Advert
Advert

Orhan, madde bağımlılığını meclise taşıdı

HDP Van milletvekili Muazzez Orhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması amacıyla TBMM Başkanlığına soru önergesi vererek Türkiye’de son yıllarda artan uyuşturucu madde kullanımını sordu.

Orhan, madde bağımlılığını meclise taşıdı
Orhan, madde bağımlılığını meclise taşıdı Admin
Advert

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın verdiği soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.   Muazzez ORHAN - Van Milletvekili

Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucu Ofisi’nin 2018 yılı raporuna göre Türkiye hem kaynak hem de geçiş ülkesi olarak uyuşturucu trafiğinde kullanılan bir ülke konumundadır. Özellikle Asya ülkelerinden getirilen uyuşturucu maddelerin sınır illeri üzerinden ülkeye sokulması ve buralardan şehirlere yayılması güvenlik ve asayiş bütçesinin büyüklüğüne, çok sık yapılan yol kontrollerine rağmen uyuşturucu maddelerin yaygın bir şekilde kullanılmaya ve dağıtılmaya başlandığı gözlemlenmektedir. Birleşmiş Milletler İstatistiklerine göre Türkiye’de 2015 yılından bu yana Captagon, Kenevir, Extazy, Methamphetamine, Morfin, Haşhaş, Sentetik Kannabinoidler (Bonzai) gibi veya bu maddeleri içeren melez uyuşturucu türlerinin ticareti ve kullanımı dramatik bir şekilde artmıştır. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’in istatistiklerinde Türkiye’de kokain miktarı sadece 3 yıl içerisinde yüzde 189 oranında artmıştır. Yıllar itibariyle yeni uyuşturucu türlerinin ve daha erken yaşlarda kullanılmaya başlandığı birçok rapor, veri ve istatistikle ortaya çıkmaktadır. Dünyada uyuşturucu kullanım oranlarının yıllar itibariyle düşüş gösterdiği ancak Türkiye’de bu durumun aksine bir artış yaşandığı gereken önleyici politikanın uygulanmadığı görülmektedir.

Türkiye’nin birçok ilinde halen, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) bulunmamaktadır. Birçok ilde de var olan AMATEM’lerin alt yapı yetersizlikleri bulunmaktadır. Sorunun ortaya çıkmadan çözülmesi için önleyici bir yaklaşım politikası uygulanmamaktadır. Bütçe içerisinde güvenlik ve emniyet harcamalarının büyüklüğüne rağmen uyuşturucu ticareti ve kullanımının yaygınlaşması toplumsal bir sorundur. Özellikle okullarda ve diğer kolektif sosyal alanlarda gittikçe artan miktarda gençleri ve çocukları etkileyen bu sorunun çözümü için kapsamlı kamusal bir politika uygulanmalıdır.

Bu bağlamda;

1.            Türkiye’de uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlığının yüksek olmasının nedenleri nedir?  Nedenlerinin araştırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

2.            Türkiye’de uyuşturucu madde bağımlısı toplam kaç kişi vardır? Bu kişilerin yaş cinsiyet dağılımı ne şekildedir?

3.            Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Eylem Planı’nda 2018 ve Haziran ayı sonu itibariyle 2019 yılı için belirlenen amaç, hedef ve eylemlerin hangileri gerçekleştirilememiştir. Başarısızlığın nedenleri nelerdir?

4.            Başbakanlığın ve bazı bakanlıkların 24 Haziran 2018 seçimleri ile ortadan kaldırılmasından sonra “Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulları’nın merkez yapılanması” uyumlaştırılmış mıdır?  Söz konusu kurullar son bir yıl içerisinde kaç toplantı gerçekleştirmiştir?

5.            Türkiye’de AMATEM (Alkol Ve Madde Bağımlılığı Tedavi Ve Eğitim Merkezi) kaç ilde bulunmaktadır? Bulunmayan illere AMATEM açılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

6.            Türkiye’de uyuşturucu madde tacirleri arasında olduğu veya bu süreçte işbirlikçilik yaptığı gerekçesiyle göz altına alınan, tutuklanan ve hüküm giyen kamu görevlisi sayısı kaçtır? Bu kamu görevlilerinin kaçı Emniyet Genel Müdürlüğü mensubudur? Emniyet mensubu dışındakilerin kurumlara göre dağılımı nedir?

7.            Van’da AMATEM birimine 2014-2018 yılları arasında kaç kişi başvurmuştur? Bu kişilerin yüzde kaçı tamamen tedavi edilebilmiştir?

8.            Van’da uyuşturucu madde bağımlılığı nedeniyle 2014-2018 yılları arasında yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır?

9.            Van´da 2014-2018 yıllarında uyuşturucu satıcısı ve kullanıcısı olduğu gerekçesiyle toplam kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır?  Bu verilerde yıllar itibariyle bir artış var mıdır?

10.          Uyuşturucu ve madde kullanımı ile mücadele etmek için devlet kurumları dışında sivil toplum kurumları, çalışmaları yürütmekte midir? Yürütülüyorsa, hangi çalışmaları yapmıştır ve sonuç olarak uyuşturucu kullanımında bir azalma olmuş mudur? Olmuşsa ne kadar olmuştur?

urfa çağdaş uyuşturucu soru önergesi madde bağımlısı amatem
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı