Advert
Advert

Maçin, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını TBMM’ye taşıdı

HDP Şanlıurfa milletvekili Nusrettin Maçin’in Şanlıurfa’nın Suruç İlçesindeki çiftçiler plansız ve denetim eksiliğinden kaynaklanan sulama nedeniyle yaşandıkları sorunlar hakkında TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Maçin, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını TBMM’ye taşıdı
Maçin, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını TBMM’ye taşıdı Admin
Advert

Mehmet TOPRAK-Urfa Çağdaş/

Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Şanlıurfa Suruç İlçesindeki çiftçiler plansız ve denetimsizce yapılan sulamadan dolayı yaşadıkları sorunlar meclis gündemine taşıdı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Suruç ovasında 2016 yılında başlayan tarımsal sulama ile Suruç halkı bereket beklerken, kendini bambaşka sorunlarla uğraşır buldu. Sulama projesinin alt yapısı tam oluşturulmadan başlatıldığı için bazı yerlerde çoraklaşmalar olurken bazı yerlerde de aşırı sulamadan dolayı toprak balçık halini almaktadır. Bunların yanında özel firmalara gerekli denetimler yapılmadığı için çifti büyük sorunlar yaşamaktadır.” diyerek konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

Önergedeki iddialar şu şekildedir

Şanlıurfa ilinin, Suruç ilçesinde sulama projesinin faaliyete açılmasıyla birlikte arazilerin büyük bir bölümü yanlış planlama, alt yapı eksikliği ve özel firmaların denetim yetersizliğinden kaynaklanan sorunlardan dolayı tarım arazileri  risk altındadır. Tahliye kanalları olmadan, tarla yolları yapılmadan, toplulaştırılma bitirilmeden sulama projesi açıldı. Bu durumda taban suyu yükselmiş, çoraklaşmalar başlamış, bazı köylerde araziler sular altında kalmış, sulama kanallarında sık sık patlamalar olmakta ve ova bataklığa dönüşmekte, çiftçi hasat ve ekin yapamamaktadır. Bu durum karşısında DSİ’nin çalışmaları yetersiz kalmaktadır.

Önergede şu sorular soruldu.

1.            Sulama projelerinin yanlış planlaması, alt yapı eksikliği ve özel firmaların ihmalkârlıklarından kaynaklanan sorunlara dair bakanlığınız herhangi bir inceleme başlatmış mıdır? Başlatmamış ise başlatmayı düşünüyor musunuz?

2.            Mağdur olan çiftçilere dair bakanlığınızın herhangi bir çalışması olmuş mudur? Olmamışsa başlatmayı düşünüyor musunuz?

3.            Bölge çiftçisinin tekrardan tarımsal üretimi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Herhangi bir çalışma yok ise başlatmayı düşüyor musunuz?

urfa çağdaş şanlıurfa suruç çiftçi plansız sorun
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı