Advert
Advert
Yağma, tehdit suçları ve alacak
Av. Mahmut KARATAŞ

Yağma, tehdit suçları ve alacak

Reklam

Yağma suçu Türk Ceza Kanunu’nun malvarlığına karşı suçlar bölümünde düzenlenmiş ve toplumda daha çok “Gasp” olarak bilinmektedir.  Türk Ceza Kanunu m. 148’de suçun kanuni tanımı yapılmıştır. Bu itibarla Yağma, “Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” olarak tanımlanmıştır. Bunların ışığında bir yağma suçunun ortaya çıkması için şu şartlar gereklidir.

1-Hayata, vücut ve cinsel dokunulmazlığa, malvarlığına karşı tehdit ya da cebir gereklidir. Cebir, hukuk dilinde zor kullanma, eylem demektir.

2-Fail yani suçu işleyen kişi, bu tehdit ve cebir ile bir menfaat elde etmeli, bir mal ya da menfaat elde etmelidir.

3-Mağdur, bu tehdit ve cebire karşı koyamamalı, failin talebini yerine getirmek zorunda kalmalıdır.

Yağma suçlarında mağdurun kimliğinin çok önemi yoktur. Önemli olan mağdura karşı tehdit ve cebir kullanarak kendisinden menfaat elde etmektir. Örneğin, bir kişinin çantasını alıp kaçırmak hırsızlık suçunu oluşturur fakat çantayı alabilmek için fail, kişiyi tehdit eder ya da kendisine saldırırsa ve bu netice de mağdur çantayı vermek zorunda kalırsa Yağma suçu ortaya çıkacaktır.

Toplumda bazı durumlarda kişiler alacaklarını tahsil etmek amacıyla ya da ortada var olan bir hukuki ilişkide edimini ifa etmeyen kişiye karşı tehdit uygulamakta ve bazı durumlarda da karşı cebir uygulamaktadır. Bu tip durumlarda eğer arada hukuki bir ilişki varsa yağma suçu değil Tehdit, Kasten Yaralama suçları ortaya çıkar. Türk Ceza Kanunu m. 150 “Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.” düzenlemesi getirilmiştir. Bu nedenle bu tarz eylemler de bulunan kişi Yağma suçundan dolayı ceza almaması için mağdur ile arasında bir hukuki ilişkinin varlığını kanıtlaması gerekir aksi durumda Yağma suçundan dolayı ceza alması ihtimaldir.

Yağma suçu işlenmesi sırasında, kişiye saldırılırsa, kişi alıkonulursa ayrıca Kasten Yaralama ve Kişi Hürriyetinden Alıkoyma suçlarından da hakkında yargılama başlatılacaktır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı