Advert
Advert

Akkaya “Yabancılar iş barışı bozulmadan istihdam edilmeli”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin işbirliğiyle Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Erişimi” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Akkaya “Yabancılar iş barışı bozulmadan istihdam edilmeli”
Akkaya “Yabancılar iş barışı bozulmadan istihdam edilmeli” Admin
Advert

Urfaçağdaş / Toplantıda konuşan Akkaya Suriyeli vatandaşların istihdam potansiyelinin iş barışını bozmadan kullanılmasının hem ilimiz hem de ülkemiz için üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Yabancıların istihdamı, kayıt dışı çalışan Suriyeliler ile ilgili idari ve cezai yaptırımlar, çalışma izni başvuru koşulları ve son dönemde gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin getirdiği yenilikler gibi konularının ele alındığı “Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Erişimi Bilgilendirme Toplantısı ŞUTSO Başkanvekili Halil Akkaya, Meclis Üyeleri M. Fatih Us, Abdurahman Acıı, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ateş ile davetlilerin katılımıyla Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ŞUTSO Başkanvekili Halil Akkaya gerçekleştirdi. Akkaya Suriyeli vatandaşların istihdam potansiyelinin iş barışını bozmadan kullanılmasının hem ilimiz hem de ülkemiz için üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Suriyelilerin istihdam edilmesine ilişkin esas ve usulleri belirleyen yönetmelik bilindiği üzere geçtiğimiz ocak ayında yürürlüğe girdi. O günden bu yana da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yabancılar Daire Başkanlığı tarafından yaklaşık 8 bin Suriyeli mülteciye çalışma izni verildi. İlimizde de yaklaşık 600 bin Suriyeli Mülteci var ve bunların önemli bir kısmı işgücü potansiyeli oluşturmaktadır. Bu potansiyelin iş barışını bozmadan kullanılması hem ilimiz hem de ülkemiz için üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur.  Suriyeli Mülteciler arasında çok nitelikli insanlar var. Bu insanların da değerlendirilmesi gerekiyor, ancak haksız rekabetin, istihdam alanlarına ve bireylerin sosyal hayatlarına gelebilecek zararların önlenmesi adına yapılan ve bugün burada anlatılacak olan düzenlemelere tüm işverenlerin uyması şarttır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Daire Başkanı İlknur Tosun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uzmanı Bünyamin Aksoy’un sunumlarıyla başlayan toplantıda Suriyeli işçilerin çalıştırılması için yapılan yasal düzenlemeler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Gerçekleştirilen sunumda paylaşılan detaylar şöyle;

Geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışamaz veya çalıştırılamaz.

Geçici koruma sağlanan yabancıların Çalışma izni başvuruları, geçici koruma kayıt tarihinden altı ay sonra, yabancıları çalıştıracak işveren tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden yapılır.

Çalışma iznine başvurulan işyerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısı, işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçemez.

Toplam çalışan sayısı ondan az olan işyerlerinde, en fazla bir geçici koruma sağlanan yabancının çalışmasına izin verilebilir.

  İşveren tarafından; işyerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki dört haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilir.

Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemez.

 Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında düzenlenen kurs ve programlar kapsamında bir işyerinde mesleki eğitim ve işbaşı eğitimi görecekler ile bu kişilerin eğitim süresinin sonunda aynı işyerinde çalıştırılması için Bakanlığa başvuruda bulunulabilir. Bu madde kapsamında yapılacak başvurularda, Bakanlıkça işyeri istihdam kotası farklı uygulanabilir.

Çeşitli hükümler;

Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni muafiyeti kapsamındadır. Çalışma izni muafiyeti başvurulan, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılır. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Bakanlığa bildirilir.

Bakanlığa çalışma izin başvurusu için; sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarının ise Milli Eğitim Bakanlığından veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından ön izin almaları gerekir. Ön izin belgesi olmayan başvurular değerlendirme yapılmaksızın işlemden kaldırılır.

Geçici koruma sağlanan yabancıların ve işverenlerin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülükleri saklıdır.

Geçici koruma sağlanan yabancıların çalışmalarına ilişkin bu Yönetmelikte düzenlenmeyen konularda, 4817 sayılı Kanun hükümleri ile Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında geçici koruması sonlandırılan veya iptal edilen yabancıların almış olduğu çalışma izinleri iptal edilir.

Urfaçağdaş şanlıurfa Şutso istihdam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası suriyeli mülteci yabancı zarar işçiler
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı