Advert
Advert

Urfa çiftçisine zulüm yapılıyor!

''Çiftçiler bir ton ürün satarak bir ton gübre bile alamayacaklarını, bu fiyatların açıkça üreticiye ‘siz üretmeyin ya da zararına üretin’ demek olduğunu iletmişlerdir.'' Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, pamuk üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirmek amacıyla TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi.

Urfa çiftçisine zulüm yapılıyor!
Urfa çiftçisine zulüm yapılıyor! Admin
Advert

Şanlıurfa’nın tarım şehri olduğunu ve pamuk üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Ayan,  Çukobirlik’in açıkladığı pamuk alım fiyatının üreticinin beklentisinden çok uzak olduğunu söyledi.

 İlimizde de tarımdan geçimini sağlayan nüfusun hızla azalmaya başladıüına dikkat çeken Ayan, şu yorumu yaptı:

 ''Bereketli topraklara rağmen bölge çiftçileri tarım yapamaz hale gelmiştir. Bunun en önemli nedeni, tarım maliyetlerinin enflasyona bağlı fahiş artışları olup, ürün satışı sonucu elde edilen gelir maliyeti dahi zor karşılamaktadır. Bu durumda en başta çiftçilerin geçinemez hale gelmesine, tarımsal arazilerin ve tarım faaliyetlerin azalmasına neden olmaktadır. Urfa gibi geçim kaynağı tarım olan bir şehirde geçimini tarımdan sağlayan nüfus giderek azalmaktadır.

 Son günlerde pamuk alım fiyatlarının açıklanmasının ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşanmıştır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şubesi ve çiftçiler sıklıkla sorunlarını ve taleplerini dile getirdikleri halde ne yazık ki sesleri duyulmamış, beklentilerinin çok altında alım fiyatları açıklanmıştır. Bu fiyatlar ne gerçekliğe ne de vicdana sığmamaktadır. Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Çukobirlik) kütlü pamuk alım fiyatını 18.5 TL olarak duyurmuştur.  Açıklanan bu rakam üreticinin beklentisinin ve nesnel hesaplarımın çok altında kalmıştır. Bu fiyatlara malını satan çiftçi maliyetini bile zor karşılamakta olup, gelinen noktada birçoğu tarım yapmayı bırakmak zorunda kalacaklarını açıklamıştır. Urfa’da Dönüm maliyetinin 10 bin TL olduğu, bir dönümden 500 kilo ürün alınsa dahi bu fiyatla maliyetini dahi çıkartamayacağı ortadadır. Çiftçiler bir ton ürün satarak bir ton gübre bile alamayacaklarını, bu fiyatların açıkça üreticiye ‘siz üretmeyin ya da zararına üretin’ demek olduğunu iletmişlerdir.

 Tarımda öz yeterlilik, bir ülkenin kendi kendini besleyebilmesi ve yan ürünlerle kendine yetebilmesi elzemdir. Diğer her şeyde dışa bağımlı olan Türkiye tarımda da şartları el verdiği halde dışa bağımlı hale getirilmiştir. Bunun en önemli sebebi doğru uygulanamayan tarım politikalarıdır. Eğer devlet, çiftçiyi desteklemezse, tarımda teşvik ve kolaylaştırıcı uygulamalara yer vermez ve alım fiyatlarıyla üretimi cazip hale getirmezse yerel çiftçilerin bu koşullarda üretim yapmaya devam edemeyecekleri ortadadır. Kendi deyimleriyle bu şartlarda tarım zulüm haline gelmiştir.

 Tarımda maliyetlerin katlanarak artması, Çukobirlik’in alım fiyatlarını düşük açıklamasının yanı sıra bu sezon ve önceki birkaç sezon DEDAŞ’ın bölgede uyguladığı haksız ve keyfi elektrik kesintileri, buna bağlı yaşanan sulama sorunları, üreticilerin ellerindeki malı büyük şirketlere satmak zorunda kalarak tarımda tekelleşme ve küçük çiftçiler için tarımın sürdürülemez hale gelmesi de üretimi olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Tüm bu sorunlar şu anda pamuk ürününde yaşandığı gibi buğday, mısır ve Urfa’da üretilen diğer tarım ürünleri için de geçerli olacağını şimdiden göstermektedir.

 Bizler, Urfa’daki çiftçilere ve emekçilere kulak verilmesini, üretim maliyetlerinde teşvik oranlarının arttırılması ve ürünler için fiyatların adil şekilde belirlenmesi çağrısını yineliyoruz. Tüm bunların ötesinde Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere devletin tarımda üretimi arttırmak için etkili, kalıcı, radikal adımlar atması ve yerelin özgün durumlarına göre, talep ve beklentilerini esas alan şekilde verimi ve üretimi arttırma odaklı tarım politikaları uygulamaları gerektiğinin altını çiziyoruz.”

urfa çağdaş şanlıurfa çiftçi üretim
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı