Advert
Advert

Harran Üniversitesinde 5 Eksenli Milli Bir Robot Geliştirdi

Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü doktora öğrencisi Savaş Koç, silindirik ve dikdörtgen şeklindeki parçaları tutan, doğrusal olarak üç boyutlu hareket eden, iki eksende de döndürme yapan 5 eksenli mafsallı milli bir robot tasarladı.

Harran Üniversitesinde 5 Eksenli Milli Bir Robot Geliştirdi
Harran Üniversitesinde 5 Eksenli Milli Bir Robot Geliştirdi Admin
Advert

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Konstrüksiyon Ve İmalat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Doğan’ın doktora öğrencisi olan Savaş Koç’un geliştirdiği 5 eksenli mafsallı robotun doktora sınavındaki sunumuna Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kısa ve bölüm hocaları katıldı.

Piyasada kullanılan yabancı menşeili robotlarla rekabet edecek yerli robot yapımın önünü açan doktora öğrenciye tebrik eden Rektör Taşaltın, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; “Doktor öğrencimiz bir robot tasarladı. piyasada binlerce robot var ama bu robotun piyasadakilerden farkı, piyasadakiler 500 bin liraya mal edilirken öğrencimiz hem daha özellikli olan bu robotu 8-10 bin liraya mal etti. Tüm kodları kendisi tarafından yazılmış olan bu robotu çok ucuza mal olmuş. Tebrik ediyorum. Daha güzel ve önemli çalışmalara imza atmasını bekliyoruz” dedi.

Robot, rulmanlı yataklama sistemi ile düşey eksende dönerken robotun gövdesi ve kolu ise yatay eksende hareket etmekte, tutucu aksamı ise robot kolu ucuna birbirine dik 2 eksende dönerek 5 eksende hareket sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Cengiz Doğan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Robot tasarımında halen robotlarda kullanılan planet dişli rulmanlar yerine rulmanlı vidalı lineer aktuatörler kullanılmıştır. Robot bir Joistik ile operatör kontrollü olarak çalıştırılarak, bir parçayı 5 eksende hareket ettirilip hareket yörüngesi sisteme kayıt ile robotun aynı hareketleri tekrarlanması sağlanmaktadır.

Geliştirdiğimiz 5 eksenli robot sisteminde step motor yerine servo motorlar, Mach3 kontrol kartı yerine de 6 eksenli kontrol kartı kullanılarak piyasada kullanılan yabancı menşeili robotlarla rekabet edecek yerli bir 6 eksenli robot yapılabileceği kanaati oluşmaktadır” dedi.

urfa çağdaş şanlıurfa harran üniversitesi makine fakültesi robot geliştirme robot tasarım hareket üç boyutlu
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı