Advert

Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen İshale Dikkat.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. İbrahim ALTUN yaz aylarında artan sıcaklık ve nem nedeni ile çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığı arttırdığını belirtti.

Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen İshale Dikkat.
Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen İshale Dikkat. Admin
Advert

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim ALTUN yaptığı açıklamada;

İlimizin mevsim koşullarından dolayı bu yaz sıcaklarında çocuklarımızın sıvı ihtiyacı artmakta ve özellikle iki yaş altı çocukların susama isteğini söyleyememesi ve anne babanın çocuğa yeterli su vermemesi halinde çocuklarda su ihtiyaçlarının arttığını görmekteyiz.

İshal yapan en önemli sebep viral enfeksiyonlardır. Bunların önüne geçebilmek için yediğimiz meyve sebzeleri iyice yıkamalıyız. Çocuklarımızın kirli sularla temas etmesini engellemeliyiz. Gerek evde gerekte oyun alanlarında hasta çocuklarla temas etmesini engellemeliyiz. Çünkü bağırsak enfeksiyonu yapan virüsler en çok ağızdaki sekresyonlar ve gaitayla bulaşmaktadır. Bu tür durumlarda çocuğun katı gıdalarla beslenmesinden daha çok sıvı gıdalarla beslemeliyiz.  Toplumumuza yapılan yanlışlardan biri de özellikle paketlenmiş meyve suyu ve inek sütünün çok fazla tüketilmesidir.

Bunlar ishal sürecini ve hastalığın iyileşme sürecini uzatmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı ağızdan yerine koyması en sağlıklı olanıdır.  Ancak bu tür enfeksiyonlarda kusan veya beslenemeyen çocuklarda damar yolundan sıvı tedavisi vererek ve daha ağır vakalarda hastaneye yatırarak tedavilerini vermekteyiz. Şuan bizim hastanede de çocuk servislerin doluluk oranı çok yüksek ve bu hastaların büyük oranda ishal şikâyeti ile yatan hastalar olduğunu görmekteyiz.

İshal dışındaki bir diğer önemli konuda D Vitaminidir.  Özellikle Güneş ışınlarının dik geldiği bu yaz aylarında çocuklarımızın D vitamini depolarını doldurmalıyız.

Bunun için de gündüz saat 10.00’dan önce veya 17.00’den sonraki saatlerde 15-20 dakikalık güneş banyoları yaptırmalıyız. Bir diğer önemli sıkıntı da pişik ve isilik oluşumudur. Bu nedenle çocuklarımızın ince pamuksu kıyafetlerle giydirilmesi. Özellikle bezli bebeklerde her çiş ve kaka' dan sonra bezlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.

Son olarak özellikle iki yaş altı çocuklarımızın sıvı alımına hijyenine ve tükettiği gıdalara dikkat etmeliyiz. Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum dedi.

urfa çağdaş şanlıurfa sağlık çocuk ihsal uzman hekim artan sıcaklık kirli su
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı