Advert
Advert

Urfa'da kırtasiyecilik bitme aşamasında

Kırtasiyecilik değişen hayat koşulları ve teknoloji karşısında son demlerini yaşıyor.

Urfa'da kırtasiyecilik bitme aşamasında
Urfa'da kırtasiyecilik bitme aşamasında Admin
Advert

HASAN RAY/ŞANLIURFA OLAY

Değişen hayat koşulları ve farklılaşan alışkanlıklar bir çok mesleği bitme noktasına getirirken, bu meslekler kervanında kırtasiyecilikte yerini aldı. Kırtasiyecilik, teknoloji bağımlısı olan yeni nesil, çakma markalar ve internet satışları nedeniyle zor günler yaşıyor.

 ‘Artan nüfusa rağmen satışlar azalıyor’

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde 20 yıldır kırtasiyecilik yapan Eyyüp Sabri Erkan, “Artan nüfusa paralel kırtasiye sayısının ve satışlarının artması gerekirken tersi bir durum yaşıyoruz. Bu da kırtasiyeciliğin bitme noktasına gelmesine sebep oluyor. Bu mesleğin bitmeye doğru gitmesiyle kırtasiyeciler de artık bu işi yapmak yerine başka işlerle uğraşıyor.” dedi.

‘Gençlik teknolojiye kurban gidiyor’

Kırtasiyeciliğin bitme noktasına gelmesinin en büyük nedenlerinin başında teknoloji bağımlısı genç sayısının artması olduğunu söyleyen Erkan, “Bu durum bizim mesleğimiz kadar gençlik için de bir tehlikedir. Gençlik teknolojiye kurban gitmeye başladı. Kitap satış oranları da belli, akıllı telefon satışları da belli.” diyerek farklı bir noktaya dikkat çekti.

 ‘İmkan az ders çalışma fazlaydı’

Gençler zamanın çoğunu sosyal paylaşım siteleri ya da sanal sohbette geçirdiğini belirten Erkan, “Eskiden imkanlar bu kadar faza değildi ancak gençler daha çok ders çalışırdı. Günümüzde ise imkanlar arttı, gençlerin okuma alışkanlığı ve ders çalışma süreleri azaldı. Adeta bağımlılık yapan bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar çocukları derslerden uzaklaştırdı.” diye konuştu.

 ‘Kırtasiyecilik internete yenildi’

Teknolojinin kırtasiyeciliğe etkilerini anlatan Erkan, “Yaklaşık 20 yılıdır bu işi yapıyorum. Değişen hayata koşulları yani teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte işimiz bitme noktasına geldi. Eskiden çeşitli yayın evlerinin kitaplarını satardık. Ancak günümüzde internetten yapılan satışlar bizim bu alandaki etkimizi yok etti “ifadelerini kullandı.

 ‘Mağaza zincirleri ve çakma ürünler olumsuz etki yaptı’

Mesleklerinin önündeki en büyük sıkıntılarının başında mağaza zincirlerinin de geldiğini söyleyen Erkan, “En büyük ikinci sıkıntımız mağaza zincirleridir. Mağazalar ve satılan çakma ürünler bizim adeta belimizi kırdı. Biz burada ne kadar sağlam ürün satsak da denetim olmadığı için çakma ürünler piyasada hakim olmuş durumda” şeklinde konuştu.

urfa çağdaş urfa kırtasiye kitap satışı teknoloji bilgisayar-tablet-telefon sosyal paylaşım meslek bitme noktasında
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı