Advert
Advert

Milletvekili Sürücü, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını Meclise taşıdı

HDP Urfa milletvekili Ayşe Sürücü, Suruç'ta DSİ'nin yeterli su vermemesi nedeniyle kuruyan pamuk tarlalarını ve su akıtılmadığı halde DSİ'nin tapu kayıtlarını esas alarak haksız yere çiftçiye yazdığı su borçları için Tarım ve Orman Bakan'ı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle TBMM başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Sürücü, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını Meclise taşıdı
Milletvekili Sürücü, Suruçlu çiftçilerin sorunlarını Meclise taşıdı Admin
Advert

Milletvekili Ayşe Sürücü’nün soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                                                                                                                                                        Ayşe Sürücü  Şanlıurfa Milletvekili

 Suruç Sulama Projesi’nın Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilmediği ve çeşitli sıkıntıların yaşandığı iddiası geçtiğimiz aylarda basına yansımıştır. İddialara göre Suruç P1 pompa istasyonu ile beslenen Suruç RY5 su hattı ile sulanan Çengelli(Alizer), Atılgan(Xerebesk), Çoğul (Kop), Yedikardeş(Heftirreh), Mollahamza(mellehemze), Uzunhıdır(Goka), Mertismail(Merdesmel), Tümsekli(Tulhıtk), Eğrice(Kazika), Alanyurt(Zehvan), Bethe(Bethe), Tavşanlı(Devşen), Çaykara(Mıheser), Özgören(Şaman), Yıldız (Zoncık), Köseler(Kosan) köy ve mezralarda on binlerce dönüm arazide ekilen pamuklar, DSİ’nin görevini yapmamasından dolayı kurumuş, çiftçiler çok ciddi maddi kayıplara uğramıştır. DSİ’nin ilk defa Suruç RY5 sulama hattına 30 Mart 2018 tarihinde su bıraktığı bilinmektedir. Ancak iddialara göre 30 Mart 2018 'de suyu bırakan DSİ, tapu kaydını esas alarak tüm çiftçilere su verilmeyen topraklar için 2017 yılına ait su borçları çıkarmıştır. Ayrıca yaşanan arızalarda DSİ ekipleri zamanında müdahale etmediği ve DSİ yetkililerinin sahada yeterince denetim yapmadıkları için çoğu çiftçinin mahsulünün kuruduğu belirtilmektedir. Öte yandan muhtarların defalarca DSİ müdürü ile görüşmesine rağmen RY5 su hattında bulunan 73 bin dönüm arazinin su borcunun silinmediği belirtilen iddialar arasındadır.

Bu bağlamda;

1. DSİ’nin Suruç Sulama Projesi’ni işletmediği iddiası doğru mudur? Doğru ise DSİ’nin Suruç Sulama Projesi’ni işletmemesinin gerekçesi nedir?

2. Bakanlığınızca, 2017 yılına ait su verilmeyen 73 bin dönüm toprak için çiftçilere çıkartılan borçların silinmesine dair bir çalışması olacak mıdır? Söz konusu borç, kaç çiftçiye çıkarılmıştır?

3. Bakanlığınız, çiftçilerin DSİ tarafından sulama yapılmamasından kaynaklı olarak kuruyan mahsullerinin yarattığı maddi kayıpların mağduriyeti giderecek bir planlama yapacak mıdır? Söz konusu bu mağduriyetten kaç çiftçi etkilenmiştir?

4. DSİ’nin sahada denetim yapmadığına ilişkin iddiayı yerinde takibi sağlamaya dönük bir çalışma yürütülecek midir?

5. 2010 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU tarafından Suruç sulama suyunun 12.12.2012 tarihinde kesintisiz ve sorunsuz akıtılacağı sözü verilmesine rağmen 2018 yılında bu gibi yetersizliklerin yaşanmasının sebebi nedir?

Urfa Çağdaş şanlıurfa çağdaş HDP Milletvekili Ayşe Sürücü TBMM Soru önergesi Suruç Çiftçi Pamuk su
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı