Advert
Advert

Ciğercilerin işlerinde düşüş

Şan­lı­ur­fa'­nın ta­ri­hi tu­ris­tik yer­le­ri­nin ya­nı sı­ra Ke­ba­bı, Lah­ma­cu­nu, Çiğ­köf­te­si­nin ya­nı sı­ra ol­maz­sa ol­ma­zı ci­ğer ke­ba­bı ile meş­hur­dur. An­cak, son yıl­lar­da böl­ge­miz­de ya­şa­nan sı­kın­tı­lar ne­de­niy­le kır­sal ma­hal­le­ler­de bu­lu­nan ci­ğer­ci­le­rin iş­le­rin­de hay­li dü­şüş ya­şa­nı­yor.

Ciğercilerin işlerinde düşüş
Ciğercilerin işlerinde düşüş Admin
Advert

Kır­sal ke­sim­de es­naf­lık ya­pan iş­yer­le­ri bu ra­ma­zan ayın­da um­duk­la­rı­nı bu­la­ma­dı. Geç­ti­ği­miz yıl­lar­da iş­le­ri­nin iyi ol­du­ğu­nu açık­la­yan Sa­rı Ba­ba Ci­ğer sa­lo­nu sa­hi­bi Meh­met Kurt, bu ra­ma­zan ayı ge­çen se­ne­ye gö­re iş­le­rin­de yüz­de 50 azal­ma ol­du­ğu­nu söy­le­di.
­Sır­rın Ma­hal­le­sin­de ci­ğer­ci­lik ya­pan Meh­met Kurt, mu­ha­bi­ri­miz İr­fan Te­pe'­ye ci­ğer­ci­lik­te ya­şa­nan sı­kın­tı­la­rı an­lat­tı.
­İş­te o rö­por­taj:
­-Ur­fa'­da ci­ğer­ci­le­rin ge­çen yıl­la­ra gö­re bu ra­ma­zan ayın­da iş­le­ri na­sıl.
- Ken­ti­miz­de iş­ler ge­çen yıl­la­ra gö­re yüz­de 50 düş­müş di­ye­bi­li­rim. Ge­çen yıl ge­çi­mi­mi­zi ra­hat­lık­la sağ­la­dı­ğı­mız dük­ka­nı­mız­da bu yıl gün geç­tik­çe bı­ra­kın ka­zan­cı­mı­zı, iş­ye­ri­mi­zin ken­di mas­raf­la­rı­nı amor­ti et­me­si­ne bi­le ra­zı­yız. Bi­li­nen bir ger­çek var. Bir iş­ye­ri­ni sa­bah ki­li­di aç­tı­ğı­nız­da is­ter iş ya­pın, is­ter iş yap­ma­yın be­lir­li bir gi­de­ri var­dır.
- Ge­çen yı­lın Ra­ma­zan ayı ile bu yı­lın ra­ma­zan ayı­nı kı­yas­la­ya­bi­lir mi­si­niz?
- Ge­çen yıl iş­le­ri­miz iyiy­di di­ye­bi­li­rim. Ge­çen yıl if­tar­dan sa­hu­ra ka­dar ma­sa­la­rı­mız do­lu gü­zel iş ya­pı­yor­duk. İn­san­lar sa­hu­ra ka­dar va­kit ge­çi­rip sa­hur­la­rı­nı ye­me­ye ge­li­yor­lar­dı. Hat­ta if­tar­da da­hi ma­sa­la­rı­mız do­luy­du. Bu ra­ma­zan ayın­da ma­a­le­sef iş­le­ri­miz yüz­de 50 dü­şük. Bi­zim ra­ma­zan ha­yal­le­ri­miz su­ya düş­tü di­ye bi­li­rim.
- İş­le­ri­ni­zin kö­tü­ye git­me­si­nin se­be­bi ne­dir?
- İş­le­ri­mi­zin kö­tü ol­ma­sı­nın ne­de­ni va­tan­daş­ta pa­ra­nın ol­ma­ma­sı­dır. Pa­ra­sı var­sa da, ci­ğer­ci­de de­ğil­de evin­de yi­ye­rek ta­sar­ru­fa git­mek­te­dir. Ha­yat pa­ha­lı­lı­ğın­da ar­tık ci­ğer ye­me­nin in­san­la­ra lüks gi­bi gel­di­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Ge­çen yıl­lar­da in­san­lar ci­ğe­ri­ni yer, kal­kıp he­sa­bı­nı öder gi­der­di. Bu yıl ise va­tan­daş­lar ye­mek ye­me­ye gel­dik­le­rin­de ön­ce yi­ye­ce­ği ye­me­ğin fi­ya­tı­nı sor­mak­ta­dır­lar. İna­nın bu du­rum­dan biz­ler­de utan­mak­ta­yız. Çün­kü, ge­çen yıl ci­ğe­rin ki­lo­su­nu 15 li­ra­dan alır­ken, bu yıl 25 li­ra­ya al­mak­ta­yız. Ha­liy­le ge­çen yıl 6 li­ra­ya ver­di­ği­miz ci­ğe­ri bu yıl 8 li­ra­ya ve­rir­ken da­hi biz­ler uta­nı­yo­ruz. Me­se­la 4-5 ki­şi­lik bir ai­le­nin gel­di­ği­ni dü­şü­nür­se­niz 50-60 li­ra gi­bi bir fi­yat­la kal­kı­yor. Sem­ti­miz ga­ri­ban sem­ti bu pa­ra­yı in­san­lar ko­lay ka­zan­mı­yor.
- İş­le­ri­ni­zin dü­zel­me­si için ne­ler ya­pıl­ma­lı.?
- İş­le­ri­mi­zin dü­zel­me­si için hü­kü­met ve si­ya­si­ler­den bu gü­ze­lim ül­ke­miz­de­ki ka­rı­şık­lı­ğın bir an ön­ce bi­ti­ril­me­si için el­le­rin­den ne ge­li­yor­sa yap­ma­la­rı­nı ri­ca edi­yo­rum. Bu ka­os or­ta­mın­da ina­nın zi­ya­re­ti­mi­ze ge­le­cek dost­la­rı­mız da­hi gel­me­ye çe­ki­nir­ken tu­rist za­ten hiç gel­mez Ur­fa­mı­za. Sı­cak pa­ra dö­viz gir­me­si la­zım es­naf ola­rak za­ten he­pi­mi­zin zin­cir­le­me bir­bi­ri­mi­ze bağ­lı­yız. Ben sa­tış ya­pa­ca­ğım Fı­rın­dan ek­mek ala­ca­ğım. Fı­rın­cı un ala­cak, odun ala­cak. Ka­sap­tan et ci­ğer ala­ca­ğız ka­zan­dı­ğı­mız­da biz­de gi­dip ai­le­mi­zin ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­ya­ca­ğız. Es­na­fı­mı­zın ço­ğu iş­yer­le­ri­ni sif­tah­sız ka­pa­tı­yor. Sif­tah ede­me­yen es­naf borç ba­ta­ğı­na gir­mek­te ha­yat ger­çek­ten çok zor. Gı­da Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Ba­ka­nı­mız Sa­yın Fa­ruk Çe­lik, et fi­yat­la­rı­nın dü­şe­ce­ği­ni söy­le­di. Çok uğ­raş­tı, ça­ba­la­dı ama ma­a­le­sef yi­ne et fi­yat­la­rı çok yük­sek fi­ya­ta al­mak­ta­yız. Onun için ye­di­ği­miz ve kul­lan­dı­ğı­mız tüm yi­ye­cek- içe­cek gi­bi ürün­le­ri ken­di­miz üret­me­li ve dı­şa ba­ğım­lı kal­ma­ma­lı­yız. Ken­di böl­ge­miz­de gör­mek­te­yiz çift­çi­le­ri­mi­ze çift­çi­le­ri­mi­ze bü­yük oran­da des­tek­le­me ve­ril­mek­te­dir. An­cak çift­çi­le­ri­miz ye­ni ürün­ler üret­me­mek­te­dir. Bu­nun ye­ri­ne teş­vik edi­ci to­hum gi­bi (Kont­rol­lü) ürün­ler­le böl­ge­miz­de ye­ni ürün ye­tiş­ti­rip ka­zan­dı­ra­bi­lir­ler. Ay­rı­ca sı­nır ti­ca­re­ti­ne bü­yük önem ve­ril­me­li ama ma­a­le­sef Or­ta­do­ğu ce­hen­nem gi­bi kay­nı­yor. İn­san­lar dı­şa­rı­ya çı­kar­ken çok te­dir­gin. Si­ya­si­ler­den ri­ca­mız bir an ön­ce ak­lı se­lim dav­ra­nıp bu ka­os or­ta­mı­nı bi­tir­me­le­ri, kom­şu­lar­la iyi iliş­ki­ler için­de ol­ma­yı tek­rar sağ­la­ma­la­rı ge­re­ki­yor.


-Röportaj İrfan Tepe-
 

urfa çağdaş şanlıurfa ciğerci mehmet kurt kebap çiğköfte lahmacun turist
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı