Advert
Advert

İnan, “Bilinçsiz ilaç kullanmayın”

Özel Şanmed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Ahmet İnan, “Şanlıurfa’mızda hem tavsiye ile kullanılmakta hem yanlış ilaç kullanılmaktadır. Bu çok yanlış ve çok önemli bir sorundur. Komşunun ya da yaşlı teyzenin tavsiyesi ile maalesef al bu ilacı kullan diyorlar. Hâlbuki o insanın mutlaka bir hekime bir doktora gitmesi gerekir.” Dedi.

İnan, “Bilinçsiz ilaç kullanmayın”
İnan, “Bilinçsiz ilaç kullanmayın” Admin
Advert

 

Belediyenin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Ahmet İnan, Şanlıurfa’da görülmeyen birçok hizmetler yapıldığını. Ancak bunların yetmediğini, Şanlıurfa’nın gün geçtikçe büyüyen bir şehir olduğunu, ilimizde ki nüfus artışının, Yunanistan’ın bir yılki nüfus artışıyla eş değer olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 36 yıldır Şanlıurfa’da, Urfalı hemşerilerinin sağlık sorunlarına çare arayan ve halen Özel Şanmed Hastanesi’nde doktorluk yapan kentimizin sevilen simalarından Doktor Ahmet İnan,  Haber Müdürümüz Aziz Budak’a kentimizin sağlık sorunları ve Belediye’nin yaptığı hizmetleri hakkında samimi açıklamalarda bulundu.

Hocam Öncelikle okuyucularımıza kendini tanıtır mısınız?

1952 yıllında Şanlıurfa’da doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Şanlıurfa’da yaptım. Şanlıurfa lisesine 1968 yıllında birincilikle bitirdim. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine kayıt oldum. 1975 yıllında mezun oldum. 1980 yıllında genel cerrahi uzamanı olarak Kayseri’de askere gittim. Kayseri askeriye hastanesinde Asteğmen olarak görevimi yaptım. 1980 yılının Temmuz ayında Şanlıurfa’ya geldim ve Şanlıurfa Devlet Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştım. 10 yıl kadar Başhekimlik yaptım. 1998 yıllında emekliye ayrıldım. Şimdide Özel Şanmed Hastanesinde Genel Cerrah olarak görev yapmaktayım. 36 yıldır Şanlıurfa’da doktorluk yapıyorum. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye meclis üyesi ve başkan vekiliyim.

Hocam soğuk havalarda hastalarımız nelere dikkat etmeli?

Şu anda kış ayındayız. Öncelikle gribal enfeksiyonlar çok yaygın, bu enfeksiyonlardan korunmak için her şeyden önce vücut direncini artırmak lazım, en önemlisi C Vitamini ile vücut direncini artırmak en büyük tavsiyemdir. Bunun için Narenciyen gurubu; limon, mandalina, portakal, kivi gibi gıdalarla beslenmek lazım. Sıcak ortamdan aniden soğuk ortama çıkınca da vücut direnci kırılıyor ve enfeksiyona karşı açık bulunuyor. Kapalı yerlerde özellikle otobüs, sinema, tiyatro gibi toplu taşım merkezlerinde ve araçlarında cami, okul gibi yerlerde insanının kendisi koruması mutlaka ya maske ile ve yakut da öksüren, aksıran insanlardan en az 90 santim kadar uzakta olmalıdırlar. Çünkü bunlar öksürükle flüte damlacıkları dediğimiz, bu damlacıklarla insan çok çabuk enfekte oluyor. Kış aylarında çocuklar, yaşlı hastalar, diyabet, şeker hastaları, kronik hastaları olan kalp hastalarının ben dışarı çıkmadan tavsiye ediyorum; Hem soğuktan kendilerini koruyabilmeleri için hem de hava kirliliğinden kendilerini koruyabilmeleri için mümkün mertebede evde vücut direncini artırmak için bol sıvı almalarını tavsiye ediyorum. Aynı zaman ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Özellikle yağda kızartılmış yiyeceklerden arınmalarını ve kaçınmalarını tavsiye ediyorum.

Hocam bilinçsiz ilaç kullanımı hakkında neler diyeceksiniz?

Şanlıurfa’mızda hem tavsiye ile kullanılmakta hem yanlış ilaç kullanılmaktadır. Bu çok yanlış ve çok önemli bir sorundur. Komşunun ya da yaşlı teyzenin tavsiyesi ile maalesef al bu ilacı kullan diyorlar. Hâlbuki o insanın mutlaka bir hekime bir doktora gitmesi gerekir. Doktorun verdiği ilacı kullanması lazım. Çok önemli bir nokta yanlış antibiyotik kullanımı var. En ufak bir enfeksiyonda, antibiyotiğe dayanıyorlar. Bu kesinlikle yanlıştır. Antibiyotik ancak mikrobik bir enfeksiyon olduğu zaman yani bir boğaz enfeksiyonu, bir akciğer enfeksiyonu söz konusu olduğu zaman kullanılabilir. Oda doktor tavsiyesi ile ancak kullanılabilir. Hâlbuki gribal enfeksiyonlarda nezle, grip gibi hastalıklarda hiçbir yararı yoktur. Zararı vardır. Vücut direncini, vücuda faydalı olan diğer mikroorganizmaları, mikropları ve bakterileri vücutta yararlı olan bu bakterileri öldürmektedir. Bölgemizde maalesef yangın olarak yanlış bir ilaç tüketimi söz konusudur. Bunun önüne geçilmelidir. Halkın bu noktada bilinçlendirilmesi lazımdır.

Şanlıurfa’mız sağlık bakımından hangi durumda?

Şanlıurfa sağlık bakımından diğer illerle kıyaslandığında gerek kişi başına düşen yatak sayısı, gerekse yataklı kurum tedavileri itibariyle maalesef çevre illerden biraz gerideyiz. On bin kişiye düşen yatak sayısı, diğer çevre illerle kıyaslandığında Şanlıurfa’da yatak sayılarımız az olduğu görülmektedir.  Ama buna rağmen doktorların özverili çalışmaları nedeniyle burada ciddi bir anlamda sağlık yönünden bir eksik söz konusu değildir. Bunun dışında özellikle 1700 yataklı şehir hastanesinin temellinin atacak olmuş olması bizleri çok sevindirmektedir. Ciddi anlamda burada ki sağlık sorunu bu şekilde çözülebilir. Çünkü hastaneye gelen bir hastanın diyelim ki kalp yönünden bir şikâyeti varsa herhangi bir hastanede fizik tedavisi, kalp, damar cerrahisi laboratuvar, teşhis metotları akla gelebilecek her türlü tetkik ve tedavisi de bu 1700 yataklı şehir hastanesinde yapabilmekte, aynı site ve aynı gurup içerinde hastanın her türlü tedavisi yapmaktadır. Bu büyükşehirlerin hemen hemen hepsinde var. Şanlıurfa’da da inşallah en kısa zamanda olursa eğer, burası sağlık bakımından çağ atlamış olur.

Yeni açılan Eyyübiye hastanemizin kentimize katkısı nedir?

Eyyübiye hastanesi kentimiz için büyük bir avantajdır. Ancak hastaların oraya erişimi ve ulaşımı noktasında ciddi bir sıkıntılar vardır. Hastane şu anda kapasitesi düşük vaziyete çalışıyor. Her türlü tıbbı cihaz ve donanım olmamasına rağmen personel eksikliği söz konusudur. Bazı branşlarda personel eksik olduğu için, birde bilgi işlemde de bazı kusurlar olduğu içinde tam donanımlı çalışılmamaktadır. Gerek vatandaşların oraya ulaşımını gerekse eksik personel açığını giderdiğimiz zaman Eyyübiye hastanesi, çok ciddi hizmetler verebilir. Fakülte hastaneside uzak olması ve oraya giden vatandaşların ulaşımda bazı sıkıntılar çekmiş olması, sağlık konusunda bir eksikliktir. Bu sorun ve eksiklik en kısa zamanda inşallah tamamlanacağını umuyorum.

Sağlık Bakımından kentimizde neler yapılabilir?

Sağlık bakımından Şanlıurfa’da birçok şeyler yapılabilir. Burası sulu tarıma geçtikten sonra bazı tropikal hastalıklarda artma söz konusu oldu. Bunu önlemek için bölgemize ya üniversiteye bağlı ya da, araştırma hastanesine bağlı bir tropikal hastanesinin açılması şarttır. Maalesef bütün dünyada, bütün Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da bir madde bağımlılığı söz konusudur. Bunun bir ayağı da AMATEM’dir. Şanlıurfa’da en kısa sürede sağlık bakanlığına bağlı tam teşekkürlü bir AMATEM’in kurulmuş olması da planlamaktadır. Eğer bunlar yapılırsa Şanlıurfa sağlık bakımından çağ atlatmış olur.

İlimizde mültecilerin sağlık açısından sıkıntıları var mı?

Yine ilimizin özel bir sorunu malum Şanlıurfa’da 300 bine aşkın bir rakamla bir Suriyeli göçmen mülteci kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bizim insanlarımız her türlü özverili bir şekilde kucak açmıştır. Tabi ki bunların da sağlık sorunları vardır. Bunlara Afad’a bağlı kamplarda kalıyorlarsa, güvenlik ve sağlık konusunda Afat tarafından ilaçları bedava verilmektedir. Suriyeli vatandaşlarımızın yine Şanlıurfa’da artan bir nüfusa bağlı olarak gelmiş olmaları da sağlık açısından Şanlıurfa, bir problem yaratmakta fakat gerek sağlık kurumları gerekse sağlık çalışanları özveriyle bu problemin üstesinden gelmektedirler.

Çözüm yolu ne olabilir?

Bunlarla ilgili hastane ve sağlık kurumları bulanabilir. Kendi yurttaşlarından hekim olanların diplomaları tescil edildikten sonra kendi sistemleri içerisinde encekte edilebilir. Onları da sisteme dahil ederiz.

Hocam son olarak belediye meclis üyesisiniz birazda hizmetlerinizden bahsedermisiniz?

Belediye olarak Büyükşehir belediyesi aynı zamanda Haliliye belediyesi meclis üyesiyim. Şanlıurfa’da görülmeyen birçok hizmetler yapıldı. Bunlar yetiyor mu? Yetmiyor. Çünkü Şanlıurfa gün geçtikçe büyüyen bir şehirdir. Şanlıurfa’da ki nüfus artışı, Yunanistan’ın bir yılki nüfus artışıyla eş değerdir. Dolayısıyla bunlara hizmet verilme noktasında elbette sorun oluyor. Gerek Milli Eğitim, gerek Sağlık Müdürlüğü bu konuda ciddi çalışmalar yapmaktadır. Belediyecilik anlamında Şanlıurfa’da birçok hizmetler yapıldı.

Urfa Çağdaş Şanlıurfa Dr.Ahmet İnan Şanmed bilinçsiz ilaç kullanımı afad suriyeli
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı