Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, ilimizde yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 36 oranında düştüğünü bildirdi.
''Mart ayı Asayiş ve Güvenlik Basın Bilgilendirme Toplantısı'' Valilikte yapıldı. İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mücahit Avkıran ve İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy'un da katıldığı toplantıda elde edilen verileri paylaşan Vali Şıldak, ele geçirilen silah sayısında artış olduğunu belirtti.
Vali Şıldak'ın açıklamasından bazı satır başları şöyle:
''Bir önceki yıla göre hırsızlık olayları başta olmak üzere asayiş olaylarında % 36'lık bir düşüş söz konusu. Bu memnuniyet verici bir durum. Toplam olay sayısı 1085. İstanbul/Esenyurt'ta bu yıl 692 asayiş olayı olmuş.
Kap-kaç, motosiklet hırsızlığı, evden hırsızlık ve otodan hırsızlık suçlarında da %50 düzeyinde azalma var.
Olayları aydınlatma oranı giderek yükseliyor. bu yıl % 9'luk bir iyileşme daha sağlanmış durumda.
Ruhsatsız silahlarla ve silah kaçakçılığıyla ilgili mücadelemiz de hız kesmeden devam ediyor. Ele geçirilen bütün silah türlerinde %4'lük bir artış söz konusu. Yılın ilk 3 ayında 975 adet silah ele geçirildi. Bu konuda da etkili bir çalışmanın devam ettiğini görmekteyiz.
Siber suçların 3 türüyle mücadele ediliyor. Bu konuda da çok iyi mesafe kaydettiğimizi ifade etmek istiyorum.
Uyuşturucudan mücadele zaten üzerinde en çok durduğumuz konulardan biri. Gözaltı ve ele geçirilen şüpheli sayılarında % 5 artış var. 44 kişi uyuşturudan dolayı gözaltına alındı. Bunun yanı sıra ele geçirilen uyuşturucu madde miktarında ise esrarda % 129, kokainde % 67 metamfetaminde % 93 bonzai ile birlikte 244 kenevirde çok daha yüksek olanlarda artış yaşanmıştır.
Aranan şahısların yakalanma oranında %3'lük bir artış var.
Toplam trafik kazası sayımızda % 7 düşüş var.
Ölümü kazalar geçen yılın aynı dönemine göre değişmemiş. Motosikletlerin karıştığı kazalarda azalış var. Yayaların karıştığı kazalarda ciddi bir artış var, iki katına çıkmış görünüyor, yaralı sayımızda bir miktar düşüş görüyoruz. Motosikletlerin karıştığı yaralanmalı kaza sayısında % 6'lık artış var.
Bu yılın 3 ayında 5.344 motosiklet trafikten men edilmiş,
Trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma gibi kural ihlalleri konusunda 240 işlemimiz olmuş, geçen yıl bu sayıyı 76'ydı. Bu konuda da trafik birimlerini çok hassas.
Mart ayı içerisinde ateşli silahlarla öldürme olayları yaşandı. Bayram içerisinde 5 cinayet olayı oldu, 9 günlük sürede 6 vatandaşımızı kaybettik, bunların da yine tespitleri yapıldı. 5 vatandaşımızı kaybettik. 4 olayda 18 kişi fail olarak belirlendi, şüpheli olarak tespitleri yapıldı, bunlardan 17'si yakalandı sadece 1'i firarda onunla ilgili de çalışmalar devam ediyor. 5 olayın tamamında tarafların aynı soy ismi taşıdığını vurgulamak istiyorum. Yakın akraba olmaları ayrı bir üzüntü kaynağı.
2025 yılı Mart ayında 31 günlük sürede 560 yaralanma olayı meydana gelmiş, bunların büyük çoğunluğu fiziki güç kullanarak yani herhangi bir aletleri olmaksızın, 453'ü bu şekilde... 55'i bıçakla, silahla yaralanan kişi sayısı 316.
GÖBEKLİTEPE YOLU BÖLÜNMÜŞ YOL OLUYOR
Turizmde bereketli bir sezon geçirdik. Yapılan protokol çerçevesinde ana yol güzergahından Göbeklitepe'ye kadar ulaşımı sağlayan 10 kilometrelik yolun bölünmüş yola dönüştürülmesiyle ilgili ihale yapıldı Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kısa zamana kadar buradaki çalışmanın başladığını göreceğiz
Sahipsiz hayvanların toplanmasıyla ilgili çalışmaları çok yakından takip ediyoruz. Belediyelerimizin de artık harekete geçtiğini, bu hayvanların iki belediyemizin geçici bakımevlerine götürüldüğünü biliyoruz. 30 Mayıs itibariyle de kalıcı olarak bakımevi hizmetlerinin bütün fonksiyonları ile hazır edilmesi gerekiyor, verdiğimiz sürelerin takibini yapacağız.
Bir başka konu; özellikle eğitim konusunda Şanlıurfa'da bazı eksikler noktasında ortaya koyduğumuz iradenin yansımalarıdır. Özellikle sürekli devamsızlığı olan, yani okula hiç gitmeyen öğrencilerimizin okula tekrar kazandırılması çabaları sonuç vermektedir. Bununla ilgili kararımızı açıkladığımızda bazı yanlış anlamalar ve yanlış yorumlarla karşılaştık. Bunların açıklığa kavuşturulması bakımından şunu ifade etmek isterim; Bu yeni bir icat değildir, mevzuatın uygulamaya konulmuş halidir, mağduriyet söz konusu değildir. Tarım işçiliği Şanlıurfa'mızın sosyal bir gerçeğidir. Bu gerçeği iyi yönetmek adına ayrı bir proje çalışması zaten yürütüyoruz. Göç eden işçilerimizin çocuklarının eğitimden mahrum kalmaması için milli eğitim bakanlığı ve içişleri bakanlığımızla birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Çocuğumuz okulundan ayrılırken, bunun kaydını oluşturmak ve devamında gittiği yerde bir okula kayıt olması koşuluyla herhangi bir cezayı yaptırım görmesi ihtimal dahilinde olmayacaktır. Yani koşulları sağlamaları halinde böyle bir para cezası ile karşılaşmayacaklardır. Bir diğer husus; sürekli devamsızlık, yani hiç okula gitmeyen öğrencilerin okula döndürülmesi çalışmasıdır. Bunu ilan ettikten, duyurduktan sonra iki haftalık süre içinde 42 çocuğumuz okula gitmeye başladı, bu güzel bir haberdir, iyi bir gelişmedir. Bu konuda olumlu yaklaşım gösteren bütün velilerimize ve okul idarecilerine teşekkür ediyorum.''