Advert
Advert

Urfa'da kurutmalık sezonu başladı

Urfa’da kışın tüketilmek amacıyla yaz aylarından itibaren hazırlanan ve son yıllarda da önemli bir ihraç ürünü haline dönüşerek dünya mutfaklarında da yerini alan kurutmalık sebze sezonu başladı.

Urfa'da kurutmalık sezonu başladı
Urfa'da kurutmalık sezonu başladı Admin
Advert

Urfa’da kış yemeklerinin olmazsa olmazı kurutulmuş sebze sezonu başlarken içlerinin oyulması ile temizlendikten sonra iplere dizilerek hazırlanan ve tahta iskeleler üzerinde de sıcak havada 2 hafta kurumaya bırakılıp tüketime hazır hale getirilen biber, patlıcan ve kabak, yurt içine ve dışına satılıyor.

Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve kentin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan ve aynı zamanda önemli bir gelir kaynağı da olan kurutmalık sebze sezonunun başlamasıyla üreticilerin yoğun mesai dönemi başladı.

 Türkiye genelindeki kurutmalıkların büyük bölümünün üretildiği Urfa’da işçiler, 50 dereceyi aşan sıcaklıkta kurutmalık biber, patlıcan, kabak ve acurları hazırlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Kurutmalık bahçelerinde çalışan işçiler, tohumları temizlenip yıkanan sebzeleri dizilen iplerde güneşte kurutmaya bırakıyor.

 Boş arazilerde güneşte sebzesine ve hava sıcaklığına göre 7 gün ile iki hafta arasında değişen sürede kuruyan sebzeler, kuruduktan sonra ise toplanıp paketleniyor. Daha sonra toplanarak depolara kaldırılan sebzeler, ardından talebe göre yurt içi veya yurt dışına gönderiliyor.

 Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’da, kurutmalık sezonunun bir haftadır başladığını söyledi.

 Urfa mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık sebze sezonun başladığını belirten Vali Ayhan, “Domatesi üretiyoruz, kurutuyoruz ve ihraç ediyoruz. İnşallah üretimimizi her yıl artırarak devam ettireceğiz” dedi.(urfa1ha)

urfa çağdaş şanlıurfa kurutmalık isot biber tüketme mutfak
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı