Advert
Advert

Kısas’ta Geleneksel Şah Muhammed Lokması yapıldı…

Haliliye İlçesi Kısas Mahallesi'nde yüzyıllardır süre gelenek günümüzde de devam ediyor. Harzem Şah Muhammed Eba Müslim Horosani, Emevilere karşı Kerbela’nın intikamını alarak yerine Abbasi devletini kurar. Şıh Muhammed Harzem Şah’ın bu savaşlardan birinde kız kardeşi Fatma hatunla birlikte Kısas’ta şehit olduğu belirtiliyor.

Kısas’ta Geleneksel Şah Muhammed Lokması yapıldı…
Kısas’ta Geleneksel Şah Muhammed Lokması yapıldı… Admin
Advert

Eba Müslimi Horasani’nin Emevilerle olan ve kırk sene süren savaşında Eba Müslim’e, Harezm beylerinden Şah Muhammed ve kardeşi Fatma Hatun yardım etmişlerdir. Şah Muhammed bir gün ava çıkar. Kırk kişilik bir kalabalık görür. Bunların kimler olduğunu öğrenmek üzere adamlarını gönderir. Adamlar gider bakarlar ki kırk kişiden otuz yedisi ölmüş, üçü yaşıyor. Ama onların da dili kesilmiş. Dilsizlerin yazıyla anlatmalarından Eba Müslim’im askerleri oldukları anlaşılır. Eba Müslim’in burada Emevilerle savaş yaptığını öğrenen Şah Muhammed, şimdiye kadar mücâdeleye girmemiş olduğuna kahırlanır. 40.000 askeriyle savaşa katılır ve altın tahtını Eba Müslüm’e hediye eder. Uzun yıllar süren savaşlar sonunda Şah Muhammed bir savaşta şehit düşer.” Türbesi halen Kısas’ta bulunmaktadır ve önemli bir ziyaret yeridir.

Kısas‘ta türbesi bulunan Horasan Erenlerinden Şah Muhammet ve kız kardeşi Fatma hayatına her yıl Kasım ayının ilk pazar günü Şah Muhammed Türbesi önünde kurbanlar kesilerek, 21 kazanda yapılan bulgur pilavı tüm köye ikram ediliyor. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek için köyde yaşayan hem Alevi hem Sünni vatandaşlar ortaklaşa tuz, bulgur, kurbanlık, odun, yağ gibi malzemeleri ortaklaşa topluyor ve etli bulgur pilavı imece usulü hazırlanıyor. Kardeşliğin simgesi olan gelenek, bugünde Kısas'ta genç, yaşlı, çocuk herkes yardımı ile yapılarak, dağıtıldı.

Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler...

urfa çağdaş şanlıurfa kısas mahallesi şah muhammed lokma dağıtımı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı