Advert
Advert

Mehmet Uzun ve Siverekliler

Siverekli ünlü Kürtçe roman yazarı Mehmet Uzun ile 1992'nin bahar aylarında İstanbul Nişantaşı'nda Yaşar Kaya'nın bürosunda tanıştık. O zamanlar bende, Yaşar Kaya'da Kürtçe yazılar yazıyorduk. Ancak Kürt dilinin imla kurallarını iyi bilmiyorduk. Bu nedenle yazılarımızda bazı hatalar oluyordu. Mehmet Uzun bize Kürtçe imla kurallarını öğretti. Onun sayesinde Kürtçeyi hatasız, düzgün yazabiliyorduk.

Mehmet Uzun ve Siverekliler
Mehmet Uzun ve Siverekliler Admin
Advert

2005 yılının Ağustos ayında Diyarbakır Demir Hotel Konferans salonunda verdiği bir konferansı dinlendikten sonra bir araya geldik. Ben o gün Kürdistan Federe Devletinin Başkenti Erbil (Hewler) 'den yeni dönmüştüm. Saddam Hüseyin'in başlamak üzere olan yargılanmasına ,Kürdistan'lı avukatla birlikte müdahil sıfatıyla katılmak için Türkiye'den dokuz avukat gitmiştik. Aramızda, üniversiteden arkadaşım Diyarbakır eski Baro Başkanı Fethi Gümüş'te vardı.

Başvuru dilekçemizi Kürdistan Avukatlar Sendikasına sunduk . Bazı temaslardan sonra Diyarbakır'a döndük. Döner dönmez de kendimizi Mehmet Uzun'un konferansında bulduk. Konferanstan sonra Demir Otelde Mehmet Uzun'la epeyce sohbet ettik, dertleştik. Erbil seyahatimizle ilgili sorular sordu, yanıtladık.

Mehmet Uzun 1977 yılından beri İsveç'te kalıyordu. Kürtçe eserler yazdığı için uzun bir süre Türkiye'ye girişi yasaklandı.

İsveç'te mide kanserine yakalandı.  Diyarbakır'a geldi. " Ben ölmek için değil, buraya yaşamak için geldim " dedi.

Doktorların tavsiyesi üzerine akrabaları ve arkadaşları onu bolca gezdirdiler . Çok istediği ve merak ettiği Van'a gitmek istiyordu.  Doktorunun refakatinde Van'a da gitti. Ancak, amansız hastalık iyileşmesine fırsat vermedi. Günden güne eridi, tükendi. 10 Ekim 2007 tarihinde Diyarbakır'da vefat etti.

Diyarbakır Mardin kapı mezarlığına gömülmeden önce tabutu başında Yaşar Kemal, Şerafettin Elçi, Ahmet Türk, Osman Baydemir birer konuşma yaptılar . Kürt dili, edebiyatı ve sanatına yaptığı katkıları ve hizmetlerini anlattılar. Mehmet Uzun Zozan hanım ile evli Zerya ve Alan adlarında iki çocuk babasıydı. 1953 Siverek doğumluydu.

Kürtçe, Türkçe , İsveççe çok sayıda roman,deneme yazısı yazmış ve bunlar bir çok dile çevrilmiştir.

Gazi üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olan, Mehmet Uzun İsveç Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, İsveç Uluslararası Pen Kulübü üyeliği, İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliğinin üyeliğinin yanı sıra 20'ye yakın dilde çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlanmıştır.

1-Roni Mina Evine Tari Mina Mirine

2-Hawara Dicle'ye

3-Bira Qedere

4-Sîya Evîne

5-Tu

6-Mîrîna Egîdeki

7-Mîrîna

8-Rojek Ji Rojen Evdale Zeynike

9-Nar Çiçekleri

10-Yıkık Bir Aşkın Gölgesinde

11-Ölüm Meleğiyle Randevu

12-Dengbejlerim

13-Küllerinden Doğan Dil ve Roman

14-Bir Dil Yaratmak

15-Kürt Edebiyatına Giriş

16-Kürt Edebiyatı Antolojisi

17-Bir Romanın Hatıra Defteri

18-Dicle'nin Sürgünleri

Siverek , Yılmaz Güney ve Mehmet Uzun'un yanı sıra çok sayıda ünlü şahsiyetler yetiştirmiştir.; Sanatçı,yazar , bilim insanı, eğitimci, öğretim üyesi, hukukçu,doktor, siyasetçi, idareci, maliyeci vs gibi aydın insanlar.

18 profesör, 7 general yetiştiren Siverek ,ayrıca Şiwan Perwer,Kemal Amed , Muhammed Ali Avni gibi şahsiyetler yetiştirmiştir.  Siverek benim memleketim Van Başkale Orta Okul müdürüm ve matematik öğretmeni sevgili hocam Kenan Bulut'unda memleketidir.

İstanbul'da üniversite okuyan dönem arkadaşım çok sayıda Siverekli öğrenci vardı . Bunların çoğu 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle tutuklandı ve cezalar aldılar. Bunlardan Necmettin Büyükkaya'nın işkence tezgahlarında can verdiği olayı hala hafızamda duruyor . Necmettin Büyükkaya adına Kürdistan Federe Devletinde bir park açılmış ve heykeli dikilmiştir.

 Siverek Faik Bucak, Mustafa Remzi Bucak , Ali Karahan gibi toplumsal mücadele veren ünlü siyasetçi ve hukuk adamları da yetiştirmiştir .

Şemsettin Polat - Şair Yazar Hukukçu

URFA ÇAĞDAŞ siverekliler mehmet uzun bahar yaşar kaya
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı