Advert
Turizme yapılan yatırım geleceğe yatırımdır…
Ercan Akkar

Turizme yapılan yatırım geleceğe yatırımdır…

Reklam

Dünya’da her yıl 50 milyon dolayında yeni turistin dolaşıma çıktığını düşündüğümüzde, turizmin ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Ayrıca uzmanlar, 2030 yılında 1 milyar 800 milyon dolayında turistin dolaşımda olacağını söylüyor. Bu tablo, turizme yatırımın geleceğe yatırım olduğunu gösteriyor.

Turizm geliri bakımından yılda kasasına yaklaşık 230 milyar dolar civarında para koyan Amerika Birleşik Devletlerini düşündüğümüzde, turizmin silah satmaktan, savaş çıkarmaktan diğer ülkelerin tarihi ve kültürünü yok etmekten daha kazançlı olduğunu görmek mümkün. Ancak emperyal güçler, her alanda olduğu gibi turizmde de aslan payı benim olsun mantığıyla hareket ediyor.

Turizme yapılan yatırım, ülkenin geleceğine yapılan en önemli yatırımdır. Gerçekten de bu böyle; bir baraj için binlerce yıllık tarihi sular altına gömmek mi karlı, yoksa daha binlerce yıl ayakta kalacak ve büyük gelirler sağlayacak o tarihi eseri ayakta tutmak mı?

Yine tarihi eserlere ekolojik dengesiyle bir başka güzellik katan ormanları yok etmek mi karlı, yoksa yeşili arttırmak mı?

 İnsanlık tarihi açısından önemli bir coğrafyada bulunan ülkemizin neredeyse her karış toprağı buram buram tarih kokuyor. Başımızı çevirdiğimiz her tarafta bir tarihi eser görmek mümkün. Fakat ülkemiz bu büyük potansiyelden tam anlamıyla yararlanamıyor. Bölgemiz ise hiç yararlanamıyor. Çünkü bölgemizdeki tarihi eserler insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyor.

Turizmden yeterince pay alabilmek için çok iyi tanıtım ve çok iyi insan gücü gerekiyor. Ülkemiz her iki alanda da ne yazık ki yeterli değil. Hele hele hizmet sektöründe çok gerilerdeyiz. Tarihi sadece para kazanmak olarak da görmemek lazım… Aynı zamanda koruyup kollamak da gerekir.

Bunları şundan yazıyorum. Geçtiğimiz günlerde çok değerli misafirlerim vardı. Kısa süre içinde Diyarbakır, Mardin ve Urfa’yı kapsayan bir gezi yaptık. Özellikle Diyarbakır’da gördüğüm eksiklikleri yazmak istedim. İstedim ki, yetkililer ve bu eksiklere neden olanlar bu eksikliklerini görsün ve düzeltsin. Düzeltsin ki, biz de turizmden istediğimiz payı alalım.

-Diyarbakır’da Atatürk’ün hatırası Gazi Köşkü ziyarete kapalıydı. Ayrıca etrafın bakımsız olması hiç hoş değildi. Piknik alanları ise resmen viran haldeydi.

-On Gözlü Köprü’nün bulunduğu alan geçen yıla göre daha derli toplu olmasına rağmen halen istenilen düzeye gelmemişti. Özellikle o kafeler, müşterilerini  kendi isteklerine göre yönlendiriyor.

-Park sorunu zaten bir facia… Herkes kafasına göre bir park yeri açmış ve kafasına göre fiyat belirliyor. Kısa süreli parklar bile dünyanın parası.

-İçkale Müze Kompleksi, Cumartesi olması nedeniyle ziyarete kapalıydı. Gelen turistler geri döndü. O alanda sadece kafeye girebiliyorsunuz. Söz konusu alanı hafta sonu da açık tutmak gerekiyor. Onlarca yerli turist kapıdan döndü.

-Yasak olan 6 mahalledeki çalışmalar tamamlanmalı ve bölge açılmalı.

-Kentin simgesi Surlar daha iyi korunmalı. Restorasyonları vakit geçirilmeden aslına uygun yapılmalı. 

-Üzülerek belirtmem gerekiyor ki, bazı esnaflar turiste normalin üzerinde fiyat söylüyor. En basit örneğiyle Diyarbakır’da 20 lira olan sabun, Mardin’de 5, Urfa’da 10 lira.

-Bir başka önemli sorun da çöp ve kaldırım taşı sorunu. Ara sokaklar çöpten geçilmiyor. Kaldırım taşlarının çoğu ise yürümeye elverişli değil.

-Mardin ve Urfa’ya giden turist sayısı Diyarbakır’a göre çok fazla. Bu yılın ‘Göbekli Tepe Yılı’ ilan edilmesi Urfa’ya, dizi filmlerinin ise, Mardin’e büyük katkı sağladığını gördüm.

Turizmdeki yanlışları el birliğiyle düzeltmeliyiz. En büyük görev ülkeyi yönetenlere düşüyor. Ama her vatandaş da üzerine düşeni en iyi şekilde yaparsa, geleceğimize büyük katkı sağlamış oluruz.

Sevgiyle kalın. 

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı