Advert
Advert

İkinci elde satış krizi devam ediyor

Urfa’da da ikinci el otomobil piyasası neredeyse kontak kapatmış durumda. Durgunluğun etkisiyle piyasada fiyatlar düşeşe geçti. Oto galericiler ise, fiyatlardaki gerilemenin yüzde 25’i bulacağını öngörüyor.

İkinci elde satış krizi devam ediyor
İkinci elde satış krizi devam ediyor Admin
Advert

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Urfa’da da ikinci el otomobil piyasası neredeyse kontak kapatmış durumda. Durgunluğun etkisiyle piyasada fiyatlar düşeşe geçti. Oto galericiler ise, fiyatlardaki gerilemenin yüzde 25’i bulacağını öngörüyor.

Urfa’da son üç aydır ikinci el otomobil piyasasında durgunluk hakim. Bu durgunluk fiyatlara da iyiden iyiye yansımaya başladı. Fiyatlarda yaklaşık yüzde 15 gerileme yaşanırken, bu rakamın yüzde 25’leri bulması öngörülüyor. Piyasada sıfır ve ikinci el aracın bulunduğunu belirten oto galericiler de, şu anda sadece değerinin altında satılan araçlara talep olduğunu söyledi.

SEKTÖR ÜÇ AYDAN BU YANA GİTTİKÇE DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR

Son birkaç aydır ikinci el otomobil piyasasında durgunluğun hakim olduğunu belirten Galerici Nuri Toy, “22 yıldır bu sektörün içindeyim. Sektör üç aydan bu yana gittikçe daha da kötüleşiyor. İkinci el otomobil piyasasına adeta bir darbe vuruldu. Örnek vermek gerekirse üç ay önce 1 milyona alınan aracın şu an ki değeri 700 bin liradır. Birçok galerici bu durumda zarar etti. Bu şekilde giderse çoğu esnaf kepenk kapatacak” dedi.

VATANDAŞ YÜKSEK FAİZLERDEN DOLAYI KREDİ ÇEKEMİYOR

Bunun nedeni kredinin çok yüksek olması ve sıfır otomobillerin piyasaya sürülmesidir diyen Toy, “Vatandaş bu durumda kredi çekemiyor. Kredi ile araç satın alamıyor. Aldığı zaman yüzü astarını geçiyor. Dolayısıyla şu an piyasa komple durgun. Galerici esnafı ölü. Hiç böyle bir şey görmemiştim. Krediler çok yüksek. Benzin her yerde ucuz ama Türkiye'de ne yazık ki çok pahalı. Arabalar her yerde ucuz ama Türkiye'de çok pahalı, neden pahalı? Devlet otoritelerimizin artık müdahale etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

BEN UCUZA ALDIM DERKEN PİŞMAN OLMAYIN

Bunun yanı sıra yediemin düzenlemesine ilişkin müşterilerin araçların ne durumda olduğunu göremeyecekleri için dikkatli olmalarını söyleyen Toy, “Bahse giren araçlar 4-5 yıldır parklarda yatan arabalardır. Bunların çürüyen tarafları vardır. Eksik parçaları vardır. Ben bunu ucuza aldım derken bakımından, eksik parçalarından yüzü astarı geçer. Dolayısıyla bu arabaları alan kişilerin çok da pişman olacaklarını ön görüyorum. Bilmedikleri araçları almasınlar” çağrısında bulundu.

Öte yandan Toy,  yediemin otoparkında bulunan hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli araçların ihale yoluyla satışa çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesinin kendileri için büyük bir darbe olduğunu sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz haftalarda yediemin otoparklarında duran çürümeye yüz tutmuş araçların değerlendirilmesi için 1 Kasım itibarıyla yeni uygulamaya geçileceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren düzenlemeyle, yediemin otoparklarında hukuken haciz kalkmış olmasına rağmen halen otoparktan alınmayan araçlar satışa çıkarılacak. Satışa çıkarılmadan önce araçlar ilk olarak sahiplerine almaları teklif edilecek. Sahibi tarafından alınmayan araç, e-ihale yoluyla satışa çıkarılacak. Otoparktaki araçların e-ihale yoluyla satılmaması durumda ise Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) devredilecek. Devirden elde edilen gelir ise hak sahiplerine verilecek. Bu süreçlerde devirler sağlanmaz ise araçlar Kızılay bünyesine bedelsiz olarak geçirilecek. Otopark yetkilileri bu durumun hem kendileri için hem de borçlu ve alacaklı için olumlu olduğu ve bu şekilde araçların çürümesinin önüne geçileceğini ifade etmişti.>>

urfa çağdaş şanlıurfa otomotiv sektörü ikinci el oto piyasa
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı