Advert
Advert

Tanal, Kadın Hakları’nın 83. yıldönümünü kutladı

CHP Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Neşe Tanal, “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.”

Tanal, Kadın Hakları’nın 83. yıldönümünü kutladı
Tanal, Kadın Hakları’nın 83. yıldönümünü kutladı Admin
Advert

 

 

 

 

Tanal, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi, “Bugün 5 Aralık 2017 bundan tam 83 yıl önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasa tasarısını kabul etti. Türkiye’de kadınlar haklarına kavuşurken Avrupa’daki ülkelerde bu düzenlemelere yaklaşan öneriler bile dillendirilmiyordu. Birkaç örnek vermek gerekirse: Kadınlara seçme ve seçilme hakkı; Fransa ve İtalya’da 1946 yılında, Türk medeni kanununun hazırlığı sırasında örnek aldığımız İsviçre’de ise 1971 yılında verildi.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 1926-1934 yılları arasında kadın haklarına verdiği öncelik tüm dünyaya örnek teşkil etti. Ülkemizin çağdaşlaşma ve aydınlanma süreci Cumhuriyet’in ilanı ile başlamış; Toplumu çağdaş dünyanın evrensel değerleriyle buluşturan büyük devrimlerin öncüsü Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in kurulma yolunda büyük emek ve fedakârlık gösteren kadınlara haklarını teslim etmiştir. Dünyadaki çağdaşlarından çok önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlar da sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta birçok kazanım elde ederek, toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur. Ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme sürecine büyük katkı sağlamıştır.

Ancak bu ivme yıllar içinde yavaşladı, hatta gerilemeye başladı. Günümüzde kadın hakları ihlalleri toplumda neredeyse sıradan karşılanan gündem maddeleri arasına girdi.

Kadın erkek eşitliğinin her platformda dillendirildiği, cilalı lafların edildiği, gönül okşayıcı sözlerle kadınların siyasette var olmasını dilemeleri, sadece günü kurtarmadır, gönül almadır, ötesi yoktur.

Siyasi partilere egemen olan erkeklerin, kadın siyasetçiden haz etmediği, gizli kapaklı değil, aşikârdır

Erkek kotası olmamasına rağmen kadının bir kotası var.

İl ve ilçe teşkilatlarında “kadın kolları” dışında, il ve ilçe yönetiminde kadın sayısı hem çok az hem de karar mekanizmasında yer almaması için kırk takla atılması da bir başka yaşanan gerçek.

Temel alınan erkektir…

Çünkü akıllı olan erkekti, yönetebilen erkekti, kadın ise sadece her başarılı erkeğin ardında durandı…“Kadının yeri evidir!” “kadın erkek eşit değildir” zihniyetinin gölgesinde eve hapsedilmeye çalışılan kadınlar, bu çağdışı zihniyetin bir yansıması olarak şiddete, tacize, tecavüze uğramaktadır. Cumhuriyet kadınları olarak biliyoruz ki; Kadın ne denli güçlü ise toplumda o denli güçlüdür. Kadınların toplumsal yaşamda erkeklerle eşit temsil edildiği, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir toplum çağdaşlığın vazgeçilmez koşuludur. Kadını yok sayan, eşit olarak görmeyen, eve hapsetmeye çalışan her anlayışı tümden reddediyoruz.

Bizler; büyük bir irade ve kararlılıkla Atatürk’ün 83 yıl önce yaktığı aydınlanma meşalesini daha da yukarı taşıyacak, bu yolda karşımıza çıkan her engeli aşacağız. Kadınlara bu aydınlık yolu açan Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anarken, kadının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 83. yıldönümünü kutluyorum.”

Urfa Çağdaş şanlıurfa CHP İl Başkan Yardımcısı Neşe Tanal 5 Aralık kadın hakları kadın kolları
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı