Advert
Advert

Ekmeğini sabundan çıkaran kadın

HARRAN Üniversitesi'nden başörtüsü yüzünden işten atılan Pakize İlhan, 19 yıldır muhasebeci olarak, muhasebe işine devam ediyor. İlhan, 2014 yıllında İstanbul’da kokulu sabun ve taş üzerine eğitim aldıktan sonra Şanlıurfa’da bu işi geliştirerek kokulu sabunlardan hediyelik eşya üretip pazarlama yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Ekmeğini sabundan çıkaran kadın
Ekmeğini sabundan çıkaran kadın Admin
Advert

 

Ev hanımlarının da bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlayacaklarını aktaran Pakize İlhan, Haber Müdürümüz Aziz Budak’a yetkililerden bu işle ilgili ev hanımlarına kurslar açarak, onların kimseye muhtaç olmamaları gerektiğini söyledi.

İlhan, “Üretimimi kendi evimde yaparak verimli olduğumu hissediyorum. Yaptığım ürünlerim doğal olmasının yanı sıra içinde herhangi bir kimyasal katkı bulunmuyor. Cilde iyi geliyor. Tamamen doğal olduğu için de ilgi görüyor. Çok sayıda sipariş almaktayım. Bazen siparişleri yetiştirmek için uykumdan fedakârlık yapıyorum"

Haber Müdürümüz Aziz Budak’ın, Pakize İlhan ile o röportajı.

BİZE KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ?

İsmim Pakize ilhan 1997 yılında üniversiteden başörtüsünden dolayı atıldım 19 yıldır muhasebecilik yapıyorum şuan muhasebe işine devam ediyorum. Aynı zamanda mis kokulu sabunlardan her türlü hediyelik eşya yapıyorum genellikle toplu sipariş alıyorum bilhassa önemli gün ve gecelerde sipariş alıp yapıyorum; Doğum günleri, diş partileri, daby showerlar, buket, nikâh şekerleri, sünnet hediyeleri, kına hediyeleri için toplu siparişlerini yapıyorum.

PEKİ, PAKİZE HANIM ÜRETTİĞİNİZ EŞYALARIN PAZARLAMASINI NASIL YAPIYORSUNUZ?

Pazarlamasını dükkânlara vermiyorum çünkü o tarz piyasasını öldürüyor internet üzerinden ınstagram üzerinden whatsap sayfamdan arkadaşlarımın ve eş dostun birbirlerine tavsiyesi ile satıyorum.

BU MESLEĞİ YÂDA YAPIM İŞİNİ NERDEN ÖĞRENDİNİZ?

Ben 1994 yıllında İstanbul’a gidip orda bu mesleğin eğitimini aldım kokulu sabun ve taş üzerine eğitimimi tamamladım. Memlekete döndükten sonrada tamamıyla kendi imkânlarımla bu işi geliştirdim internet üzerinde bu işi yapan guruplarla arkadaşlarla işin püf noktalarını birbirimize anlatarak profesyonelleştim. Şuanda da sipariş aldığım müşterilerimle fikir alış verişinde bulunuyor ve bu işin daha güzel olması için işlerin daha güzel çıkması için her fikri değerlendiriyorum, onların talepleri doğrultusunda üretim yapıyorum.

KULLANDIĞINIZ MALZEMELERİ NASIL VE NERDEN TEMİN EDİYORSUNUZ DİYE SORSAM BİZE NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Kullandığım malzemeler bizim yöremizde bulunmuyor bunlar İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden temin ediyorum. Şanlıurfa’dan genellikle süs malzemelerini temin ediyorum o konuda bir sıkıntı yok.

PEKİ, BELEDİYELERLE YAPTIĞINIZ BU İŞLE İLGİLİ HERHANGİ BİR GİRİŞİMİNİZ VEYA GÖRÜŞMENİZ OLDUMU BİR BEKLENTİNİZ VARMI?

Belediyelerimizden ve valiliğimizden beklentimiz çalışan bayanlar için güzel fırsatlar ve imkânlar sağlamlarını maddi ve manevi desteklemelerini istiyorum. Ben kendim bir kaç kuruma gittim bazı görüşmeler yaptım. Üç belediyemizle görüştüm çok olumlu görüşmeler oldu bilhassa kara köprü belediyesi ve Eyyubiye belediyesi bana çok yardımcı oldular ilgi ve alaka gösterdiler buradan sizin vasıtanızla onlara da çok teşekkür ediyorum. Bayanlara çalıma ortamı yaratmak için bazı sözler aldım. Belediyeler bayanların çalışması için ortam hazırlayıp yer verip satış noktaları yapıyorlar şuanda hatta balıklı göl Platosu civarında şuan hanımlar için yer ayarlıyorlar buralarda şuan bayanlar yaptıkları ürettiklerini rahatlıkla hem Urfalı hemşerilerimize hem de şehir dışarından gelen insanlara satış ve hizmet vermekteler. Ben kendim şuanda üretimimi mutfağımda yapıyorum yani anlayacağınız mutfağım atölyem aynı zamanda burada üretimimi yapıp pazarlamamı yapıyorum.

BİZİMLE PAYLAŞMAK İSTEDİĞİNİZ BAŞKA NE VAR?

Yaptığım işi çok severek yapıyorum ama biraz zor çünkü çok fazla uykusuz kalıyorum. Beş gün normal mesaim var kalan iki günüde evde bu işleri yaparak geçiriyorum. Aynı zamanda bir çocuğum var onunla da ilgileniyorum biraz tabii ki zor oluyor. Ama bir yandan da çok güzel insanlar kafalarını dağıtmak için çok iyi bir etkinlik, eğlenceli bir etkinlik, ek iş yapmak isteyen arkadaşlarıma şunu yapın diyorum.  Biz yapamayız diyorlar biz yapamayız diye bir şey yok bence, ben kendim uykumdan çalıyorum ve bu işleri yapıyorum örneğin geçtiğimiz gün öğretmenler günü idi sipariş çok vardı sabahlara kadar çalışıp siparişlerimi zamanında teslim ettim ve bundan çok büyük bir zevk aldım emeklerimin karşılığını alınca işime daha sıkı sarılıyorum. İnsan isterse kendine işine ve çocuğuna zaman ayırabilir önemli olan zamanı kullana bilmek. Mesela sabah kalktığımda bütün yüklemelerimi yapıyorum siparişlerimi ayarlıyorum ve öyle işe gidiyorum. İş arasında fırsat buldukça bu işime de zaman ayırabiliyorum yeter ki insan istesin. İnsanlar genellikle birileri üretsin ben tüketeyim mantığıyla yaşıyorlar. Birilerine hediye götürmem gerektiğinde bu ne olursa kendim üretip götürüyorum. Yıllardır hediyelerimi kendim yapar ve kendimi her gün daha geliştiririm. Oğlumun öğretmenler günü hediyesini bir buket yaptım ve gönderdim.

PEKİ, YAPTIĞINIZ BU İŞİN ATÖLYESİNİ DAHA BÜYÜK İŞ YAPMAYI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?

İnan düşünmedim değil daha önce iki işletmem vardı ama kendim işin başında olmayınca olmadı kapatmak zorunda kaldım. Birilerine teslim ederek maalesef işler yürümüyor. Çünkü bu zamanda çalıştırdığınız insanlar çalıştırdığınız insanlar işi kendi işi gibi görmüyorlar sadece alacakları aylıklarına bakıyorlar hal böyle olunca da çark dönmüyor dönmeyince de kapatmak zorunda kalıyorsunuz. Bu canınızdan kanınızdan da olursa da olmuyor bunu kendim yaşadım.5 yıllık dükkânımı kapatmak zorunda kaldım.

PEKİ, BU İŞİ BAŞKALARINA DA ÖĞRETMEYİ HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

 Tabii ki öğretmeyi düşündüm ama maddi anlamda bu mümkün olmuyor çünkü ben bu işi öğrendiğimde baya bir masraf yaptım ücretli öğretmek istediğinizde insanlar buna yanaşmıyor. Ben kendim bu eğitimi alırken para ile yaptım kimse eğitim için para vermeyi kabul etmiyor.

BELEDİYE VEYA VALİLİK BU TARZ BİR PROJE HAZIRLARSA BURADA ÇALIŞMAYI YANİ ÜCRET KARŞILIĞI DÜŞÜNÜRMÜSÜNÜZ?

Daha önce bunu belediyelere teklif ettim ve proje olursa çalışıp insanların bu eğitimi alması için eğitmenlik yaparım dedim. Birilerine faydamız olacaksa bunu seve seve yaparım. Bu işi kurarken de böyle düşünmüştüm birilerine faydam olsun diyordum fakat böyle bir talep olmadığı için bizde sadece kendimiz bu işi yapıyoruz. Hayatımızın bir gerçeği bu bize Yahudilikten kalma diyorum. Daha çok katkı sağlayayım yok bizde, kendi işin gibi görmesen çok sıkıntı var. Şuanda kendi işimi kendim yapmaktan memnunum. Belediyede Ayten hanımla görüştüm bu işlerle ilgili ama şuan galiba bazı sıkıntılar var. Son olarak şunu söylemek istiyorum keşke insanlar tükettikleri kadar üretseler.üretmeden tüketmeseler. (Röportaj : Aziz BUDAK-URFA ŞAFAK)

URFA ÇAĞDAŞ şanlıurfa ekmeğini sabundan çıkaran kadın pakize ilhan aziz budak röportaj muhasebeci aile bütçesine katkı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı