Advert
Advert

“Şanlıurfa’nın her türlü sorununa çözüm aradık”

Dünden Bugüne Şafak Gazetesi’nin bu haftaki konuğu Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun idi. Haber Müdürümüz Aziz Budak’a konuşan Mehmet Altun, “Biz Bakkalız diye kentimizin diğer sorunlarıyla biz ilgilendirmez demedik, kentin yollarından, sağlığına, Şanlıurfaspor’una kadar her türlü sorunuyla ilgilendik.” Dedi.

“Şanlıurfa’nın her türlü sorununa çözüm aradık”
“Şanlıurfa’nın her türlü sorununa çözüm aradık” Admin
Advert

2015 Yılında 240 esnafın işyerini kapattığını belirten Başkan Altun, kendilerine kayıtlı esnafın %6’sının aidatını ödeyebildiğini belirtti. Aziz Budak’ın Mehmet Altun ile yaptığı röportaj:

Aziz Budak: Öncelikle okuyucularımızın sizi daha iyi tanıyabilmesi adına kendinizi tanıtır mısınız?

Mehmet ALTUN: Ben 1964 yılında Şanlıurfa'da Yakubiye mahallesinde doğdum. Ardından Hızmalı Köprü Mahallesi, Haleplibahçe mahallesi ve Korukent mahallesinde oturdum. 3 erkek 1 kız olmak üzere 4 çocuğum var. Lise mezunuyum. 1970-1972 li yıllarda ben daha çocukken Babamın Yakubiye mahallesinde bir ara sokakta küçük bir bakkal dükkânı vardı, sabahları babam elimden tutar dükkâna götürürdü. Dükkânı siler süpürür sebze ve meyveleri siler sandıklara yerleştirirdim.

Aziz Budak: Ne zamandan beri bu görevi yapıyorsunuz? Hedefleriniz nelerdir?

Mehmet ALTUN: Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odasının Başkanlık görevine ilk olarak 1999 yılında getirildim. O tarihten itibaren üyelerimizin bana tevdi ettiği bu şerefli görevi sürdürmekteyim, Uzun zamandan beri Oda ile ilgili ve Esnaflarla ilgili yapmak istediği bazı projelerim ve çalışmalarım vardı, Çok istememe ve yıllarca uğraşmama rağmen bir türlü olmayan konular var, bunlarda da sonlara gelmekteyim. Hedefim öncelikle bunları gerçekleştirmek.

Aziz Budak: Oda olarak çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Mehmet ALTUN: Biz yönetim kurulumuz ile birlikte göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Esnaflarımıza en iyi hizmeti vermenin gayreti içinde olduk. Sadece üyelerimize değil Memleketimizin her türlü sorunlarına "Bana ne! ben bakkalım beni ilgilendirmez" demedik.  Örneğin eskiden 2000 li yılarda Kanalizasyon sularımız açıkta akardı "Bana ne! ben bakkalım beni ilgilendirmez" demedik Şanlıurfa'ya alt yapı yapılmasını gündeme getirdik. Hastanelerimizde Doktor ve Hemşire eksikliğinin giderilmesi için Milletvekillerimize, Sağlık Bakanlığımıza hatta Başbakanlığa bildirdik. Bu konuda da "Bana ne! ben bakkalım beni ilgilendirmez" demedik ve sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalıştık. Yine üyelerimizi Bağ-kur, SSk, Belediye, Maliye, Tarım İl Müdürlüğü vs. tüm kurumlarda sorunları olduğu zaman ilgilenmeye çalışıyoruz

Aziz Budak:  Kaç üyeniz var? Üyeleriniz aidatlarını rahat ödeyebiliyorlar mı?

Mehmet ALTUN: Odamıza kayıtlı 7315 tane üyesi var, yılda ortalama 400- 450 üye aidat veriyor, diğerleri vermiyor. Örneğin 01 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında bir yılda Odaya aidat ödeyen üye sayısı 395 tir. Yıllık 180 TL aidat alıyoruz. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi işlerin iyi olmadığından dolayı üyelerimizin yaklaşık %6 sı aidat ödeyebiliyor, %94 ü aidatını ödeyemiyor.

Aziz Budak:  Aidatlarını ödemeyenler için Ceza yaptırımları var mı?

Mehmet ALTUN: 5362 Sayılı yasa gereği aidatlarını zamanında ödemeyenler hakkında noter kanalıyla tebligatta bulunmak ardından da İcra yoluyla tahsilatını yapmak gerekir. Ancak Şanlıurfa’da yaşadığımızı unutmamak gerekir, burası Şanlıurfa kimi icraya verebiliriz ki kimi icraya versek ertesi gün bir dostumuzu, akrabamızı alıp Odaya gelir "Yav caizmi böyle" der hatta belki Odada "Sen nasıl benim evime, iş yerime haciz getirirsin" diyerek bizi vurmaya kalkar.

Aziz Budak:  Odanızın gelirleri, giderlerini karşılayabiliyor mu?

Mehmet ALTUN: Yukarıda belirttiğim gibi yıllık ortalama 70-80 bin civarında gelirimiz var, bunların içinden 2 tane personelin maaşları, sigorta primleri, Başkan maaşı, yönetim ve denetleme kurulunun huzur hakları, elektrik, su, internet, kırtasiye vs. masrafları hesapladığımız zaman yıllık gelirimiz ile giderimiz hemen hemen biribirini kurtarıyor, az birikimimiz olsa da Odamızın Halk bankasındaki hesabında duruyor. 

Aziz Budak:  Oda olarak hükümet beklentilerinizi karşılıyor mu ve hükümetten beklentileriniz ve önerileriniz nelerdir?

Mehmet ALTUN: Biliyorsunuz 15 Temmuzda çok önemli bir DARBE atlattık. Allah Türkiye'yi korudu. Çok önemli bir Darbe atlatmış, uçurumun kenarından dönmüş bir Hükümetten çok şeyler beklemek haksızlık olur. Bunun farkındayız. Bir dönem Esnaf ve Sanatkarlara 30.000 TL faizsiz kredi verileceği söylendi bazı esnaf ve Sanatkarlara da verildi ancak pek çok esnaflar alamadan durduruldu. Oysa bu Faizsiz 30.000 TL kredi verilseydi piyasalar daha da canlanacaktı. Dediğim gibi çok önemli badirelerden geçen içerde ve dışarıda Terör mücadelesi veren, Suriye ile yaşanan sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. Böyle bir ortamda Hükümeti yargılayıp "30.000 TL Faizsiz krediyi Niye Vermiyorsun" demek haksızlık olur. Ama biz güveniyoruz gün gelir yine verilir.  Hükümetimiz genel olarak tüm beklentilerimizi karşılama sa da geçmiş yıllara baktığımız zaman şimdi pek çok beklentilerimizin karşılandığını görüyoruz. Örneğin eskiden Esnaflar yıllık % 50 faiz ile 5 milyar Esnaf kefaletten kredi almak için aylarca sıra beklerdi araya koymak için torpil aradığı günleri de gördük. Bunlar unutulmamalı   Hükümetimizden beklentilerimiz ise Öncelikle Hİper ve gros marketlerin şehir dışına çıkarılması, Bağ-kur ve SSK primlerimiz çok yüksek olduğu için Esnaflar Ödeyemiyor. Primlerimizin düşürülmesini istiyoruz. Ayrıca Hükümetimiz geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu bölgesini kalkındıracak önemli ekonomik hamleler başlattı. Bunlar yürürlüğe girdiği vakit Türkiye'yi kimse tutamaz.

Aziz Budak:  Kayıtlarınıza göre 2015 yılında kaç işyeri açılıp kaç işyeri kapanmıştır.

Mehmet ALTUN: 2015 Yılında Odamızda 240 esnaf dükkânını kapatmış yerine 251 kişi yeni dükkan açmıştır.

Aziz Budak:  Esnafın sıkıntıları nelerdir?

Mehmet ALTUN: 1-Toplu Konut İdaresi tarafından üyelerimize konut yapılmasını istiyoruz.   Üyelerimizin en önemli sorunlarından birisi konut tur. İlimizde evler çok pahalı ve kiralar çok yüksek olduğu için hele hele de Terör olayları ve Hiper ve gors                 marketlerden dolayı iş yapamayan esnaflarımızın bu devirde bu şartlarda ev sahibi olmaları mümkün değil. Başta Toki olmak üzere Esnaflara ucuz ve kolay ödemeli evler yapmalı.

                2-Terör olaylarından dolayı başta turizm olmak üzere etkilenen Basit usul mükellef Esnaf ve     Sanatkârlardan en az 3 yıl vergi alınmamalı. 3-Bağ-kur ve SSK primleri çok yüksek,          düşürülmeli. 4-İlimizde Kayıtsız ve Ruhsatsızlar kayıt ve ruhsatsız olarak çalışan pek çok iş            yerleri var. Bunlar Devlete vergi vermedikleri için hem Devlet zarar ediyor hem de esnaflar               arasında haksız rekabet oluşuyor. Çünkü bir işyeri düşünün Oda kaydı yok, Sicil kaydı yok,         Belediye açılış ruhsatı yok, Ustalık belgesi yok, Tarım Bakanlığı İşletme kayıt belgesi yok,          Sigara satmak için TAPDK belgesi yok,  Vergi yok, Emlak vergisi yok, Reklam ilan vergisi yok,                 Bağ-kur primi yok, Eğitime katkı vergisi yok, damga vergisi yok, Muhasebeci ücreti yok,vs..        Hemen bunun yanında,  komşusu  bir dükkan düşünün ki bu saydığım bütün vergileri veriyor.                Bunlar birbirleri ile rekabet edebilir mi? Bunun için Başta Belediye Zabıtalarımız olmak üzere     Vergi daireleri denetimlerini sıklaştırarak kayıtsız ve ruhsatsız çalışan iş yerlerini kayıt altına     almalı. Bu konu için Belediyelerle ve Vergi daireleri ile sürekli görüşüyoruz, görüşmelerimiz de       halen devam etmektedir, İnşaallah yakın zamanda çözüm bulmaya çalışıyoruz. 5-Son 3 ve 4               yılda pek çok Suriyeli vatandaşlar Şehrimize yerleştiler, Başımız üstüne geldiler onlara da                 Allah yardım etsin. Her akşam Televizyonlarda Suriye'deki patlamaları, katliamları izlekçe           kahroluyoruz. Allah onlara da sabır versin ve yardım etsin psikolojik olarak onların hallerine               de üzülüyoruz. Ancak; Onlardan da rica ediyoruz.  Madem bu işi yapacaksınız, madem bu işi      yapmak istiyorsunuz o halde ülkemizin kurallarına kanunlarına uygun bir şekilde yapın ve        gelin tüm resmi işlemlerinizi kayıtlarınızı yapınız. Yetkililerden de talebimiz Suriyelileri de kayıt                 altına alınmalı..

Aziz Budak:  Futbolu çok sevdiğinizi biliyoruz, Şanlıurfaspor,  PTT 1. Ligine çıktığından beri bir türlü vaat edilen ve istenilen başarıyı yakalayamadı, bu konu hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?

Mehmet ALTUN: Ben 5-6 yaşlarından beri yani 1970 li yıllardan beri Şanlıurfa sporu takip ediyorum. Küçükken Bilet gişelerinin önünde bekler sırası gelen abilere beni de içeri beleş almaşı için yalvarırdım. Defalarca Adıyaman'da, Van'da, Muşta Mardin'de kavgalara katıldım, dayaklar yedim. Bazen sabah erken saatlerde Stada giderdim görevliye beni kenardaki top toplayıcı yapması için yalvarırdım. Şanlıurfaspor galip geldiğinden sevinir yenildiğinde üzülürdüm. Şu anda geldiğimiz durum ise en başta Sayın Fethi Şimşek göreve geldiği zaman çok sevindim, destekledim.  Ancak aradan geçen süre içinde Şanlıurfa sporun 4 yılda 100 den fazla topçu alması bunları geri göndermesi, onlarca teknik direktör getirilmesi, bunlarında geri gönderilmesi Şanlıurfa sporun çok yüklü miktarda borç altına konulması, buna karşılık başarının olmaması ve son olarak küme düşme tehlikesi yaşamamızdan dolayı ben şahsen Fethi Şimşek'in bu işi bilmediğini düşünüyorum. Fethi Şimşek iyi bir insan olabilir şahsiyetine saygım var ama futbolu bilmediğini düşünüyorum. Bu sebeple Şanlıurfa sporu yaptığı hatalı transferlerden dolayı yüklü borcun altına kendisi soktuğu için kendisi cereme çekerek borçları kendisinin ödemesini ve Şanlıurfa sporu aldığı günkü borç miktarı ile bırakmasını istiyorum. Ardından yeni bir yönetim kurularak en az 3 yıl başarı beklemeden Türkiye genelinde tarama yapılarak U20 takımlarından yepyeni bir takım oluşturulmalı ve kalıcı gelir sağlanmalı

Aziz Budak:  Son olarak Urfa Şafak Gazetesi aracılığıyla neler söylemek istersiniz?

Mehmet ALTUN: Bana ve Yönetim kuruluma böyle bir imkân sağladığınız için başta size ve "URFA ŞAFAK" gazetesine çok teşekkür eder Şahsım ve Yönetim kurulum adına Tüm üyelerimize hayırlı işler ve bol kazançlar dilerim. 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşlarımıza Allahtan Rahmet diliyorum. Gazilerimize de Allahtan Acil Şifalar ve Sabırlar diliyorum. Allah Ülkemize tekrar 15 Temmuz günlerini yaşatmasın          

(Röportaj:Aziz Budak)

urfa çağdaş şanlıurfa bakkallar ve bayiler odası mehmet altun aziz budak röportaj kentin sorunu
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı