bir ekonomik sıkıntı gerçekleşiyor.

Halkımız AVM’lerden peşin olarak, kredi kartı ile alışveriş yapıyor. Mahalle bakkalından borca alıyor ne diyeceksiniz?

Kentimizde büyük AVM’ler yaklaşık 15 yıl önce açıldılar. Normalde bu büyük AVM’lerin şehir dışında olması gerekiyor. Küçük esnafta kendi iaşelerini sağlayıp kimselere muhtaç olmasın diye. Ama zannediyorum hangi hükümet olursa olsun şu anki hükümet dahi bunlara destek veriyor. Bunlar kartel şirketler ve holdigler. Bunların sözü devlette bizim sözümüz gibi yer etmiyor bunların sözü daha fazla geçiyor. Haliyle büyük AVM’lerin şehir içine girmesiyle bizim gibi küçük esnafları öldürdü. Bu esnaflar bankaların ve faizin kucağına düştü. Tabi bu durum sosyal sıkıntıları da beraberinde getirdi. İnşallah bizlerin de sesini duyar ve adım atarlar diye düşünüyorum.

Derneğinizin bu konuda çalışması var mı?

Bütün odalar federasyon olarak çalışırlar ve bunlarda devlete bağlıdırlar. Bakkallar Odası’da devlete bağlı olduğundan dolayı devletin uyguladığı siyasetin dışında ayrı bir uygulama ortaya koyamaz. Yani biz burada küçük esnafı devletten bağımsız olarak düşünemeyiz. Bizim derneğimizden istediğimiz somut adımlar atılarak devletten yasaların çıkartılmasıdır. AVM’ler şehir dışına taşınmalıdır. Yani dernek büyük AVM’lerin şehir dışına çıkartılması için bir taslağın üzerinde çalışmıyorsa bunları şehir dışına çıkaramıyorsa ne kadarda açıklama yapıyorsanız yapın bu açıklamanın bir anlamı yok.

Küçük esnafın sorunları nelerdir?

Küçük esnafın en büyük sorunu ekonomik anlamda fazla giriş çıkış olmadığından dolayı ellerinde sermayeleri bulunmamaktadır. Buda çeşidin azlığına neden olmaktadır. Bir diğer neden harcanan büyük paralarla reklamlarla halkımızın AVM’lere sevk edilmesinden veya kredi kartı kullanımından dolayı hergün onlarca esnafın iflas edip kepenk kapatmasına neden oluyor.

Mahalleliye küçük esnaftan alışveriş yapmaları konusunda çağrınız var mı?

Biz gerçekten mahalleli veya müşterilerimizle konuştuğumuzda şunları söylüyoruz. Bizler sizin bir bakkalınız değiliz, bizler sizin bir kardeşiniziz, evladınızız, kardeşiniziz akrabanızız sizler bize geldiğinizde bizi muhatap olarak buluyorsunuz. Ama AVM’lerde bir muhatap bulamıyorsunuz. Birinizin bir sıkıntısı olduğunda direk bizimle iletişime geçebiliyorsunuz ve o sıkıntıları bertaraf etmeye çalışıyoruz. Paraya sıkıştığınızda sizlere borç para dahi verebiliyoruz. En basidinden bir yere gittiğinizde evinizin anahtarını teslim edip gidebiliyorsunuz. Ama bütün alışverişlerinizi AVM’lere yönlendirirseniz, bir yerde bir kardeşinizi, bir abinizi yani bizleri kaybedersiniz? Nihayetinde en ufak bir sıkıntınızda sizi kimse dinlemeyecektir. AVM’lerde gittiğinizde size bir dilekçe yazın şikayet kutusuna atın diyen insanlar bulacaklardır. Bu da büyük bir sıkıntı demektir. Bununla beraber sosyal bir yaşantıyı kaybedecekler. Biz bakkallar ailelerin bir parçasıyız bütün mahalleli bunu bilmelidir. (Röportaj: Aziz Budak – Urfa Şafak)

urfa çağdaş şanlıurfa AVM Bakkal esnaf Aziz Budak Halil Sakallı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı