Advert
Advert
GILGAMÉŞ DESTANI
Şemsettin POLAT

GILGAMÉŞ DESTANI

Reklam

Gılgaméş Destanı, M.Ö 1570-1150 tarihleri arasında Babil'de hüküm süren Kürd Kassit sülalesinden şair Sîn Lekkî Unnînî tarafından Akad dili ve çivi yazısı ile tabletlere yazılmıştır. Gılgaméş'in kendisi, bu destanın yazılışından bin yıl önce yaşamıştır. Kassitler, Babil'e hükmetmeden önce M.Ö 1800 yıllarından beri Karduniyas adında bir devletleri vardı.

Gılgaméş Destanı ,Nuh Tufanını anlatan ilk yazılı eserdir. Şiir formatında 12 kil tabletlere yazılmış 2900 satır (mısra)'dan meydana gelen , Gılgaméş'in kahramanlıklarını, iyiliklerini övgü ile anlatan bir destandır. Ayrıca belirtelim ki destanın çok eksikleri ve kayıpları da vardır.

Babil'in milli kahramanı kabul edilen Sümerbrin Site devletinin kralı Gılgaméş , ölümsüzlük otu peşinde koşan, ölümü yok edip hayatı ebedileştirmeye çalışıp çabalayan bir hükümdardı.

Yazarın,destanı niçin kendi anadilinde değil de Akad diliyle yazdığı bilinmemektedir. Destanın yazıldığı dönem, Kassit Kürdlerinin egemenliğindeki Babil İmparatorluğu, Kürdlerin yanısıra Sümerleri ve Akadları da kapsıyordu.

Her ne kadar Akad diliyle yazılmış olsa bile Gılgaméş Destanı, yazarının Kürd olması , Kürd gelenek , görenek, örf adet ve toplumsal yaşamından kaynaklı Destanda geçen çok sayıda Kürdçe kelime, deyim,tabir,ibare ve söylence de Kürdçe olması ve hatta Gılgaméş ve Destan kelimelerinin bile Kürdçe olması nedenleriyle Gılgaméş Destanını Kürd kültürel değerlerinin bir ürünü olarak kabul etmek gerekir.

NOT: 1- Nuh Tufanı,Tevrat'ın 8. faslında yer alıyor. Tanrı ,Nuh Peygamber'e (Tûreyé Kardu )'dan bir gemisi yapmasını emrediyor.

Burada Tûre fide,fidan, ağaç demektir. Kardu ise Kürd yûrdu, Kürd ülkesinin eski ismidir . Kardu, kardak,kardukia,M.Ö 400'lü yıllarda Yunanlı komutan ve tarihçi Ksenefon'un yazdığı Anabasis (Onbinlerin Dönüşü) kitabında bahsettiği Kürd ülkesidir. Kardu ülkesi daha çok Cizre, Şırnak, Hasankeyf ve Cudi Dağı merkez olmak üzere bugün Botan denilen bölgeyi ifade ediyor.

Tanrı,tufan öncesi Kardu ülkesinin ağaçlarından bir gemi yapmasını Nuh Peygamberden istiyor.İnanışa göre tufan bitince Nuh'un gemisi Ararat(Ağrı)Dağının başında kalıyor.

Kardu kelimesinin yanı sıra Urfa ilinin Harran ovasının ismi de Tevrat'ta geçiyor.

2-Kur'an'da da Nuh Tufan anlatılıyor. Tufan başlamadan önce Tanrı, Nuh Peygamber'e her cins canlıdan bir dişi,bir erkek olmak üzere gemiye almasını istiyor.Gemiye alınan güvercinler,etrafı kolaçan edip keşif yaparken suyun çekilmekte olduğunu, tufanın biteceğini,buldukları zeytin dalından anlıyorlar.Müjde vermek için buldukları zeytin dalı ile birlikte gemiye dönüyorlar.Tufan bitip sular çekilince Nuh'un gemisi Cûdî Dağının tepesinde kalıyor.Ararat ta,Cudi de Kürdistan coğrafiyasına ait dağlardır.Güvercin ve zeytin dalı da kurtuluşun,barışın simgesi olarak Kürdlerce uğurlu sayılıyor. Bu anlayış daha sonra evrensel boyutlara ulaşarak bütün dünyaya mâl oluyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı