Advert
Advert

Bakan Pakdemirli ne cevap verecek?

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin yanıtlaması amacıyla TBMM’ye verdiği soru önergesinde Bozova ve Suruçlu çiftçilerin sorunlarını dile getirdi.

Bakan Pakdemirli ne cevap verecek?
Bakan Pakdemirli ne cevap verecek? Admin
Advert

Aziz Budak-Urfa Çağdaş/

İşte O Soru Önergeleri;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.   Ömer ÖCALAN - Şanlıurfa Milletvekili

AKP’nin ısrarla sürdürdüğü neoliberal politikaların sonucu olarak, çiftçiler her gün üretimi terk ederken, tarımsal üretim ve hayvancılıkta tamamen ithalata dayalı bir politikanın sonucu olarak bugün Viranşehir ve Ceylanpınar’da çiftçi ürettiği soğanı satamamaktadır. Ekonomik krizle birlikte çiftçinin artan maliyeti çiftçinin üretimden kaçışını hızlandırmaktadır. AKP, tarımdaki yapısal sorunlara dair kalıcı çözüm üretmek yerine, var olan yapısal sorunların daha da derinleşmesine yol açacak yanlış politikalarda ısrarını sürdürmektedir.

Tarımsal üretimdeki yapısal sorunlar bu kadar belirginken AKP çiftçiyi, üreticiyi desteklemek yerine tersi olarak küçük çiftçi ve üreticiyi üretimden koparmak adına, sermaye adına politikalar üretmeye devam etmektedir.

AKP’nin yanlış ve yandaş tarım politikasından, bütün çiftçiler olumsuz etkilendiği gibi en fazla Şanlıurfa çiftçisi etkilenmektedir. Çiftçilerin gittikçe artan maliyetler karşısında ya üretimi terk etmekte ya da zorla ayakta kalmaya çalışmaktadırlar. Şanlıurfa’da yaşanan yoğun işsizlik ve yetersiz yatırımlar ile birlikte girdi maliyetlerindeki artış, ürün satış fiyatlarının düşük olması ve devletin son zamanlarda uygulamaya koyduğu tarım politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaştırmış, dolayısıyla temel geçim kaynağından mahrum kalma noktasına getirmiştir. Buna ilave olarak son iki yıldır su bedellerinin aşırı bir şekilde artması çiftçi açısından süreci daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Örneğin Suruç ilçesinde 2019 yılında Sulama Birliği tarafından pamuk için belirlen sulama bedeli 164 TL iken 2020 için 230 TL olarak belirlenmiştir. Yine Mısır için 2020 yılı ücreti 160 TL olarak belirlenmiştir.

Bu bağlamda;

1-            Her anlamda çiftçinin maliyeti artmaya devam ediyor iken bu aşırı fiyat artışının gerekçesi nedir?

2-            Söz konusu su bedelinin 2019 yılı 164 TL iken 2020 için 230 TL olarak belirlenmesi neye göre hesaplanmıştır?

3-            Sulama Birliklerinin aşırı fiyat artışı çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir uygulama değil midir?

4-            Benzer şekilde çiftçinin maliyetini artırıcı bu uygulamaların çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığı bilindiğine göre, ısrarla çiftçinin maliyetini artıran politikaların uygulamasının amacı nedir?

5-            Viranşehir ve Ceylanpınar’da ürettiği soğanı satamayan çiftçilerin zararının karşılanması veya söz konusu soğanın TMO eliyle satılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.  Ömer ÖCALAN - Şanlıurfa Milletvekili

AKP’nin ısrarla sürdürdüğü neoliberal politikaların sonucu olarak, çiftçiler her gün üretimi terk ederken tarımsal üretim ve hayvancılıkta tamamen ithalata dayalı bir politikanın sonucu olarak bugün ekonomik krizle birlikte çiftçinin artan maliyeti çiftçinin üretimden kaçışını hızlandırmaktadır. AKP, tarımdaki yapısal sorunlara dair kalıcı çözüm üretmek yerine, var olan yapısal sorunların daha da derinleşmesine yol açacak yanlış̧ politikalarda ısrarını sürdürmektedir.

Tarımsal üretimdeki yapısal sorunlar bu kadar belirginken AKP çiftçiyi, üreticiyi desteklemek yerine tersi olarak küçük çiftçi ve üreticiyi üretimden koparmak adına, sermaye adına politikalar üretmeye devam etmektedir. AKP’nin yanlış ve yandaş tarım politikasından, bütün çiftçiler olumsuz etkilediği gibi en fazla Şanlıurfa çiftçisi etkilenmektedir.  Şanlıurfa’da yaşanan yoğun işsizlik ve yetersiz yatırımlar ile birlikte girdi maliyetlerindeki artış, ürün satış fiyatlarının düşük olması ve devletin son zamanlarda uygulamaya koyduğu tarım politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaşmaya, dolayısıyla temel geçim kaynağından mahrum kalma noktasına getirmiştir.

Başta Pamuk (%42) olmak üzere birçok tarımsal üründe Türkiye üretimin önemli bir kısmını karşılayan Şanlıurfa çiftçisi son yıllarda gittikçe artan maliyetler karşısında ya üretimi terk etmekte ya da zorla ayakta kalmaya çalışmaktadır. Buna ilave olarak son iki yıldır su bedellerinin aşırı bir şekilde artması çiftçi açısından süreci daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Bununla birlikte Bozova Merkez Sulama Birliğinin 2016 yılından itibaren atıl olması 12 bin dekar alanın susuz kalmasına yol açmaktadır. Yine Bozova’da bu yıl yaklaşık 15 bin dönüm ekilen şeker pancarı üreticisinin ürünlerinin satışı ve resmi işlemlerini Malatya ve Gölbaşı’nda (Adıyaman) yapmaları ayrı bir maliyete neden olmaktadır.  Üreticiler her bir işlemini yapmak için 130 km mesafedeki Gölbaşı’na gidip gelmek zorunda kalmaktadırlar.

Bu bağlamda;

1-            2016 yılından itibaren atıl durumda olan Bozova Merkez Sulama Birliğinin yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili bir işlem yapılacak mıdır?

2-            Sulama Birliklerinin aşırı fiyat artışı çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir uygulama değil midir?

3-            Bozova’da şeker pancarı üreticilerinin işlemlerini kolayca yapabildiği, maliyetlerinin azalmasını sağlayacak bir ofis açılması ile ilgili bir çalışmanız var mı?

urfa çağdaş şanlıurfa bozova suruç çiftçi sorun soru önergesi
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı