Advert
Advert

Başkan Çiftçi, zirveyi değerlendirdi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yurt içi ve yurt dışından 500'e yakın katılımcının Şanlıurfa'da buluştuğu 'UCLG-MEWA & WALD Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi’ni değerlendirdi. Başkan Çiftçi, göç ve mülteci konularında tüm dünyaya yol gösterici bir çalışma sergilendiğini söyledi.

Başkan Çiftçi, zirveyi değerlendirdi
Başkan Çiftçi, zirveyi değerlendirdi Admin
Advert

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, üç gün süren Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) 'Göç Yönetiminde Yerel Düzeyde Koordinasyonu Güçlendirme Çalıştayı', 'UCLG-MEWA Yönetim Kurulu Konsey Ortak Toplantısı' ile 'Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi'nin ardından değerlendirme toplantısı yaptı.

Ulusal ve yerel basın kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda Başkan Çiftçi, Şanlıurfa'nın göç ile ilgili zirve, çalıştay ve buluşmalar için en doğru adres olduğunu söyledi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen programlarda çok önemli katılımcıların yer aldığını ve dünyaya çok önemli mesajların iletildiğini sözlerine ekleyen Başkan Çiftçi, "İnanıyorum ki Şanlıurfa'mızda düzenlenen bu zirve ve çalıştay, ilerleyen günlerde bilimsel bir rapor olarak kaynak haline geldiğinde çok önemli derecede göç hadiselerine yol gösterici olacak ve yine önerilen tedbirler, geliştirilen yöntemler ile varılan sonuçlar bilimsel anlamda da geleceğe ışık tutacaktır " dedi.

BAŞKAN ÇİFTÇİ, "ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ"

Yurt içi yurt dışından katılımcıların göç ve mülteci sorunu ile ilgili deneyimlerini paylaştıklarını ve sorunları derinlemesine masaya yatırdıklarının da altını çizen Başkan Çiftçi, "Evet değerli misafirler Şanlıurfa'mızın ev sahipliğinde Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın organize ettiği UCLG-MEWA WALD ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin ortak organize ettiği program bugün itibariyle sona erdi. Yarın Peygamberler şehri, güzel şehir Şanlıurfa'yı teknik bir geziyle inceleme yapılacak. 460 kamu, kurum temsilcisi, üniversiteden gelen akademisyenler katıldı. Göç konusunu zirve ve çalıştay olarak ele aldık. Sebepleriyle, sonuçlarıyla, evreleriyle, bugüne kadar yaşanan tüm hadiseleriyle gerek dram anlamında gerekse sosyolojik-psikolojik ve aile anlamında olay çok derinlemesine incelendi. Bilimsel yaklaşım sergilendi.

Tabi 5 yıl az bir süreç değil, tüm paydaş kuruluşlarımızın hepsi bu süreyi önemli bir deneyimle geçirmiş durumdalar. Bu deneyimin de vermiş olduğu bir bakış açısı vardı. Ve bu bakış açısı neticesinde bugün bu çalışmayı sona erdirmiş bulunuyoruz. Basınımızın çok güzel katılımı vardı. Ulusal anlamda, yerel anlamda basınımızın dikkati Şanlıurfa'ya çekildi. Bu önemliydi. Şanlıurfa'da 500 bin kişi "bu zirvede ne çıkacak, bize nasıl yansıması olacak" diye düşünüyor. Konteynır kentlerde kalan yada bugün belki evinde Şanlıurfa'nın Bağlarbaşı Mahallesi'nde 100'üncü sokağında bunu bekliyor. Tabii ki bu tür bilimsel çalışmalar kısa vadede hemen sonuç vermez. Ama uzun vadede derli toplu bir şekilde kesinlikle vereceği ışıkla yol göstericilik etkisiyle ilgili kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri ve ilgili kamu kuruluşlarını çünkü AFAD var Kızılay var, bunlara önemli bir ışık tutacağını düşünüyorum. Yine şu çok önemliydi; biz şehir olarak bunları yaşamıştık. 1 milyon 892 bin Urfalı olarak iliğine kadar yaşıyoruz. Biz bunu ses olsun diye değil gerçek anlamda bir zirve ve çalıştay olsun bu konuda bilimsel katkı sunalım, tecrübelerimizi paylaşalım, uluslararası kuruluşlarla bir iş birliği geliştirelim istedik. Bu zirve ve çalıştay bu işbirliğine de vesile oldu. Çünkü dün birebir yapmış olduğumuz görüşmelerde ülke temsilcileriyle bundan sonraki önemli kararlarda da işbirliği yapma kararı aldık. Bu Şanlıurfa için, ülkemiz için çok önemli bir durumdu. Ortak projeler gerçekleştireceğiz. Zaten UCLG-MEWA'nın yönetim kurulu burada toplandı. Konsey toplantısı yapıldı. Göçlerle en fazla etkilenen bölgeler zaten UCLG-MEWA'nın bölgesidir.

Bizler de Şanlıurfa büyükşehir belediyesi başkanlığı olarak bu teşkilata üyesiyiz. Bir sonraki toplantılarda Urfa'nın yaklaşımı ilgili takdirle karşılanacaktır. Gelen misafirlerden edindiğim intiba memnuniyet şeklinde olmuştur. Teknik gezi ve inceleme yargıları ve yaklaşımları açısından önemli izlenim bırakacaktır. Şanlıurfa Türkiye hepimizin bizim başka vatanımız yok. İnsanın dili dini rengi ırkı olmuyor. İnsan insandır" şeklinde konuştu.

Başkan Çiftçi, değerlendirmesinin ardından gün içerisindeki programlarını sürdürdü.

urfa çağdaş şanlıurfa UCLG-MEWA-WALD çalıştay zirve göç Türkiye Belediyeler Birliği
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı