Advert
Advert

Şairlik ve yazarlıkla iç içeyim

Dünden Bugüne ŞAFAK Gazetesi son zamanlarda Şanlıurfa’mızın kıymetli yazarlarından M. Kemal Uğuzlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Haber Müdürümüz Aziz Budak’ın sorularını içtenlikle yanıtlayan Uğuzlu, şairlikle yazarlığı iç içe olduğunu söyledi.

Şairlik ve yazarlıkla iç içeyim
Şairlik ve yazarlıkla iç içeyim Admin
Advert

Büyük bir gayret sarf ederek kendini iyice yazarlığa veren M. Kemal Uğuzlu’nun son yıllarda çıkardığı Siverek destanı, Bir Başka Dürbün ile Kürt Sorununa Bakış ve bin yıllık kardeşlik tehlikede başlıklı kitapları merakla okunmaya başlandı.

Haber Müdürümüz Aziz Budak’ın Kemal Uğuzlu ile yaptığı röportaj:

Aziz Budak: Muhterem Hocam Başta Basın Yayın çevreleri, S.T.K’lar ve okuyucu kitlesinin ilgi ve alakasını çeken bir şahsiyet olarak bu gün şairlik ve yazarlık serüveninizle ilgili bazı sorularımız olacak. Ancak ilk soruma şöyle başlamak isterim.

Aziz Budak: Sizin için şairliğiniz mi veya yazarlığınız mı daha önde?

M. Kemal Uğuzlu: Aslında şairlik ve yazarlığım iç içedir. Hatta bu konuda önemli olumlu-olumsuz tepkiler almaktayım. Çok hayati öneme sahip bir araştırma kitapları olan “Bir başka Dürbünle Kürt Sorununa Bakış” Bin Yıllık Kardeşlik Tehlikede!” Ve yakında çıkacak olan “Barış”  ilmi araştırma kitaplarımızda bile konuyla ilgili şiire yer verilmiştir. Hem ilk üç kitabımız “Debeder, Özgürlük Adına ve Siverek Destanı…” çalışmalarımızın şiir kitabı olması bu durumu kendiliğinden ortaya koymaktadır. Yani nesir veya şiir olarak birine öncelik verilecek ise şüphesiz şiir yazmaya daha önce başlamışım.

Aziz Budak: İlk şiirinizi ne zaman ve nerede, niçin yazdığınızı hatırlıyor musunuz?

M. Kemal Uğuzlu: İlk şiirimi İlk Okul 1. Sınıfta henüz Türkçeyi öğrenmeye çalıştığım sıralarda köylümüz ve akrabamız olan İ. Halil Altun (Rh) askerde iken ona yazdığımı hatırlıyorum ancak şiirin kendisini kendi defterime geçirmediğim için hatırlamıyorum.  Daha sonra kendisinden gelen cevabi mektupta övgü dolu mesajlar alınca hemen her mektupta bir şiir yazmaya çalıştım. Ayrıca her sabah okula gittiğimde öğretmenim ve arkadaşlarımdan “şair varsa bu günkü şiirini oku bakalım” teşviklerini alırdım. Yazdıklarımıza şiir denilir mi veya bize şair denilir mi bilmem ama o gün bu gündür hala yazıyorum. Önemsediğim şiir-kitap çalışmalarım var. İnşallah zamanı gelince okuyucusuyla buluşur.

Aziz Budak: İlk nesir yazınızı ne zaman, nerede hangi konuyu yazdığınızı hatırlıyor musunuz?

M.Kemal Uğuzlu: Şiir konusunda anlattığım gibi ilk nesir yazılarım köylülere yazdığım aksar mektuplarıdır ki şiirle aynı zamana rastlar. Okul duvar gazetesinde dereceye giren şiirlerim yer alırdı. Ancak gazetede yayınlanması Ortaokul 1. Sınıfta Güneydoğu Gazetesinde çokça şiirin yayınlamasından sonradır. Ve ilk nesir yazımın ne olduğunu tam hatırlamıyorum. Galiba o zaman yine şiir ve şairliğim ile ilgili yapılan bir röportaj olduğunu hatırlıyorum. Daha sonra okulda açılan kompozisyon yarışmalarında dereceye girenler, şiirlerim gibi okul duvar gazetelerinde yayınlanırdı. Şiir ve Nesir yazılarımla ilgili başıma gelen ibretlik unutulmaz hatıralarım ver. İnşallah uygun zamanda yayınlarım. Bunlardan birini A.Kadir İkbal Ağabey sağ olsun Nurculuk tahlil ve hatıraları ile ilgili çalışmasında yayınlamışlar.

Aziz Budak: Sayın Hocam, pek uzun sayılabilecek bir zamandır âcizane sizlerle tanışıyorum. Doğrusu birçok gazetede çalıştım. Çok nadiren sizin gibi cesur, açık yüreklilikle meseleleri, sürekli ve sık ve bazen uzunca araştırmalara dayanan dizi yazılar, bazen konunun günlük ehemmiyetine uygun yazanlar gördüm.

a)Bu konuda bu güne kadar herhangi bir soruşturma geçirdiniz mi?

b)Misbah Hicri Hocanın tabiriyle “Kemalddin Hoca velud (doğurgan, verimli) bir kaleme sahiptir.” Bu süreklilik ve verimliliği neye bağlarsınız?

c)Yakında yayınlanacak yeni çalışmalarınız var mıdır?

M. Kemal Uğuzlu:  O tarif, tasnif ve övgüler sizin kendi güzel bakış açınızla alakalıdır. “Güzel gören güzel düşünür” diğer üş şıkka gelince:

a) Şiir ve Yazılarım ile ilgili geçirmedim. Hatta bazı konularda önemli makam ve mevkilerden tebrik, teşekkür ve takdir beyanlar aldım. Ancak bir konferansta, müzakereci olarak önemli bir konuda görüş bildirmemden dolayı bir soruşturma geçirdim.

b) Bu süreklilik ve verimliliği 1. Hayatın sürekliliği, 2. İlgi ve alakadar olduğum sorunların (maalesef) devam etmesi, 3. Sürekli/çokça kitap okumam ve tabii ki hiç unutulmaması gerekir ki en başta Rabbimizin bir ikramı olarak fazlından vergisine bağlıdır.

c) Şu an kitap aşamasına gelmiş olan 4-5 çalışmam var. Tabii ki öncelik “Barış-Aşıti”nin olacak. …

Aziz Budak: Muhterem Hocam, şu ana kadar kaç kitabınız yayınlandı ve her biri kaçar adet basıldı?

M. Kemal Uğuzlu:  Yayınlanmış kitaplarımız sırasıyla: DERBEDER (Şiir)  Halepçe katliamından sonra idi. Cismi küçücük ancak o zamanın şartlarında kendi alanında öncülerden olması hesabıyla 10.000 adet dağıtıldı.  ÖZGÜRLÜK ADINA (Şiir)  3000 adet, SİVEREK DESTANI (Şiir) 5000 adet, BİR BAŞKA DÜRBÜN iLE KÜRT SORUNUNA BAKIŞ (Nesir-Araştırma) 5000 adet, BİN YILLIK KARDEŞLİK TEHLİKEDE (Nesir-Araştırma) 5000 adet bastırıldı.

Aziz Budak: Hocam çalışmalarınız genelde aynı alanda mı farklı alanlarda çalışmalarınız var mı?

 M. Kemal Uğuzlu:  Aslında aynı alanlarda yoğunlaşmak, uzmanlaşmak tercih ve teşviklerim arasındadır. Ancak ciddi noktalarda boş alanların olduğunun farkına varılınca bazen o taraflara da uzanmak arzusu kendini ortaya koyar. Mesela: EKOLOJİK DENGE, NEWROZ-U PİROZBAHİ,  BATININ BATIL DİNİ DEMOKRASİ, GÖBEKLİ TEPE GERÇEĞ... gibi konularda ciddi çalışmalarım var ve devam etmektedir.

Aziz Budak: Hocam son bir soru olarak tahsil durumunuzu öğrenebilir miyiz?

M. Kemal Uğuzlu:  İlkokulu Siverek Bucak Nahiyesi Kendi Köyüm Maziray (Mezra K.) da okudum. Orta ve Liseyi Şanlıurfa İmam-Hatip Lisesi, İlahiyat’ı Eskişehir Anadolu Ün. Açık. Ve halen aynı Üniversite de Adalet/hukuk bölümü 1. Sınıf öğrencisiyim.  Bana göre ilahi ilk emir “OKU” hayat boyu geçerlidir.  Ve inşallah ömür boyu devam edecek.

Aziz Budak: Sayın Hocam; Sevenlerinize, okuyucu kitlesi ve günümüz gençliğine bir mesajınız var mı? Son sözünüzü alabilir miyim?

M. Kemal Uğuzlu:  Okumak temelde iki türlüdür. Birincisi; kitapları harflerle okumak. İkincisi ise; başta insan olmak özere kâinatı madde ve mana ile birlikte okumak. Dünya devletlerinde gelişmiş medeni milletlerin ve devletlerin ileri seviyede olmaları sadece hazinelerindeki parasal veya bulundukları coğrafik geniş ve verimli arazilerin varlığına bağlı değil. Nice bu manada ki ülkeler bir başkasının sömürgesi veya arka bahçeleri durumdadırlar. Oysa vicdanı hür, aklı özgür, kalbi mutmain ve bedenleri sağlıklı olan okumuş aydın milletler en gelişmiş ve medeni ülkelerdir. Bilhassa genlere tesviyem ısrarla okusunlar. Ve birliğin halkalarını koparmasınlar.

Aziz Budak: Bizi kırmayıp sorularımıza cevap verdiğiniz için Şafak Gazetesi ekibi ve yayın camiası olarak teşekkür ederiz.

M. Kemal Uğuzlu:  Zaman ayırıp sabırla görüş ve düşüncelerimize yer verdiğiniz için âcizane ben müteşekkirim. Başarılarınızın devamını dilerim.

Mehmet Kemal Uğuzlu, Şanlıurfa 1961 yılında Siverek Bucak Nahiyesi Mezra köyünde dünyaya geldi. İlk Okulu köyünde İmam Hatip Orta Okulu ve Liseyi Şanlıurfa’da okudu. Orta Okuldan beri gazeteciliğe ve yazarlığa ilgisi olduğunu belirtti.

Urfa Çağdaş Aziz Budak röportaj Kemalettin Uğuzlu şair - yazar
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı