Advert
Advert

Şanlıurfa’da ipekböceği kozaları hasat ediliyor

Şanlıurfa Mevsimlik Tarım İşçisi Kadınlarla İpekböceği Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Hilvan’ın Kadıkendi Köyünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat ÇAKMAKLI, Hilvan İlçe Kaymakamı Eyyup ÖZDEMİR, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali BAYIK, Ziraat Odası Başkanı Hikmet İPAR, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Sait GÜNEŞ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Salih KARATAŞ ve çok sayıda çiftçinin katıldığı etkinlik ile ipekböceği Kozaları hasat edilmeye başlandı.

Şanlıurfa’da ipekböceği kozaları hasat ediliyor
Şanlıurfa’da ipekböceği kozaları hasat ediliyor Admin
Advert

Proje Hakkında Bilgi veren Şanlıurfa Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr.Murat ÇAKMAKLI :

             Şanlıurfa mevsimlik tarım işçisi kadınlarla ipekböceği yetiştiriciliği projesi ile Hilvan, Bozova, Siverek, Karaköprü ve Haliliye ilçelerine bağlı dut ağacı potansiyeli yüksek olan farklı Mahallelerde 31 kadın çiftçimize İpekböcekleri dağıtılmıştır. Tarımsal göçün önüne geçmek,  ekonomik ve sosyal alanda kadın çiftçilerimizin hayat standartlarına katkıda bulunmak amacıyla ipekböceği yetiştiricilik yapılmıştır.

            Projenin yürütülmesi amacıyla mevcut dut potansiyeli yüksek olan köylerde proje tanıtımı yapıldı ve üç farklı noktada Şanlıurfa Merkez, Bozova ve Hilvan ilçelerinde toplamda 110 kadın çiftçimize Koza Birlikten gelen eğitmenlerle birlikte ipekböceği yetiştiriciliği eğitimi yapıldı. Eğitim sonucunda kadınlara belge dağıtımı yapıldı. Eğitime katılmış olan bu 110 kadın çiftçimiz arasından yetiştiricilik için projeye başvuran 31 kadın çiftçimize Koza Birlikten ücretsiz olarak temin ettiğimiz 90 paket ipek böceği koza birlik teknik personelleri ve Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje yürütücüleriyle birlikte kadın çiftçilerimize ilk bakım ve beslemesini göstererek teslim edildi.  Ayrıca proje kapsamında kadın çiftçilerimize ipek böceği yetiştiriciliğinde kullanılan alet ve ekipmanların dağıtımı yapıldı. Projenin sürdürebilirliği için Orman Müdürlüğünden 1.380 adet tüplü dut fidanı dağıtımı yapıldı. Ayrıca sonbaharda dikilmek üzere Orman Müdürlüğünden 3.500 adet fidan temin edilerek dağıtımı yapılacaktır.

           İpek böceğinin ilk üretim aşamasından bu yana proje yürütücüleri tarafından kadın çiftçilerimize birebir ziyaretlerde bulunmakla birlikte aynı zamanda telefonla da sürekli irtibat halindelerdi. 40-45 gün gibi kısa bir süre zarfında bir paket ipekböceğinde normal koşullarda 30-35 kg ipek koza elde edilebilmektedir. Bu yıl bugün 39. günde ilk hasadı Hilvan’ın Kadıkendi Mahallesinde gerçekleştiriyoruz.  Hasat edilen kozalar proje yürütücüleri tarafından yerinde tartılarak Koza Birliğe kargo aracılığıyla gönderilecektir. Yetiştiricilerimiz açısından bol ve bereketli olmasını dilerim. Dedi.

Urfa çağdaş Urfa haberleri ipek böceği kozaları eğitmen kadın çiftçi hasat Tarım İl Müdürlüğü
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı