Advert
Tabela Derneği olmayın
Aziz Budak

Tabela Derneği olmayın

Reklam

Gazetecilik mesleği, kamuya her alandan, her meslek grubundan her yaştan kısacası, her insana açık bir mecra. Sadece aradaki tek fark; Kimi bu işi usta çırak ilişkisi içerisinde ustasından ne öğrendiyse o şekilde mesleğin ilke ve etiği yönünde bu işi yapar, kimisi de bilimsel evrensel kurallar ve insani – vicdani yönüyle konulara bakarak bu mesleği yürütür. Tabi gazetecilik mesleğini her nasıl yaparsa yapsın gazeteciler arasında bir dayanışma bir birlik olması gereklidir. Çünkü meslek ile alakalı dün benim için oluşan bir olumsuzluk yarın bir başka meslektaşımız için de yaşanabilir. Bana bir şey olmaz dememek gerek. Hele hele Şanlıurfa’mızda reklam anlayışını düşündüğümüzde zor ekonomik imkanlarla yürüyen gazetecilik ister istemez bir dayanışmayı bir birliğin olması gerekliliğini kendiliğinden getiriyor.

Ancak bu dayanışma alanını oluştururken her gazete patronu kendisi için bir oluşum meydana getirdikçe bu durum birlik beraberlik ve dayanışmanın dışında sorunların artması, fitnenin kolayca yer bulması gibi durumlara yol açıyor. Bu da gazeteci camiası adına gerçekten büyük sorunlara hele hele özellikle bu işin aktif emekçileri açısında zor çalışma ve hayat şartlarına neden olmakta.

Öncelikle şunu belirterek konunun detaylarına inelim. Temsilcimiz anlamında Gazeteci meslek kuruluşu başkanının sözü tek tek gazetecilerin sözü olduğu her davranış, ziyaret, muhatap alınma her gazetecinin şahsında yerine getirilme anlayışı ile temsilci kabul edilmeli temsilci de bu mantıkla faaliyeti yerine getirmeli. Buradan yola çıkarsak;

Küçük olsun ama benim olsun anlayışının bugün Şanlıurfa’mızda gazeteci camiasını getirdiği noktaya bakıldığında aslında trajik komik bir hal vardır. Gazeteciliğin her şeyden önce bir bedel mesleği olduğu da akıllara getirildiğinde STK’lar yolu ile kamuoyunun dikkatini çekmek, ticari ve sosyal alanlarda söz sahibi olmak gibi amaçlar nedeniyle bugün gazetecilik dernekleri, birlikleri ve cemiyetleri çevresinde toplanmış birkaç kişinin oyuncağı haline gelmiş. İşte bu durum ne kadar çok gazeteci STK varsa o kadar güçlüsün anlamına gelmiyor. Az ve öz olursa daha etkili ve güçlü olabilir. Bunu şu anlamda söylüyorum. Yukarda bahsettiğimiz kısa vadeli ve döngülü hesaplar nedeniyle kendine koltuklarla kimse hiçbir yere varamaz.

Şöyle ki: evet düşünce fikir ideolojik anlamda farklı fraksiyonlarda gazeteci dernek cemiyet ve birliklerin farklı kitlelerde olmasını anlayışla karşılayabiliriz. Ancak bu kadar tek sesli ve çok ta farklı düşünmeyen fikir ayrığının olmadığı Şanlıurfa’mızda 5 gazeteci derneği bizleri ele güne güldürmekten başka bir işe yaramıyor. Sadece her gelen kendine bir koltuk kurmuş kendine muhatap olmuş oluyor. Bir süre sonra bu durumun da bir rant alanı haline geldiği düşünüldüğünde bu işin samimiyeti de kalmıyor.

Ben derim ki gelin bu beş gazeteci STK sayısını birleşerek indirelim. Aslında herkes aynı şeyleri düşünürken neden bu ayrılık olsun. Mesleki kuruluşlar olarak daha güçlü olmak varken neden bu komiklik. Bu inat bu ihtiras bu nefsine yenilgi. Bence gazetecilik mesleğini bunlara heba etmeyelim derim.

Gazeteciler olarak kendi aramızda Şanlıurfa’da yüzlerce STK ve Dernekler olduğunu bunların ne iş yaptığını, hatta hatta isimlerini bilmediğimiz dernekler olduğunu konuşur sitem ederiz. Başkasına çuvaldızı batırırken önce kendimize iğneyi batırmalıyız. Diğer adı sanı belli olmayan dernekler gibi gazeteci dernekleride tabela derneği olmaktan çıksın, birlik beraberlik olsun…

Bu dernekler arasında Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği (ŞUÇGAD) Başkanı Tahir Gülebak, gazeteciler için bütün imkânlarını seferber etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yüzlerce gazeteciler için aileleriyle tanışma ve kaynaşma yemeği vermiş büyük taktir toplamıştı. Bu yıl da bazı etkinlikler kapsamında 39 Gazeteci arkadaşımızı Antalya’ya tatile götürdü. Antalya’da tekne turu yapıldı. 5 Yıldızlı Otelde sıra gecesi düzenlendi Sıra gecesini yerli yabancı yüzlerce kişi hayranlıkla izledi. Manavgat şelalesine gezi ve Antalya EXPO 2016 Fuarı gezildi, yoğun ve stresli bir çalışmanın ardından gazeteci arkadaşlar Antalya’da büyük stres attı. Diğer dernekleri, cemiyetleri bilmem ama ŞUÇGAD Başkanı Tahir Gülebak daha ne yapsın? Projesi olan, önerisi olan bana söylesin.

Bir derneğin yapması gerekeni yapan, gazetecilere her zaman sahip çıkan ŞUÇGAD Başkanı Tahir Gülebak ile yönetimine bundan sonra yapılacak etkinlik ve programlar için başarılarının devamını diliyor, yolunuz ve bahtınız açık olsun diyorum….

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı