Advert
Advert

Şanlıurfa turizmi dibe vurdu

Suriye’de yaşanan iç savaş ve yaklaşık 8 aydır Türkiye’nin Güneydoğusunda yaşanan çatışmalar, Türkiye ve Şanlıurfa turizmini yerle bir etti. Yaklaşık beş yıldır devam eden savaş kaynaklı göç ve sıkıntılar turizmcileri ve bölgede otel ve benzeri işletmeleri bulunanları kara kara düşündürüyor.

Şanlıurfa turizmi dibe vurdu
Şanlıurfa turizmi dibe vurdu Admin
Advert

Aziz Budak/Şanlıurfa OLAY

BÖLGEDE yaşanan çatışmaların ve Suriye savaşının bölge turizmini dibe çektiğini söyleyen Turizmci Rehber ve Otel sahibi M. Kamil Türkmen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 4 yıldır çok büyük sıkıntılar çektiğini ve bunun hükümet ve devlet kanadı tarafından da bilindiğini belirtti. Türkmen, “Özellikle Suriye savaşından başlayıp ardından, Kobani, 6-7 Ekim olayları, Suruç bombası, Ceylanpınar ve Diyarbakır bombası ve bundan sonraki süreçte de Ankara ve İstanbul bombaları ülke turizmini adeta bombaladı” dedi.

 Bir zamanlar rehber yetişemiyordu

“Ülke ekonomisinin can damarı olan bölge turizminin yeni yeni oluşan yapısını adeta yok etti” diyen Türkmen, “Geçmiş yıllarda turizm bu sezonda tavan yapardı ama maalesef bu yıl dip yapmış durumda. Çözüm süreciyle başlayan bir ivme vardı. Ne rehberler işsiz kalıyordu ne de oteller boş kalıyordu. Bununla birlikte yeni oteller yapıldığı ve onun dışında da rehberlik kursları açılıyordu. Çünkü rehber yetişemiyordu. Ama bu süreçte ne rehber ne otel ne de konuk evleri çalışıyor” şeklinde konuştu.

 Çözüm süreci yeninden başlanabilir

Yapılan kamuoyu araştırmalarında çözüme inanan yüzde 70’lik bir halk kesimi olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Bu tabanın ivedilikle tekrardan kazanılması ve mutlaka çözüm noktasında barış için devletin ve hükümetin net bir politika geliştirmesi gerekiyor. Tabiî ki terörü kimse kabul etmez. Her türlüsünü lanetliyoruz. Bölgemiz dışında yaşanan olaylardan rahatsızız. Bizi ekonomik olarak doğrudan etkiliyor. Bazı yerlerdi olaylar sanki bütün bölgede yaşanıyormuş gibi görülüyor bizim bu algıyı kırmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

  Şanlıurfa’da resmi rakamlara göre 500 Bin Suriyelinin yaşadığını belirten Türkmen, “Bu nüfusun yüzde 25’idir. Bunu kolay kabul etmek ve adaptasyonu öyle herkesin harcı değil. Bir devleti yerinden edebilecek pozisyonda bir sayı bu. Avrupa 3-5 tane mülteci alacak diye dünyayı ayağa kaldırıyor. Kolay mı biz 500 bin mülteciye evimizi, parkımızı, sokağımızı açmışız. Kim ne yaparsa yapsın bizi bizle oynatamazlar. Bunu kıramazlar” ifadelerini kullandı.

 Devletin bize de sahip çıkması lazım

Devletin turizmde Antalya ve Muğla gibi şehirler uyguladığı pozitif ayrımın Güneydoğu’da iller için de uygulanması gerektiğini söyleyen Türkmen, “ Ama bize de sahip çıkılması lazım. Devletimiz turizmde Muğla ve Antalya’ya uyguladığı pozitif ayrımcılığı bize de uygulasın. Bugün Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır’da rehberler işsiz, oteller bomboşsa devletin bunlara sigorta primi desteği, gelir vergisi ötelemesi ve İŞKUR üzerinde en azından bunların maşalarının bir kısmının belli bir dönem vermesi elzemdir” diye konuştu.

şanlıurfa turizmi şanlıurfa M.Kamil Türkmen Aziz Budak iç savaş suriye
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı