Advert
Advert

Şanlıurfa Cazibeliğini Kaybetti

TÜMSİAD, MİSİAD, ASKON ve Ekonomi Kulübü gibi iş adamları derneği Şanlıurfa’dan hariç 9 ilin daha 6. Bölge teşvik paketine alınmasına tepki göstererek, “9 ilin daha 6. Bölge teşvik paketine dâhil edilmesi ile Şanlıurfa’mız cazibesini kaybetmiştir.” dediler.

Şanlıurfa Cazibeliğini Kaybetti
Şanlıurfa Cazibeliğini Kaybetti Admin
Advert

Aziz BUDAK / Şanlıurfa’daki girişimci ve iş adamları derneği olan TÜMSİAD, MİSİAD, ASKON ve Ekonomi Kulübü Şanlıurfa dışından 9 ilin daha 6. Bölge teşvik paketine dâhil etmesine tepki göstererek yapılan bu uygulamanın Şanlıurfa’nın cazibelisini kaybettirdiğini söyledi. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olmasının yanında içinde 600 bin Suriyeli misafiri de barındırdığını söyleyen iş adamları, hükümetin ve yerel yönetimlerin bu anlamda kendilerine pozitif bir ayrımcılık yapması gerektiğini, özellikle Enerji ve finansman konusunda Urfa’ya destek olunmasını istediler. Şanlıurfa dışında 9 ilin daha 6. Teşvik bölgesine alınması ile Şanlıurfa’ya gelmesi beklenen birçok yatırımın farklı illere kaydığını belirtti.

Tümsiad Şanlıurfa Şubesinde yapılan açıklamaya ASKON Şube Başkanı Orhan Şahin, Tümsiad Şube Başkanı Sadik Sade, Misiad Şube Başkanı Ömer Ağ ve Ekonomi Kulubü adına Yaşar Subaşı katıldı. Toplanan iş adamları adına açıklamayı Tümsiad Şube Başkanı Sadık Sade Yaptı.

‘Daha çok çalışmamız lazım’

Tümsiad Şube Başkanı Sadık Sade, “Sözlerime başlarken Afrin’deki yüce ordumuza Allahtan yardım diliyorum. Zafer haklı olanın olacaktır, biz her zaman ordumuzun yanındayız, emrindeyiz. Ve bu bize gösteriyor ki sanayici iş adamları olarak daha çok çalışıp çok daha üretmemiz lazım ki ekonomimiz daha güçlü hale gelsin.” dedi. 

‘9 il daha 6. Bölge teşvik paketine dâhil edildi’

“Bugün burada toplanmamızın nedeni 2016 yılında Şubat ayında son bulan cazibe merkezleri başvuruları üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala askıda kalmıştır.” Diyen Tümsiad Şube Başkanı Sadık Sade, “O günden bugüne yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızı cazibe merkezi başvurularından dolayı yatırımlarını askıya almıştır. Biz hükümetten bir an önce cazibe merkezlerin kurulması ve projelerin bir an önce kabul olmasını beklerken maalesef Şanlıurfa’mız 6. Bölge teşvik kapsamında olan Urfa’mıza 9 il daha eklenmiştir.” Diye konuştu.

‘Şanlıurfa cazipliğini kaybetmiştir’

“Eskiden Şanlıurfa’ya insanları yatırıma çağırırken 6. Bölgedeki teşviklerin avantajlarını anlatıyorduk.” Diyen Sadık Sade, “Ve doğunun batısındaki en huzurlu il, batının doğusundaki en huzurlu il diye tabir ediyorduk. Ondan dolayı biz insanlar buraya yatırıma davet ediyorduk. Ama daha sonra 9 ilin daha 6. Bölge teşvik paketine dâhil edilmesi ile Şanlıurfa’mız cazibesini kaybetmiştir. Takdir edersiniz yaş ortalamamız 19.2,  600’eyakın Suriyeli misafirimiz yıllardır biz onları misafir ediyoruz. İster istemez onlarında bize dezavantajları dokunmaktadır, bu anlamda geçen haftada yaptığımız bakanımızdan katıldığı istişare toplantımızda bununla ilgili konuşmamızda Şanlıurfa’nın 6. Bölge kapsamında bir iki madde ek olarak eklenmesini biz talep etmiştik. Sayın bakanımızda bunu bakanlar kuruluyla görüşeceğini ve inşallah bu konuda pozitif bir ayrımcılığın yapılacağını sizlerle paylaşmıştık.” Diye konuştu.

Karadeniz’deki yatırımcı Urfa’ya gelmez

“Ama maalesef geçen hafta resmi gazetede yayımlanarak 6. Bölgedekilerin kapsamı genişletilmiş ve 9 tane ilimiz daha da bu bölgeye alınmıştır.” Sözünü söyleyen Sade, “Tabi ki bu saatten sonra takdir edersiniz ki, Bayburt’un 6. Bölgeye alınması ile Karadeniz’deki bir yatırımcımızın Şanlıurfa’ya gelmesine imkan yok. Malatya’nın, Elâzığ’ın, Erzincan’ın ve Adıyaman’ın 6. Bölgeye alınması ile beraber orada yaşayan birçok yatırımcımızın Urfa’ya gelmesi söz konusu bile değildir.” İfadelerini kullandı.

‘Enerji ve finansman anlamında ayrımcılık istiyoruz’

Tümsiad Şube Başkanı Sadık Sade son olarak şunları kaydetti; “Kilis’in 6. Bölgeye alınması ile beraber Akdeniz’de ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında olan iller buraya gelip yatırım yapmazlar. Biz bu saatten sonra bakanlığımızın bir çalışması var teşvik gibi burada yetkililere seslerimizi ulaştırmak istiyoruz. Yeni yapılacak olan çalışmada Şanlıurfa’da en azından enerji ve finansmanda iki maddeden pozitif ayrımcılık yapılmasını ve Şanlıurfa’nın sanayide almış olduğu hızı kesintisiz olarak devam etmesini bakanımızdan, milletvekillerimizden ve hükümetimizden talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

urfa çağdaş şanlıurfa cazibe merkezi 6. bölge teşvik teşvik paketi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı