Advert
Advert

CHP heyeti Ziraat Odası’nda çiftçi sorunlarını dinledi

Şanlıurfa Ziraat Odasına ziyarette bulunan CHP’li heyet bölge çiftçilerinin sorunlarını dinledi. Ziyarette Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Ayniberk, Meclis Başkanı Ali Kaya ve oda yönetim kurulu üyeleri elektrik ile sulama konusundaki sorunların meclis gündemine taşınmasını istedi. CHP’li Pekşen ise hükümetin destekleme politikalarının yanlış olduğunu ileri sürdü.

CHP heyeti  Ziraat Odası’nda çiftçi sorunlarını dinledi
CHP heyeti  Ziraat Odası’nda çiftçi sorunlarını dinledi Admin
Advert

Aralarında Trabzon Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Haluk Pekşen, Parti Meclis Üyesi Ali Öztunç ve CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık’ın bulunduğu partili heyet Şanlıurfa Ziraat Odası’na ziyarette bulunarak çiftçi sorunlarını dinledi. Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Şanlıurfa Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Ayniberk Şanlıurfa’da ve bölgede çiftçi sorunlarının mecliste dile getirilmesini istedi.

CHP’nin Şanlıurfa Ziraat Odası ziyaretinde oda Başkan Yardımcısı Mahmut Eyniberk, Meclis Başkanı Ali Kaya, Yönetim kurulu üyeleri Bekir Sıtkı Akyol, Ali Felhan, Ali Demir ve oda personeli Hazır Bulundu.

‘ÇİFTÇİYE KULAK VEREN YOK’

CHP Milletvekili Pekşen, Parti Meclis Üyesi Öztunç ve CHP İl Teşkilatı üyeleri ile yapılan görüşmede Ayniberk, bölge çiftçisinin en önemli sorunun tarımda sulamada kullanılan elektrik enerjisi olduğunu vurguladı.

Görüşmede söz alan Başkan Yardımcısı Ayniberk, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Ziraat Odasında bölge ziraat odalarının bir araya gelerek, hükümetin ve DEDAŞ’ın enerji politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğini, sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin olmasına karşın bahsedilen konuda çiftçi temsilcilerinin fikirlerinin alınmayarak elektrik fiyatlandırılması yapıldığını söyledi.

Ayniberk, çiftçi temsilcileri olarak yaptığımız toplantılarda aldığımız karar doğrultusunda sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin olduğunu ancak kimse çiftçiyi dinlemiyor. Tamamen elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’ın istekleri doğrultusunda bir anlayış hakim. Ancak elektrikte yaşanan sorunun tüm sorumluluğun biz çiftçilere yüklenmeye çalışıyor. Oysaki iletim hatlarının artık kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle kullanılan elektrik enerjisinin çok üzerinde bedellerin yer aldığı faturalar ile karşılaşıyoruz. Bizler çiftçiler olarak konun meclis gündemine taşınarak soruna çözüm bulunmasını istiyoruz’ dedi.

REFORM ARAZİLERİNİN DEVRİ SAĞLANMALI

Bir diğer sorun olarak Reform arazilerinin kiralanması ve satışının mümkün kılınması gerektiğini dile getiren Ayniberk, ‘toprağın daha nitelikli bir şekilde işlenebilmesi için ‘reform arazilerinin’ satışı ve kiralanmasının önün açılmasını talep ediyoruz’ dedi.

‘ÇİFTÇİ EŞİT REKAPET EDEMİYOR’

Sulamada yaşanan sorunlara dikkat çeken Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya çiftçinin tarımda sulama konusunda eşit rekabet edemediğini kaydetti. Kaya, ‘açık sulama alanlarında çiftçilik yapan ile elektrik enerjisi ile sulama yapan çiftçi eşit şartlarda tarım yapamıyor. Aynı ürüne biri daha fazla maliyet harcarken açık sulama avantajı olan çiftçi ise daha az maliyet ile tarım yapmakta. Bu anlayışın son bulması için GAP kapsamında sulama alanlarının açılması gerekmektedir.’ Dedi.

Ayrıca Kaya, hiçbir çifti temsilcisinin katılmadığı bir toplantı ile elektrik fiyat tarifeleri kararının alınmasının da kendilerini şaşırttığını söyledi. Kaya’ ‘ konuda çifti ile yapılmış bir anlaşma yoktur’ dedi.

PEKŞEN: HÜKÜMETİN DESTEKLEME POLİTİKASI YANLIŞ

CHP heyet, ziraat odası yetkilerini dinledikten sonra elektrik enerjisi, reform arazileri ve destekleme politikalarına ilişkin sorunları görüşerek meclis gündemine taşıyacakları sözünü verdi. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, öncelikle hükümetin destekleme politikasının yanlış olduğunu bunun yerine tarım maliyetlerini azaltacak vergi indirimlerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

 Pekşen, ‘elektrik enerjisi ile sulama yapan çiftçiden alınan vergi oranlarının aşağıya çekilerek, bölgeye göre değerlendirme yapılarak çiftçilere destek verilmeli. İyi bir tarım planlaması ile ciddi sorunlar çözülebilecektir. Gelişmiş ülkelerdeki tarım destekleme örnekleri vardır. Fransa ve Almanya bu duruma iyi örneklerdir. Bizler bugün Şanlıurfa Ziraat Odasında dinlediğimiz sorunları takipçisi olup TBMM gündemine taşımak için gerekli çalışmaları yürüteceğiz.’ dedi. 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı