Advert

Tek isteği Türk vatandaşı olmak

Halepli Mehmet Nazmi Süleyman’ın tek isteği anadurdu olan Türkiye’nin kendisine Türk vatandaşlığı vermesi. Haber Müdürümüz Aziz Budak’a 1920’li yıllarda babasının Suriye’ye gittiğini aktaran Süleyman, o dönemlerde sınır bölününce ailesinin parçalandığını belirtti.

Tek isteği Türk vatandaşı olmak
Tek isteği Türk vatandaşı olmak Admin
Advert

 O dönemlerde Türkiye ile Suriye arasında oluşan sınır nedeniyle babası ve 2 amcasının Suriye’de kaldığını, 3 amcasının da Türkiye’de yaşamaya başladığını açıklayan 55 yaşındaki Mehmet Nazmi Süleyman, “Yıllardır vatan hasreti, akraba hasreti çektim. Suriye’de yaşanan iç karışıklık nedeniyle vatanıma geri döndüm. Ben 1989 yılında Türk vatandaşlığına müracaat etmeme rağmen bana Türk vatandaşlığı verilmedi. Buraya geldikten sonra tekrar Türk vatandaşlığı için müracaat ettim fakat benden Suriye’den evrak getirmemi istediler, şu anda Suriye’de devlet yok. Ben nereden evrak getireceğim. Benim 3 kardeşim Türk vatandaşlığını almış. Akrabalarım burada yaşıyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Sayın Başbakanımızdan, Sayın Bakanlarımızdan,  Sayın Valimizden ve diğer yetkililerden yardım talep ediyorum.” Dedi.

KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ?

İsmim Muhammed Nazmi Süleyman 1962 doğumluyum 6 çocuk babasıyım terziyim 40 yıldır mesleğimi icra ediyorum. Suriye’den geldim fakat aslen Urfalıyım çünkü babam buradan vakti zamanında göç etmiş.

BU MESLEĞİ NASIL ÖĞRENDİNİZ?

Çocukluk döneminde ustaların yanında çalıştım. Çıraklık kalfalık yaptım şuan da ustalık yapıyorum. Halep’te kendi işyerim vardı.

ASLEN URFALIYIM DEDİNİZ BABANIZ NE ZAMAN NASIL SÜRİYEYE GİTMİŞ BİZE ANLATIRMISINIZ?

Babam 1920’li yıllarda Halep’e gitmiş biz beş kardeşiz ben kendim Halep’te doğdum. Diğer kardeşlerim Urfa da doğmuş sınıra hat çekilince üç kardeş Türkiye tarafında kalmış iki kardeşimde Suriye tarafında kalmış. Anlayacağınız sınır bizi ablamı ve kardeşlerimi birbirimizden ayırmış.

PEKİ, HALEPTE DURUMUNUZ NASILDI ORADA SADECE TERZİLİKMİ YAPIYORDUNUZ?

Halep’te de terzilik yapıyordum durumumuz kendi işyerim vardı. Kendi işyerimde çalışıyordum durumumuz iyi idi o zaman vatandaşlar kumaş alır elbise diktirirdi. Eskilerde elbise dikimi çok iyi idi fakat şuanda hazır giyim çıktığı için fazla iş olmuyor.

TÜRKİYEYE NASIL GELDİNİZ?

Suriye de savaş çıkınca geldik ortalık yavaş yavaş karışınca bizde Urfa’da ki akrabalarımızı aradık yani kardeşlerimi aradım ve Urfa ya babamızın vatanına yani kendi öz vatanımıza geldik.

GEÇİMİNİZİ NASIL YAPIYORSUNUZ?

Geçimimi kendi mesleğim olan terzilik yaparak devam etmeye çalışıyorum, buradakiler yardımcı oldu bana elbise dikimine devam ediyorum. Çocuklarım bazen günlük inşaat işlerine gidiyorlar, ayriyeten Kızılay’ın bize verdiği kartla alış veriş yapıyorum şükür geçinip gidiyoruz.

KARDEŞLERİNİZİN TÜRK VATANDAŞI OLDUĞUNU SÖYLEDİNİZ, SİZDE TÜRK VATANDAŞLIĞI İÇİN BAŞVURU YAPMADINIZMI?

Bende başvuru yaptım daha önce Halep te iken başvurdum Suriye hükümeti kabul etmedi ret etti. Türkiye ye geldikten sonra tekrar nüfus müdürlüğüne gittim benden Suriye den evrak getirmemi istediler, amcalarım ve kardeşlerimin burada olduğunu söyledim babamın aile tablosunun burada olduğunu söyledim ispat ettim fakat ısrarla benden Suriye den evrak istediler. Bende Türk vatandaşıyım nüfusumun verilmesini istiyorum buradan sizin aracılığınızla Türkiye cumhuriyeti Cumhurbaşkanından, Sayın Valimden ve belediye başkanından bu sorunumu çözmelerini istiyorum şuan benim gibi yarı ailesi Türk vatandaşı yarısı Suriye vatandaşı çok kişi var. Bu sorunumuzun çözmelerini rica ediyoruz. Çocuklarım burada üniversite okumak istedi fakat para istediler, dil kursunu bitirdi fakat kayıt yapamadı Türk vatandaşı olsa idi bu problemi yaşamazdı.

PEKİ, SAVAŞ BİTTİKTEN SONRA SURİYEYE DÖNECEK MİSİNİZ?

Hayır, kesinlikle dönmeyeceğiz kovsalar da gitmeyeceğiz çünkü ana vatanımız burası, kardeşlerim, ablam burada, amcalarım burada köyleri var yani bütün akrabalarım burada ve burası hem annemin hem babamın ana yurdu burayı terk etmeyeceğiz onları buldum bir daha ayrılmak istemiyorum. Onların hepsi Türk vatandaşı bende vatandaş olmak istiyorum.

BURADAKİ İNSANLARIN SÜRİYELİ VATNDAŞLARA BAKIŞ AÇISI NASIL?

Biz kendimizi Suriyeli olarak tanımlamıyoruz. Burası asıl memleketimiz çoğu akrabalarımız, bizlere çok iyi davranıyorlar hiçbir zaman ayırım yapmıyorlar Allah onlardan ve Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarından yöneticilerinden razı olsun. (Röportaj: Aziz Budak)

 

urfa çağdaş aziz budak Mehmet Nazmi Süleyman terzi suriyeli halep türk vatandaşı olmak istiyor
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı