Advert
Advert

Tektek dağları milli parkı yürüyüşçüleri ağırladı.

Harran Üniversitesi Diş Hekimliği bölümü ile Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği ve (Urfadosk) Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü’nün beraber katıldığı Tektek Dağları Milli Parkı Yürüyüşü 24 Şubat 2019 Pazar günü gerçekleştirildi.

Tektek dağları milli parkı yürüyüşçüleri ağırladı.
Tektek dağları milli parkı yürüyüşçüleri ağırladı. Admin
Advert

Açık ve güneşli bir havada geçen yürüyüşte Tektek Dağları Milli Parkını yerinde görüp tanımak  ,doğada  sağlıklı bir gün geçirerek sosyalleşmek amacıyla Harran Üniversitesi’ni Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı     Prof. Dr. Zehra YILMAZ ; Diş Hekimliği fakültesinden Dr Öğr.Üyesi  Yusuf Ziya YÜNCÜ ve Dr Öğr.Üyesi Tolga Han EDEBAL ve Diş hekimliği Fakültesinden yirmi yedi öğrenci temsil etti. Her hafta sonu geleneksel olarak doğada yürüyüşler yapan Şanlıurfa İl Temsilciliği ve Urfadosk Spor Kulübü’nü de  yirmi kişilik doğasever temsil etti.

         24 Şubat 2019 Pazar günü Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği bir otobüs ve kiralanan bir minibüsle saat 08.30’da yola çıkan doğaseverler ilimize yaklaşık 50 km uzaklıktaki Tektek Dağları Milli Parkına saat 10.00 ‘da ulaştı. Tesiste yürüyüş grupları oluşturuldu ve katılımcılara hem bölge hem de yürüyüş hakkında bilgi verildi.Gerekli hazırlıklarını yapan doğaseverler iki grup halinde yürüyüşe başladı.

         Yürüyüş hakkında açıklama yapan Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (Urfadosk) başkanı Candan ÖZEN Harran Üniversitesi akademik personel ve öğrencilerini TekTek Dağları Milli Parkında doğada görmek ve onlarla ortak etkinlik yapmak bizi memnun etti,dedi. Harran üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinden grup rehberi Tolga Han EDEBAL yürüyüşle ilgili şu bilgileri verdi.Tesislerden çıktıktan sonra vadinin sağında kalan yamaçlardan hafif eğimli arazide yükselmeye başladık. Doğa sporlarında yeni olan birçok katılımcı olduğu için tempomuzu düşük tutmaya karar vermiştik. Yine de kondisyonu daha az olan katılımcıların ön gruptan biraz geride kaldığı bir yürüyüş düzeni oluştu ancak görsel temasın kaybolma riski olmadığı için bu düzende ilerlemeyi benimsedik, gün boyu da böyle devam ettik. Saat 11:45 te verdiğimiz büyük molaya kadar birkaç kısa mola vererek önce tüm eğimli etabı bitirdik sonrasında da düz bir zeminde ilerleyerek dağın içlerine doğru yol aldık. Sağımızda kalan vadiye inmeden önce yemek yiyip çay kahve hazırlamak için uyun bir yere gelince büyük mola verdik. Burada manzara gerçekten güzeldi.Aramızda bulunan Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi  Coğrafya Bölümü Yüksek lisans öğrencisi              İbrahim Halil Yıldırım bölge hakkında açıklamalar yaptı ve bilgilerini paylaştı. Birkaç gün önce yağış olduğu için zemin hafif ıslak ve çamurluydu. Yaklaşık bir saat sonra harekete geçerek sağ tarafımızda kalan vadiye doğru alçalmaya başladık. İnişten önce eğim aşağı yürümenin daha fazla dikkat gerektirdiğini katılımcılara hatırlattık. Buradaki küçük moladan sonra önümüzdeki daha dik parkurda yükselmeye başladık. Bu tırmanış etabı da en yukarıda düz bir etaba bağlandı ve eğim olmadan ilerlemeye devam ettik. Birkaç mağara gezdikten sonra  inişe geçeceğimiz diğer vadi sistemine ulaştık.Buradan vadinin alt kısmındaki toprak yola indik ve bu yolda ilerleyerek tesislere ulaştık.Yaklaşık gidiş dönüş 10 km ve 6,5 saat süren yürüyüşümüzü tamamladık.Son olarak yürüyüşe katılan herkese teşekkür ederim dedi.

        Yürüyüş sonunda değerlendirme yapan kulüp başkanı Candan ÖZEN, Tektek Dağları Milli Parkı Şanlıurfamızın en gözde alanlarından bir tanesi.Burada oluşturulan Milli Park için yapılan yatırımlar ciddi boyutta.Ancak buraya ulaşmakta kullanılan yolların iyileştirilmesi lazım.Ayrıca Milli Parkı doğal yapısıyla daha çok insanın keşfetmesi,bölgenin bitki ve hayvan çeşitliliği açısından eğitim amaçlı kullanılması ve menengiç ağaçlarının korunmasına ihtiyaç var.Burayla ilgili bir projelendirme yapılmasını sivil toplum kuruluşu olarak öneriyoruz.Bu etkinlik için bizlere ulaşım desteği veren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine katılımcılar adına teşekkür ediyoruz,dedi.

urfa çağdaş şanlıurfa tektek dağları yürüyüş urfadoks dağ sporları
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı