Advert
Advert

Urfa’ya olan ön yargının kırılması gerekiyor

ULEKAD ve KAMER Vakfı Urfa Temsilciliği’nin Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, savaşın kadın ve çocuk üzerindeki travmaya dikkat çekmek için "Savaş Ağır Bir Günah" konulu sempozyumu ve "Dikenli Sarmaşıklar" karma resim sergisi için kentimize gelen ULEKAD (Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği) Başkanı Hüzün Yücel ile çalışmalar hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Urfa’ya olan ön yargının kırılması gerekiyor
Urfa’ya olan ön yargının kırılması gerekiyor Admin
Advert

İstanbul’da veya başka yerlerde Urfa’da gezdikleri gibi rahat gezemediklerini açıklayan Hüzün Yücel, Haber Müdürümüz Aziz Budak’a Urfalı insanların misafirperver ve saygılı olduğunu, herkesin burayı tanıması ve bilmesi gerektiğini,  peygamberler şehrine olan ön yargının kırılması gerektiğini söyledi.

Haber Müdürümüz Aziz Budak’ın ULEKAD (Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği) Başkanı Hüzün Yücel ile yaptığı röportaj:

Kendinizi bir tanıtır mısınız? Çalışmalarınız hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Ben Hüzün YÜCEL. Uluslararası Ekolojik Kadın Köy Derneği (ULEKAD) Başkanıyım. Şiddet mağduru, aile ve yakınlarından destek göremeyen, kendi ürettikleriyle var olmaya çalışan kadınların ekonomiye kazandırılmasını sağlamak üzerinde proje yürütüyoruz. Atölye çalışmaları ile farklı yerlerde gerek Ankara, gerekse İstanbul’da bir çalışma yaptık dernek olarak. Şu anda bütçe sıkıntısı yaşadığımız için projeyi hayata geçiremedik. Bütçe bulmak için çalışmalarımız devam ediyor.

ULEKAD olarak Doğu ve Güneydoğuda ki, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Bizim projemiz bütün köyleri kapsayan bir proje, amacı ise kadın yaşamı,  savaşın çocuk ve kadın üzerine yaptığı tahribatı, 25 Kasım’ın kadına yönelik şiddeti, önlemi ve mücadelesini yapıp farkındalık yaratmaktır onları gündeme getirmektir.  Bizde herhangi bir siyaset kimliği yok. Biz bir dernek olarak herhangi bir siyasi görüşe sahip değiliz.

İki sene önce Haran’da bir köyde de programız oldu sizde o programda var mıydınız? O proje hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Evet, o projede bende vardım. Proje başka bir ilde devam ediyor. Yakın dönemde oda hayata geçecek. İstanbul’a yakın bir yerde başlayacak. Atölye çalışmalarımız başlayacak. Şu anda Harran’da herhangi bir çalışmamız yok. Projenin maliyeti yüksek olduğu için projeye uygun bütçe bulamadık. O yüzden durdurduk. Annemin hastalığı da buna engeldi. İstanbul’dan gidip gelmek çok zor oluyordu. Proje ciddi anlamda büyük bir proje köy kurulacak, kadın çocuğuyla birlikte kalıp bildiği ya da bilmediği meslekleri yapacak. Bunları atölye çalışmaları ile sağlayacak. Yeterli bir bütçemiz olmadığı için projeyi durdurduk. CHP Milletvekilli Gülay Yedekçi projemizin mimarıydı

.Haran belediyesi bu proje ile ilgili size destek verdi mi?

Haran belediyesi bu proje ile bize destek verdi. Başkan Mehmet Özyavuz elinden geldiği kadar bizleri destekledi.

Bu projeye hazırlık Avrupa Birliğine mi sunuyorsunuz?

Avrupa Birliğinden de bize destek geliyor. Fakat yeterli bütçe olmadığı için dernek çalışmalarımızla yetiniyoruz.

25 Kasım’da yaptığınız etkinliği anlatır mısınız? Türkiye genelinde nasıl oldu?

Türkiye genelinde Urfa’da yaptığımız etkinlik en burcu etkinlikti. Dernek olmasak bile bir kadın olarak kadına şiddetin ne demek olduğunu biliyoruz. Yaptığımız haberlerle bu konuları gündeme zaten getiriyoruz fakat biz bir şey yapalım dedik. Kadına yönelik şiddet sadece eşinden ya da sevgilisinden gelen bir şiddet değil. 25 Kasım’da Kamer Vakfı ile şiddet ve savaşa maruz bırakılmış kadınların yanında olmak istedik ve amacımıza da ulaştık.

Özelikle neden Urfa’yı seçtiniz?

Urfa huzurlu bir şehir, daha Urfa’ya gidip geldiğim için, insanları da güzel, her alanda özelikle tarihi bakımından mistik ve huzurlu bir havası var. Urfa’ya indiğimiz an bütün negatif enerjimiz iniyor. Biz İstanbul’da başka yerlerde Urfa’da gezdiğimiz gibi gezemedik. Burada ki insanlar daha misafirperver ve saygılı, başka yerlerde bu kadar saygıyı görmek belki de çok zor. Birazda onun etkisi var ve her şeyden önce tarihi dokusuyla maneviyatlı bir şehrimiz, adı gibi şanlı bir yerdir. Herkes burayı tanımalı ve bilmeli, herkesin Urfa’ya karşı bir önyargısı vardı. Bence Urfa daha güvenli bir yer. Şanlıurfa’da yapılan etkinlikte emeğe geçen herkese teşekkürler. 

urfa çağdaş şanlıurfa ULEKAD KAMR kadına şiddet hüzün yücel aziz budak röportaj
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı