Advert
Advert

Şifa kaynağı menengiç

Şanlıurfa’da üretiminin olmadığı menengiç meyvesi son zamanlarda Urfa’da en çok tüketilen gıda maddeleri arasında yer aldı. Menengicin faydaları saymakla bitmiyor.

Şifa kaynağı menengiç
Şifa kaynağı menengiç Admin
Advert

Aziz Budak-Ahmet Doğan/Şanlıurfa OLAY

 TÜRKİYE’NİN Batı, Güney ve Güneydoğu kesimlerinde daha çok dağlık ve kırsal alanlarda doğal olarak yetişen menengiç meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Kuruyemiş olarak da tüketilen menengiç aynı zamanda belli bir aşamadan geçtikten sonra kahve olarak da tüketilebiliyor. Menengiç, Şanlıurfalıların son zamanlarda en çok tükettiği gıda maddeleri arasında yerini aldı.

 Faydaları saymakla bitmiyor

Menengiç meyvesinin kendi isminden aldığı ve birçok hastalığa faydası olan gelenekselleşen bir içecek haline gelen menengiç kahvesi de Şanlıurfalıların vazgeçilmezleri haline geldi. Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor. Çerez ve şekerleme endüstrisinde de kullanılan menengiç egzama, astım, ishal, sarılık, mide ağrısı gibi hastalıkların iyileşmesinde de etkili oluyor.Şanlıurfa’da şifalı bitkilerin satıldığı merkez haline gelen atar esnafının olduğu çarşıda satılan menengiç lezzeti kadar faydalarıyla da biliniyor. Menengiç ile ilgili bilgi veren Attar Esnafı, “Şanlıurfa’da çok tüketilen bir ürünler arasında yer alıyor. Urfa’da yetişmediği halde hem kuru hali hem de kahvesi olarak çok talep görüyor. Özellikle Urfa halkı menengiç kahvesine oldukça ilgi gösteriyor. Hemen her ailede menengiç tüketiliyor” dedi.

urfa çağdaş şanlıurfa menegüç kahvesi attar esnafı urfa halkı Güney ve Güneydoğu lezzet e ve b vitamini
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı