Advert
Advert

Urfa Esnafı dertli

Hükümetin Toz Pembe ekonomik tablolar çizdiği 2017’nin daha ilk aylarında özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde borç batağına giren ve iflas noktasına gelen esnaf son günlerde kara kara düşünmeye başladı.

Urfa Esnafı dertli
Urfa Esnafı dertli Admin
Advert

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden son derece nasibini alan Şanlıurfalı esnaflar son günlerde kara kara düşünmeye başlarken, birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yani esnafın deyişi ile "piyasalarda yaprak kımıldamıyor" artık.

Dayanacak gücümüz kalmadı

Aylardır siftahsız bir şekilde dükkân kapattıklarını belirten birçok esnaf “Bekliyoruz, beklemekten başka çaremiz yok, Dünyada bir kriz almış başını gidiyor. Uzun bir süredir yaşanan kriz bilindiği gibi birçok ilde hayatı durma noktasına getirtmişti. Ancak Şanlıurfa’da Suruç olayın olayından sonra uzun vadede bu krizden etkilenmeye başladı. Şimdi de bu krizin biraz hafiflemesini bekliyoruz. Burada kiralar ateş pahası çoğu esnaf dükkânını kapatmak zorunda kalmıştır. Bazıları da direniyor. Ama nereye kadar dayanacak gücümüz kalmadı” Şeklinde konuştular.

Halimiz perişan

Genel itibariyle son aylarda bütün esnafların büyük bir maddi dar boğaz içerisinde bulunduğuna dikkat çeken esnaf çoğunluğu ise “Başta küçük esnafımız olmak üzere manifaturacı, hazır giyim, tatlıcı ve pazarcı esnaflarımız artık eski günleri mumla arar hale geldi. Genel itibariyle sadece bizim esnaflarımızda değil tüm esnaflarımızda büyük bir maddi sıkıntı ve durgunluk var. Bu nereye kadar gidecek bilemiyoruz. Piyasada ne esnaflar arasında kaynaşma var, ne de eskisi gibi iş güç var. Halimiz perişan desem hiç abartmamış oluruz” ifadelerinde bulundu.

Piyasanın durgunluğu Haşimiye esnafını felç etmiş durumda

Haşimiye meydanı başta olmak üzere bütün esnaflarda alış-veriş adına bir hareket neredeyse hiç kalmamış durumda. Çarşıdaki pasajlar, günün en hareketli olması gereken saatlerinde bomboş.

Devlet neden esnafın arasına inip bakmıyor?

Adeta sinek avlayan esnaf, “Kimse alış-veriş yapmıyor. Çünkü harcayacak parası yok. Evimize ekmek götüremeyecek durumdayız. Kira, elektrik, su vergi deseniz hak getire. Buna bir çare bulunması lazım. Devlet neden esnafın arasına inip bakmıyor. Esnaf bitmiş halde. Milletvekili 6 milyar maaş alır biz siftah yapmayız. Borç içinde yaşıyoruz. Bu esnaf sadece yemek parasını kazanabiliyor, çoluğunu çocuğunu nasıl okutacak? Evini nasıl geçindirecek. Bu hayat böyle sürmez. Turist gelir ama bir iğne bile almaz. Bakmadan geçer gider. Dünya kadar mal koyduk alan yok!” diyerek yakınıyorlar.

Geçen gün bir gazetede "özlenen kalabalık" diye bir haber okudum. Arasta esnafı bayram etmiş, ben siftah etmedim kim kimi kandırıyor? İşin aslı bu çarşı artık bitti. Biz sadece buraya bir kahve içmeye geliriz. Turist gelir ama hep kuru kalabalık.

Peki, esnaflar ne dedi?

Ali Karadağ

Kendim 40 yıllık esnafım, işlerimiz günden güne daha düşüyor. Özellikle bu büyük AVM’ler tam belimizi büktü. İşlettiğim dükkân kira, kiramı dahi zor çıkartıyorum. Hata bu sene kapatmayı bile düşünüyorum.

Vahit Taş

28 senedir tatlıcı esnafıyım, işlerimiz her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Umduğumuzu bulamıyoruz. Gece saat 2’ye kadar kalsak ne…

Mehmet Şan

20 yıldır esnaflık yapıyorum, 24 saat açığız. Geçen seneye göre işlerimiz de bayağı bir durgunluk var. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Basın bunu tam olarak yansıtmasa da Türkiye’de çok ciddi anlamda bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Cevdet Demirtaş

15 yıllık esnafım, işlerimiz hiç iyiye gitmiyor. Ramazan ayı olmasına rağmen, Ramazan bereketi yaşanmıyor. İşlerimiz geçen seneye göre çok düşük, geçen sene bankadan 50 milyar kredi çekerken şu an da sadece 500 lira çekebiliyoruz. Yani arada o kadar ciddi bir fark var ki yani gidişat oldukça berbat.

Samet Şamadancı

Esnaf olarak işlerimizin hiç iyi gittiği yok. Diğer senelere göre işlerimizde yüzde seksenlik bir düşüş var. Umduğumuzu bulamıyoruz, işlerimiz o kadar kötü ki yanından bile geçilmiyor. Tövbe haram olsun ki kiralarımızı dahi cebimizden ya da birinden borç alarak ödüyoruz. Şu an ki gidişatı sadece oturup seyrediyoruz. Devletten bir destek verilmesini istiyoruz fakat umut kalmadı artık.(Damga gazetesi)

Urfa çağdaş Şanlıurfa Urfa esnafı dertli borc batağı esnaf dükkan ateş pahası piyasa pazarcı esnafı maddi sıkıntı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı