Advert
Advert
ÇOK ACI VERİCİ OLDU SAYIN BAKAN…
Ercan Akkar

ÇOK ACI VERİCİ OLDU SAYIN BAKAN…

Reklam

Yaklaşık 4 yıl Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı görevini yürüten, Aralık 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan, dolar kurundaki hızlı düşüşten büyük yatırımcının kendisini koruduğunu, küçük yatırımcının çarpıldığını ve ardından gözünden yaydığı ışıltı ile hepimizi etkisi altına alan Bakan Nureddin Nebati, o gün bu gündür söylemleriyle, çıkışlarıyla vatandaşı etkilemeye, şaşırtmaya devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, koltuğa oturur oturmaz Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği toplantısında, yeni ekonomik modeli ‘Biz ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var. Ama bunu yaparken de eklektik olmayıp ülkenin gerçeklerine, iç dinamiklere, uluslararası konjonktürün gereklerine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını birlikte yürüterek her türlü tedbiri almak ve bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla devam edeceğiz’ tarifinde bulunmuştu.

Bakan Nureddin Nebati, Urfalı zengin bir aşirete mensup… O bakan olduktan sonra ailesine ait ünlü çocuk giyim mağazası hızla büyüdü, bir dünya markası oldu. Yoksulluk sınırı altında yaşamaya çalışan 50 milyona yakın vatandaş ise, zam yağmurunu unutup Bakan Nebati’nin ekonomik modelini çözmeye çalıştı.

Vatandaş, tamda bu model çözdük derken Bakan Nebati’den yeni bir taraf daha geldi. Bakan Nebati, bu kez Ekim ayı başında yapılan Ekonomik Dönüşüm Zirvesi toplantısında, ‘Neo klasik ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heterodoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan, davranışsal ekonomi ve nöro ekonomiyle daha fazla önem kazanmaktadır’ diyerek kafaların yeniden karmakarışık olmasına neden oldu.

Neyse ki bu kez Bakan Nebati, vatandaşı fazla yormadı. Bu ekonomi tariflerini Amerikan Finans Gazetesi Wall Street Journal'a anlattı. Bakan Nebati, ‘Hükümetimiz Türkiye'yi bir üretim merkezi haline getirecek ekonomik dönüşümü gerçekleştirmeye kararlıdır. Bunun biraz acı verici bir şekilde geçeceğini hesaplamıştık. Acının şiddetini artıran şey savaş oldu’ diyerek acımızın şiddetini artırdı.

Meğerse vatandaş Bakanın ekonomik tarifleriyle uğraşa dururken, her gün cebinden, sofrasından bir şeyler eksildi. Gazeteci olmamız nedeniyle her gittiğimiz yerde ekonominin gidişatı ile ilgili soru yağmuruyla karşılaşıyoruz.  Sohbet ettiğim ve asgari ücretle geçinmeye çalışan bir vatandaş, aynen şunları söyledi:

‘Eskiden bereket vardı. Özellikle tüm ailenin bir arada olduğu akşam sofrasında en az 3-4 çeşit yemek olurdu. Yemekten sonra tatlı, meyve, çerez yenir, çay kahve eşliğinde sohbet edilirdi. Şimdi nerde. Bir kere öğün sayısı üçten, ikiye indi. Sofraya bir çeşit yemek koymak bile zorlaştı. Tatlıyı, çerezi unuttuk. Meyveyi arada sırada bir çeşit yiyebiliyoruz. Bakan kaldırmış yok ortodoks, yok heterodoks, yok  epistemolojik, yok neo klasik ekonomi yahu kardeşim ben soframa-cebime bakarım. Çoluk çocuğuma götürebildiğime bakarım. Bu tarifler beni ilgilendirmez. Ben ve ailem, insanca yaşamak ve hiçbir şeyden mahrum kalmak istemiyoruz. Bakan göreve başladığından bu yana bize gerçekten çok acı veriyor.’

Bu görüşün üzerine ne söylenebilir ki. Vatandaş, süslü-püslü laflar yerine ekonominin tarifini böyle yapıyor. Bunlar gerçekten çok acı verici oldu Sayın Bakan. Sizin-sizlerin görevi bu acıyı en aza indirmek, mümkünse yok etmektir.

ZATEN ÖZGÜR DEĞİLDİK

AK Parti ve MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ gerekçesiyle hazırladığı, muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

CHP, yasanın hapis cezası öngören ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu’ ile ilgili 29'uncu maddenin  yürürlüğünün durdurulması talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Bunlar olurken Freedom House, 2022 yılı İnternette Özgürlük Raporunu yayınladı. Rapora göre ülkemiz, 34 puandan 32 puana geriledi ve geçen yıl olduğu gibi internetin özgür olmadığı ülkeler listesinde yer aldı. 70 ülkenin değerlendirildiği raporda, bu yıl internetin 17 ülkede özgür, 32 ülkede kısmen özgür ve 21 ülkede özgür olmadığı açıklandı.

Sevgiyle kalın.

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı