Advert
Advert

URFADOSK’tan çevre temizleme etkinliği

Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği ve Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Urfadosk’un ortak etkinliklerinden biri de 5-6 Ekim 2019 tarihlerinde Bozova ilçesinde gerçekleştirildi.

URFADOSK’tan çevre temizleme etkinliği
URFADOSK’tan çevre temizleme etkinliği Admin
Advert

Elli iki doğaseverin katıldığı gezi ve yürüyüş etkinliğinde Atatürk Barajı seyir alanı, İnbaşı mağaraları ve değirmeni ile Kaptaş mesire alanı gezilerek gelenekselleşen çevre temizliği yapıldı.5 Ekim Cumartesi sabahı hareket eden yedi kişilik grup  Kaptaş mesire alanına ulaşarak kamp kurdu. Çevre gezisi yapan grup akşam Kaptaş'ta çadırlarda kalarak Pazar günü gelen gruba katıldılar. İki günlük etkinlikte  Urfadosk spor kulübü üyeleri doğaseverlere dağcılık sporu hakkında bilgi vererek üstten emniyetli (top-rope) tırmanış ve iniş tekniklerini göstererek uygulama yaptırdılar.

     Şanlıurfa’dan Pazar sabahı hareket eden kırkbeş kişilik grup Bozova Atatürk Barajına ulaşarak baraj seyir alanındaki barajın yapımı sırasında geçirdikleri kaza sonucu hayatını kaybedenler adına yapılan Şehitler Anıtını ziyaret etti ve barajın genel manzarasını seyretti. Barajdan ayrılan grup İnbaşı mağaralarının bulunduğu alanın üst kısmında dağınık ve az sayıda yerleşime sahip Karşıyaka mahallesine ulaştı.

       Etkinlik hakkında bilgi veren kulüp sorumlusu Candan ÖZEN şu açıklamalarda bulundu; “Araçlardan inilerek Fırat nehrine doğru yamaçlardan kayalık araziye iniş gerçekleştirildi. Mağaraların bulunduğu alanı inceleyen grup geçmişte kayalar arasından gelen sudan faydalanılarak yapılmış, şu an işlevini kaybetmiş su değirmeni ile taşların oyularak kanal şeklinde geçiş sağlanılan mağaraları gezdi. Bazıları çok yükseğe oyulmuş ve çökme sonucu tahrip olduğundan ulaşılması olanaksız olan mağara yerleşimleriyle karşılaşıldı. Kayalara oyulmuş kanallardan gelip Fırat nehrine akarak karışan tatlı su kaynakları görenleri şaşırttı. Kayaların nehir yatağına yakın kısmında suya ulaşım için kayaların içine oyulmuş kanallar, yollar, suyun toplandığı havuzlar ve setler mimari yetenek harikası olarak bugüne ulaşması açısından çok değerliydi. Suyun soğukluğu ve akış hızı gerçekten şaşırtıcı. İnbaşı mağalarının bulunduğu alan Fırat Nehri’ni izleyerek Adıyaman yoluna doğru ilerliyor ancak ulaşılması mümkün olmayacak şekilde nehre yakın dik kayalar göze çarpıyordu. Ayrıca İnbaşı’nın bulunduğu bölge acımasızca kirletilmiş. Çok dağınık alan ve otlar arasındaki çöpler için Büyükşehir Belediyesi ve Bozova Belediyesi işbirliğinde ortak bir girişimle bir temizlik çalışması yapmak için başvuruda bulunacağız. Buradaki yürüyüşten sonra araçla Adıyaman tarafına doğru yapılmış köprüye gelmeden mahallenin taziye evinin yakınında bulunan yoldan Kaptaş mesire alanına gidildi. Mesire alanı uzun otların kapladığı ve kaybolmaya yüz tutmuş dar patika yolun izlenmesiyle gizli kalmış bir vadi içinde sizleri şaşırtarak karşılıyor. Dereden genişçe akan sudan karşıya geçmek eğlenceliydi. Grup olarak  kayalık arazi üzerinden yamacı aşıp tekrar vadilik alana inip derenin daraldığı yerden geçerek mesire alanında toplandık. Burada  genel bir çevre temizliği yaparak elde edilen çöplerin bir kısmını araçlara yerleştirdik. Kalan çöpleri ise çukur bir alanda yakarak imha ettik. Temizlik sonrası Kaptaş'tan ayrıldık. Şehir merkezinde etkinliğimiz sona erdi. Kulübümüzün gezi ve yürüyüş etkinliğine iki İtalyan,iki Fas’lı ve Muğla Göcek’ten Türkiye turuna çıkarak Şanlıurfa’ya gelen doğasever bir abimiz de katılarak güzel anlar geçirdiler. Etkinliğimize katılarak sosyal sorumluluk anlamında çevre kirliğine dikkat çekmek amaçlı temizlik etkinliğine katılan herkese  teşekkür ederiz,” dedi.

urfa çağdaişanlıurfa urfadosk inbaşı dağcılık doğa fırat nehri şehitler anıtı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı