Advert

“Çin-Avrupa demiryolu avantajlı hale gelecek”

Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan’ın Pekin Büyükelçiliklerinin ortak girişimleriyle düzenlenen Kuşak ve Yol projesinin gerçekleşmesinde Trans-Hazar Doğu-Batı Ticareti ve Transit Koridorunun rolü konulu uluslararası konferansa katıldı.

“Çin-Avrupa demiryolu avantajlı hale gelecek”
“Çin-Avrupa demiryolu avantajlı hale gelecek” Admin
Advert

Konferansın her iki ülke açısından çok önemli konuları ele aldığını ve takip eden herkesi bilgilendirdiğini belirten Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Çin-Avrupa demiryolu hattını oldukça avantajlı hale getirebileceğini söyledi.
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen ise, ‘Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun önemi ve Türkiye’nin Kuşak ve Yol projesine katkılarına değindi.
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen’in Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun önemi ve Türkiye’nin Kuşak ve Yol projesine katkılarına değindiği konferansta ülkemizi Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen’in yanı sıra Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt temsil etti.

Projenin mal ve hizmetleri değil, insanları da birbirine bağlayacağına inanıyorum
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, “Pekin’de düzenlenen dost ve kardeş ülkeleri buluşturan ‘Trans - Hazar, Doğu - Batı Ticaretinin ve Transit Koridorunun Rolü, Kıtalararası Taşımalardaki Avantajları’ Konferansına ülkemiz ve UDH Bakanlığımız adına katıldım. Trans-Hazar geçiş projesi ile Uzak Doğu'dan Avrupa'ya, Afrika'ya geniş bir coğrafyada ekonomik ve güvenilir bir ulaştırma sağlaması yanında, projenin mal ve hizmetleri değil aynı zamanda insanları da birbirine bağlayacağına inanıyorum” dedi.

Bu ulaşım yalnız ekonomik ve ticari gelişmeyi değil, dostlukların da gelişmesini sağlar
Büyük İpek Yolu projesi kapsamında Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun bağlantısını sağladığı Çin-Avrupa demiryolu hattının oldukça avantajlı hale gelebileceğini belirten Büyükelçi Emin Önen de, “Ulaşımın ve iletişimin olmadığı yerde herhangi bir şekilde ne ticaret olur, ne kültürler kaynaşır, gelişir ne ekonomi büyür, ne de istihdam alanları oluşur. Bu ulaşım güzergâhlarının geçtiği ülkeler arasında yakınlaşmalar artık kaçınılmazdır. Kafkas coğrafyası bu hattı Batı'ya yük taşımacılığında kullanacak ve özellikle bizim ülkemizin Kafkas coğrafyasıyla buluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu ulaşım güzergâhları ülkeler arasında yalnız ekonomik ve ticari gelişmeyi değil, dostlukların da gelişmesini sağlar. Çin, ‘Tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak adına ‘Yeni İpek Yolu’nun canlandırılmasına yönelik aktif girişimlerde bulunarak ‘Tek Kuşak, Tek Yol’ projesini geliştirmeye başlamıştır. Çin bu projeyle Orta Asya, Orta Doğu, Afrika, Doğu ve Güneydoğu Asya’yı ve Avrupa’yı bir birine bağlayacak koridorların yapılmasını amaçlamıştır. Orta Asya ve Afrika’yı bağlayan Güney Kafkasya’daki ulaştırma projelerinin İpek Yolu’na önemli yansımaları olmuştur. Bu bağlamda yeni İpek Yolunu canlandıran koridorlardan biri de Bakü – Tiflis – Kars (BTK) Demiryolu olmuştur. Türkiye’de Marmaray’ın inşasının bitimi sonrası BTK Demiryolu sayesinde Londra’dan Pekin’e doğru kalkan trenin önünde Kars ile Ahılkelek arasında bulunan eksik kalan kesim tamamlanarak Batı ve Doğu kesintisiz olarak bir birine bağlanmıştır” düşüncesini taşıdığını söyledi.

BTK Demiryolu Hakkında Genel Bilgiler
1993 yılından beri gündemde olan BTK projesi nihayetinde 7 Şubat 2007 yılında Tiflis`te Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili tarafından “Bakü Tiflis Kars demiryolu hakkında” üç taraflı anlaşma imzalanmıştır. Bundan başka, Gürcistan ve Azerbaycan Hükümetleri tarafından “Bakü Tiflis Kars demiryolu projesinin gerçekleştirilmesi çerçevesinde Marabda – Türkiye Cumhuriyeti sınırına kadar (Kartshah) demiryolunun finanse edilmesi, projeleştirilmesi, inşası hakkında prensip ve şartları hakkında” iki taraflı anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmaya göre, Kars Ahılkelek demiryolu hattının finans yükü Türkiye Cumhuriyeti`nin sorumluluğundayken, Azerbaycan Hükümeti Gürcistan Hükümetine Kars Ahılkelek`in Gürcistan bölgesine denk gelen 26 km hattı ve Ahılkelek – Marabda demiryolunun rehabilitasyonu için 775 Milyon ABD Doları kredi ayırmıştır. İlaveten, Gürcistan tarafına düşen demiryolunun finansı ve teknik kontrolü Azerbaycan hükümetinin yükümlülüğü altındaydı.[3] Demiryolu hattının temelleri Gürcistan`da 21 Kasım 2007 yılında, Türkiye`de ise 24 Temmuz 2008 yılında Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye`nin Cumhurbaşkanları tarafından atılmıştır.

BTK projesinin amacı; Türkiye ile Gürcistan arasında doğrudan demiryolu kurarak Türkiye ile Azerbaycan Orta Asya, Çin ve Moğolistan’a ulaşım sağlamaktır. Çin ve Kazakistan arasında bulunan Urumçi – Aktau demiryolu üzerinden mallar Hazar Denizi`nden tren-feribotlar ile geçerek, BTK demiryolu hattına birleşecek ve Türkiye üzerinden ise Marmaray hattına bağlanarak Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, Almanya, İsviçre, Fransa ve Manş tüneliyle İngiltere’ye bağlanacaktır. Böylece, Pekin ve Londra arasında bağlantıyı sağlamak için eksik bileşen olan BTK tamamlanmıştır.

10 yıllık bir sürenin ardından nihayetinde, BTK demiryolu 30 Ekim 2017 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin bulunduğu törenle resmi açılışı yapılmıştır. Bakü’den ilk tren Kazakistan tahılını Mersin Limanı’na ulaştırmak için yola çıkmış,, Bakü’den çıkan tren Kars’a 856 kilometrelik yolu 40 saatte almıştır. Kars’tan Mersin Limanı’na yine 40 saatte ulaşacağı planlanan tren, yerine 10 saat erken ulaşmıştır.[5] Halihazırda, BTK demiryolu Avrupa - Asya arasındaki 75 milyar ABD dolarlık yük hacmiyle BTK demiryolu en avantajlı taşıma koridoru olarak görülmektedir.

İpek Yolu projesi nedir?
2013 yılında ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ adıyla Çin lideri Şi Jinping tarafından sunulan modern İpek Yolu projesi, Çin’in kara ve denizden Batı’ya ekonomik atılım hamlesi olarak şekillendi. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan bütün ülkeleri bu projede yer alamaya davet eden Çin, Asya, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan büyük yatırımlar hedefliyor. Pekin, proje kapsamında şuana dek 300 milyar dolardan fazla yatırım anlaşmasının yapıldığını açıkladı. Önümüzdeki dönem için de tahmini yıllık yatırım 125 milyar dolar civarında.
Çin, bu proje için 2014 yılında ‘İpek Yolu Ekonomik Kuşağı Fonu’nu kurdu ve bu fona 40 milyar dolar kaynak ayırdı. Projeye destek için de Kasım 2014’te 100 milyar dolar yatırımla Asya Altyapı Yatırım Bankası’nı kurdu. Türkiye de bu bankada kurucu üye olarak yer aldı.

Türkiye ile 30 milyar dolarlık hızlı tren anlaşması
Çin’in modern İpek Yolu vizyonunun en önemli ayağını Londra ile Pekin’i birbirine bağlaması hedeflenen kesintisiz demiryolu projesi oluşturuyor. Demir İpekyolu’nun bir kısmı ise 30 milyar dolarlık Edirne-Kars arasında planlanan yüksek hızlı tren projesi. Erdoğan’ın katıldığı zirvede bununla ilgili anlaşmanın imzalanması bekleniyor. 
Türkiye’nin şu ana kadar içinde yer aldığı Marmaray, 3. Köprü, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri de Demir İpek Yolu’nun orta koridorunu oluşturuyor. Bu projeler, Doğu-Batı güzergâhında Pekin’le Londra’nın bağlantısına katkı sağlıyor. Çin bu nedenle Türkiye’nin projedeki varlığını önemsiyor.

urfa çağdaş Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Emin Önen azerbeycan gürcistan kazakistan büyükelçiler
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı