Advert
Advert

Anne çocuk ölümleri TBMM’ye taşındı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Avrupa ve Türkiye de doğum oranıyla en üst sırada yer alan Urfa ilimizin, kadın doğum ve çocuk sağlığı bölümlerinden yeterli imkân ve hekim bulunmaması sebebiyle her yıl anne/bebek ölümlerini, hastanelerdeki yığılmaları ve doktora erişmeme sorununu Fahrettin KOCA’ya sordu.

Anne çocuk ölümleri TBMM’ye taşındı
Anne çocuk ölümleri TBMM’ye taşındı Admin
Advert

İşte o Soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. AYŞE SÜRÜCÜ - Şanlıurfa Milletvekili

Şanlıurfa’da ciddi nüfusa sahip Süleymaniye ve Devreşti gibi mahallelerin olduğu bölgede sadece  Balıklıgöl Devlet Hastanesi olup, bu hastanede hem hasta yoğunluğu fazla hem de kadın doğum ve çocuk bölümleri eksiktir. O bölgelere yakın olan eski devlet hastanesi ve tıp fakültesi binaları yeniden değerlendirilerek hastanelerde yaşanan ciddi yoğunluk azaltılabilir. DSÖ verlerine göre ise Türkiye’de 100.000 canlı doğumda 17 anne ölümü yaşanmaktadır. Bu duruma göre Şanlıurfa’da doğum oranları değerlendirildiğinde anne ölümleri de batı illerine göre daha yüksek gözükmektedir. Sağlık hizmeti açısından bölgesel eşitliğin sağlanamadığını gözlemlemekteyiz.

Şanlıurfa’da yaklaşık 600 Aile hekimliği birimi mevcut olup 100 birimde aile sağlığı elemanı bulunmamaktadır. Bu eksiklik ASE olmadan çalışan hekimin iş yükünü arttırmasıyla birlikte hayati öneme sahip olan gebe izlemi bebek izlemi aşılama gibi durumlarda aksaklıklara yol açmaktadır.Yıllık doğum sayısı Avrupa’daki birçok il ve ülkeden daha fazla doğumun gerçekleştiği Şanlıurfa’da, merkezde ve ilçelerde kadın doğum, çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları yandal hekim sayılarında ciddi eksiklikler mevcuttur. kadın doğum 5. Bölge D grubu, çocuk sağlığı 5. Bölge C grubu, birçok çocuk yandalı yine D grubu olarak gözükmektedir. En büyük doktor ve bölüm eksikliği yine en büyük ihtiyacın olduğu ilgili sağlık alanlarında mevcuttur.

Şanlıurfa ilimizde de sağlık alanında yapılan atamalarda liyakatın esas alınmadığını kaygı ile izlemekteyiz, parti il yönetimleri milletvekilleri veya sendika direktifleri ile atama yapılmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane yöneticilerinin liyakata göre atanmaması sağlık hizmetlerinin planlanması ve organizasyonunda sorunlara yol açmaktadır.

Bu Bağlamda

1. Şanlıurfa’da kadın doğum bölümlerini yeterli düzeye çıkaracak mısınız ?

2. Şanlıurfa’da kaç yenidoğan küvez sayısı mevcuttur ?

3. Şanlıurfa’da kaç kadın doğum üniteleri toplam yatak sayısı kaçtır ?

4. Doktor yeterliliği D grubunda bulunan çocuk sağlığı ve kadın doğum bölümlerini A grubuna çıkaracak mısınız ?

5. Mevcut doktor ve bina durumunu Şanlıurfa’nın nüfusu için yeterli görmekte misiniz ?

6. Şanlıurfa da son 5 yılda doğum esnasında kaç anne ölümü gerçekleşmiştir ?

7. Şanlıurfa da son 5 yılda kaç bebek ölümü gerçekleşmiştir ?

8. Şanlıurfa da son 5 yılda kaç doğum gerçekleşmiştir ?

urfa çağdaş şanlıurfa sağlık anne çocuk ölüm
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı