Advert
Advert

Gastronomi Turizmine nasıl katkı sağlanabilir

Dünden Bugüne Şafak Gazetesi Haber Müdürü Aziz Budak, Şanlıurfa Aşçılar ve Pastacılar Derneği (ŞAPADER ) yönetim kurulu Başkanı Zafer KULAK ve Derneğin Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Yılmaz EDE ile Şanlıurfa mutfağını ve Gastronomi Turizmi ile ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdi.

Gastronomi Turizmine nasıl katkı sağlanabilir
Gastronomi Turizmine nasıl katkı sağlanabilir Admin
Advert

Röportajımıza başlarken ülkemizde yaşanan 15 Temmuz terör olaylarını kınayan Zafer Kulak, şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başladı.

Dünden Bugüne Şafak Gazetesi olarak okuyucularımız için Urfa’nın yemek kültürü ve gastronomi turizmi ile ilgili sorular sorduk ve aldığımız cevaplar

OKUYUCULARIMIZA DERNEĞİNİZ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Öncelikle 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar dileriz. Milletimizin bu darbe girişiminde bulunan terör örgütü ve yandaşlarına karşı onursal duruşunun yanında olduğumuzu sizin aracılığınızla bildirmiş olalım.

Şanlıurfa aşçılar ve pastacılar derneği ( ŞAPADER ) Tüm aşçılar ve pastacılar konfederasyonuna (TAŞPAKON) bağlı olarak 7 bölgesel federasyon ile birlikte kurumsal bir yapı içindedir. Bu Federasyonlarımız Akdeniz aşçılar ve pastacılar federasyonu – Doğu Anadolu aşçılar ve pastacılar federasyonu – Ege aşçılar ve pastacılar federasyonu – Güneydoğu Anadolu aşçılar ve pastacılar federasyonu – İç Anadolu aşçılar ve pastacılar federasyonu – Karadeniz aşçılar ve pastacılar federasyonu – Marmara aşçılar ve pastacılar federasyonuna bağlı 56 il derneği ile birlikte kurumsal olarak iş birliği içindedir.

Ayrıca ŞAPADER derneğimiz ( TAŞPAKON ) yönetim kurulu üyeliği olduğu için (TAŞPAKON) Şanlıurfa temsilcisidir.

Ayrıca Şanlıurfa Aşçılar pastacılar derneğimiz Şanlıurfa başkanlığında yine ( TAŞPAKON )’ a bağlı olarak kuruluş çalışmaları ve büyümesi devam eden Güneydoğu Anadolu aşçılar ve pastacılar federasyonu

(GÜDAPAFED ) ile Güneydoğu Anadolu bölgesine önemli katkılar sunmak adına Güneydoğu Anadolu Bölgesi  il derneklerimiz   ile birlikte ortak hareket ederek fayda sağlamak amacı ile birlikte Adıyaman – Batman – Diyarbakır -  Gaziantep – Kilis  -  Mardin  derneklerimizle birlikte Güneydoğu Anadolu bölgesinin Gastronomi  turizmi ve yöresel yemeklerin ve yörede yetişen ürünlerin tanıtımı için ön çalışmalara başlamış bulunmaktayız.

SİZİN ALANINIZ OLAN YEMEKLER İLE BAŞLAYALIM ŞANLIURFA MUTFAĞI HAKKINDA BİZE BİLĞİ VERİRMİSİNİZ ?

Tabi biliyorsunuz Göbeklitepe  kazılarında  Şanlıurfa’nın 12000 yıl kadar geride de bir yaşam ve önemli bir inanç merkezi olduğu yapılan kazılarda gün yüzüne çıktı . Buradan başlamak daha doğru olur diye düşünüyorum. İlk tarımın yapıldığı bir Vilayete, bir coğrafya ya sahip olarak zengin mutfak kültürümüzün tanıtılması daha da önem arz etmektedir.  Başlangıç noktasından bu güne gelirsek aslında Şanlıurfa mutfağı bölge illerinin de etkisinde kaldığını ve bu bölgede yaşayan farklı inanç kültürlerine sahip ve insanların bir arada yıllarca kardeş gibi birbiriyle olan komşuluk ilişkileri ve farklı yemeklerin ortak olarak pişirilmesi ile farklı ve ayrı bir zenginlik kazanmıştır. Aslında Şanlıurfa mutfak kültürüne Güneydoğu Anadolu bölgesinin zengin yemek kültürünü katarak konuşmalıyız. Bu da Şanlıurfa mutfağının ve Güneydoğu yöre yemeklerinin bir bütün olduğunu kanıtlıyor. Şanlıurfa mutfağına bölgesel olarak bakmalıyız.

ŞANLIURFA ‘NIN GASTRONOMİ ŞEHRİ ÜNVANINI ALMASI İÇİN BİR ÇALIŞMANIZ VARMI ?

Biliyorsunuz Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Celalettin Güvenç, Fransa’nın Başkenti Paris’te, UNESCO yetkilileri ile bir araya geldi. Bu konuda çalışmalar yürütüldü Burada basına yansıyan görüşmelerde UNESCO Kültürel Çeşitlilik ve Kültürel İttifak Üyesi Arjantinli Melike Caucino-Medici, Şanlıurfa’nın tarihin ilk mutfaklarından birine sahip olduğunu ve kapsamlı bir çalışmayla başarının sağlanacağını söylediği basına yansımıştı.

Fakat sanırım yeterince hazırlanamadık süreci tam olarak yönetemedik. Bu işin bazı süreçlerini yerine getiremedik tahmini olarak 2 yıl gibi bir çalışma ile yerinde uygulamalar yaparak Harran MYO üniversitemizle birlikte gerekse ilçe ve merkezdeki çalışmalarla yerinde ulusal olarak kabul görmüş reçeteler hazırlayarak ve bunları kayıt altına alarak ve işletmelerimize eğitim desteği sağlayarak bunu başarabilirdik.

Ama   6 -7 ay gibi kısa sürede Şanlıurfa dışında İstanbul‘dan Şanlıurfa mutfağının yöresel yemek reçeteleri yazıldı.

 Hâlbuki Şanlıurfa da bulunan işletmeler ve Şanlıurfalı aşçılar ile birlikte bir süreç devam etmiş olsaydı sanırım daha büyük başarı sağlayabilirdik. Öncelikle kendi insanlarımıza güvenmeyi benimsemeliyiz ve onları desteklemeliyiz. Bu durumda Şanlıurfalı girişimcilere büyük görev düşmektedir. Şanlıurfa  bu süreci başarıya taşıyacak bilgi birikimine sahip STK’lar var Harran üniversitesi MYO gibi büyük bir akademik bir desteğe sahip durumdayız.

PEKİ ŞU AN İTİBARİ İLE ŞANLIURFA ‘ GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN NELER YAPILABİLİR ?

Bir başarısızlıktan başka bir başarı çıkarılabilir mesela biz Şanlıurfa aşçılar ve pastacılar derneğimiz olarak yaptığımız toplantılarda bize destek verilmesi durumunda Şanlıurfa‘nın Gastronomi haritasını çıkartarak Şanlıurfa ‘ da lezzet durakları oluşturarak yöresel yemeklerimizi Şanlıurfa ‘ya gelen turistlere ve sunabiliriz. Misafirlerimizi 1 günlük gezi turları ile kısa sürede gezdirmek yerine ilçelerimizde ve merkezde oluşturulacak lezzet durakları sayesinde daha farklı izlenimler kazanabiliriz. Mesela Karacadağ‘daki Harran‘daki Halfeti‘deki ve diğer ilçelerimizin de içinde olduğu lezzet duraklarını oluşturarak buralarda yöresel yemeklerimizi Şanlıurfa’ya gelen turist ve misafirlerimize sunarak ilçelerimizinde tanıtımına katkı sağlayarak şehrimize gelen misafirleri  daha fazla tutabiliriz ve Şanlıurfa‘nın hak ettiği yeri alacağına inanıyorum.

PEKİ SİZCE ŞANLIURFA ‘DA BULUNAN İŞLETMELERİN  HİJYEN DURUMU  VE  ÇALIŞANLARIN MUTFAK EĞİTİMİ HAKKINDA YETERLİ BİLGİ VE DONANIMA SAHİPMİ DİRLER ?

Tabiî ki bazı işletmelerimiz bu donanıma sahip bazılarının eksiklikleri mevcut bu olağan bir durumdur. Önemli olan biz burada neler yapabiliriz işletmelerimize nasıl bir eğitim programı hazırlayabiliriz nasıl yerinde mutfak ve hijyen eğitimleri verebiliriz. Biz Şanlıurfa aşçılar ve pastacılar derneği olarak bu konuda bizimle irtibata geçen tüm işletmelere buradan destek vereceğimizi bildiririm.

 Ama bu arada önemli noktaya da değinmeden geçmek istemiyorum hijyen ve mutfak eğitimleri gibi onemli programların birde akademik olarak desteklenmesi sertifikasyonu sağlanmalıdır.

Biz, ŞAPADER olarak üyelerimizi aşçılık, servis elemanlığı, pasta tatlı şekerleme imalatı konularında ustalık belgesi sahibi olmaları için 75.Yıl Mesleki Eğitim Merkezinde yiyecek içecek hizmetleri bölümünde Kalfalık ve Ustalık eğitimi almaları konusunda teşvik ediyoruz. Zaten 3308 sayılı yasa ile mesleki yeterliliğin elde edilmesi ve belgelendirilmesi zorunluluk arz etmektedir.

 Ayrıca, Şanlıurfa Harran MYO aşçılık bölümü ile kurumlar arasında yapılacak bir protokolle daha etkin bir çalışma elde edebiliriz. Biz bu konuda gerekse kamu kuruluşları ve Harran üniversitesi MYO aşçılık bölünü ile ortak bir çalışma içinde çalışma sağlayabileceğimizi buradan kamuoyuna bildiririz.

ŞAPADER OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ PROJELER NELERDİR.

25-26-27 Mart 2016 tarihinde Şanlıurfa ‘da gerçekleştirdiğimiz 1. Şanlıurfa ulusal aşçılar ve pastacılar şampiyonasında Şanlıurfa‘mızda ve güneydoğu Anadolu bölgesinde bir ilk gerçekleştirdik. Şanlıurfa’mıza 16 ili davet ederek yaklaşık 400 kişiyi Şanlıurfa ‘da misafir ettik. Şanlıurfa ‘ açısından gastronomi anlamında önemli biz kazanım kazandırdık. Kurumlarımızın ve STL‘larımızın tabiî ki destekleri ile ortak bir çalışma yürüttük ilçe belediyelerimizin Şanlıurfa‘mızın yöresel mutfak ve yemek kültürlerinin tanıtma şansımız oldu. Şanlıurfa basını 3 gün boyunca bu festivali ulusal kanallara ve gazetelere de paylaşarak bizimle birlik de önemli katkılar sundular. Şanlıurfa basınına sizin aracılığınızla teşekkür ederim.

29-30 Nisan 2016 da 2. Tokat ulusal aşçılar ve pastacılar festivalinde şapader derneğimiz ve Harran üniversitesi myo aşçılık bölümü ile beraber Şanlıurfa ‘mızı temsilen katıldık. Bu festivalde Harran üniversitesi myo aşçılık bölümünden öğrenci arkadaşlarımız en iyi üniversite kategorisinde 1. Lik alarak altın madalya ve kupa ile ilimize beraber katkı sunmuş olduk ayrıca bu yarışmada öğrencilerimiz diğer kategorilerde altın ve gümüş madalyalarla Şanlıurfa‘mızı başarı ile temsil ettiler.

Tabi birçok çalışmada Şanlıurfa ‘mızı temsilen bulunduk Şanlıurfa‘mıza önemli katkılarda bulunduk buradan yazmam sanırım çok zaman alacak Sosyal medya hesaplarımızda bunlar dijital olarak arşivlenmekte..

ŞAPADER OLARAK DEVAM EDEN PROJELERİNİZ VARMI ŞU AN ?

3-4 Eylül 2016 da Bolu Mengen de düzenlenecek olan 31. Uluslararası Bolu Mengen turizm festivalinde Şanlıurfa ‘mızı 15 kişilik bir aşçı ekibiyle temsil edeceğiz. Burada bin kişilik çiğköfte yapacağız aynı anda aşçı arkadaşlarımız meşhur çiğköftemizi yoğurup festivalde Şanlıurfa mutfağında misafirlere ikram edeceğiz. Şanlıurfa standımızda Şanlıurfa Valiliğimizin desteğiyle ( ŞURKAV ) vakfımızın bizlere vereceği Şanlıurfa ‘mızı tanıtan broşürler ve tanıtım cd’lerin dağıtımı yapacağız. Bu amaçla Şanlıurfa ‘mızı uluslar arası bir organizasyonda Şanlıurfa mutfak kültürünü  tanıtmış   olacağız ve Şanlıurfalı aşçı arkadaşlarımızın uluslar arası organizasyonlarda tecrübe ve birikim sahibi olmalarını ve bunu zamanı geldiğinde Şanlıurfa‘mız adına kullanmalarını sağlamak.

YAPMIŞ OLDUĞUNUZ 1. ŞANLIURFA ULUSAL AŞÇILAR VE PASTACILAR ŞAMPİYONASININ  DEVAMI OLACAKMI ?

Tabiî ki muhakkak olarak 2. Şanlıurfa ulusal aşçılar ve pastacılar şampiyonasını yaparak bunu daha sonra her yıl yapmak üzere kurumsal bir yapıya dönüştüreceğiz.

Bu gibi şampiyonalar ve festivaller süreklilik esasına kavuşturulmalıdır. Çünkü Şanlıurfa‘mızın bu tür festivaller ve şampiyonalar sayesinde Şanlıurfa Gastronomi kültürümüze büyük katkı sağlayacaktır.

ŞANLIURFA ‘NIN DİĞER İLLERDE VE FUARLARDA TANITILMASI NE ÖLÇÜDE BAŞARILI SİZCE ?

Şapader derneğimiz olarak elimizden geldiğince fuarlara katılarak veya aşçı arkadaşlarımızla birlikte Şanlıurfa‘mızı temsilen katılımlar sağlıyoruz. Ama tabiî ki bu yeterli değil Şanlıurfa daki kurumlarımızla birlikte bu fuarlara ortak katılım sağlayabilirsek daha Şanlıurfa‘mız adına daha büyük başarılar kazanabiliriz.

ŞANLIURFA ‘ DAKİ KURUMLARDAN İSTEDİĞİNİZ DESTEĞİ GÖREBİLİYORMUSUNUZ

Tabi ki görebiliyoruz. Mesela, 75.Yıl Mesleki Eğitim Merkezi Yiyecek içecek Hizmetleri Bölümü, Kalfalık ve ustalık eğitiminde üyelerimize olsun diğer meslektaşlarımıza olsun, başvurup kayıt yaptıranlara gerçekten çok faydalı ve esaslı eğitimler vermektedir. Ayrıca mesleki konularda ne zaman bir bilgi veya danışma ihtiyacı duysak bize yardımcı oluyorlar.

Sivil toplum kuruluşları da hizmet amaçlı kurulan gönüllü kuruluşlardır. Tabiî ki bu hizmetleri yaparken STK’lar devlet kurumları ile ortak iş yapma zorunluluğu doğuyor bizde zamanla bazı kurumlarımızı ziyaret edip destek ve iş birliği talebinde bulunuyoruz. Bu bazı zamanlarda olumlu bazı zamanlarda olumsuz sonuçlanıyor. Kurumlarımız bizlere bu konularda daha fazla destek sağlarlar ise Şanlıurfa‘mız adına olumlu işler başarabiliriz.

ŞANLIURFA DA ORTAK HAREKET  ETTİĞİNİZ STK VARMI ?

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanlığındaki Şanlıurfa turizm platformunda Şanlıurfa aşçılara ve pastacılar derneğimiz  yönetim kurulu üyeliği var yapılan toplantılarda bizde fikirlerimizi sunuyoruz. Turizm  platformu başkanı sn; Asuman CEVAHİR YAZMACI  ‘nın bize katkıları fazlasıyla olmuştur.

ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ALANI İLE İLGİLİ NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ?

Üzülerek söylemeliyim ki, bu konuda çok sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. Meslektaşlarımız iş bulma sıkıntısı yaşamaktadırlar. İş bulanlar da çalışma koşullarının ağırlığı ile karşılaşabiliyorlar. Mesela üç kişinin yapması gereken işi bir kişiye yaptırabiliyorlar. Bu durumda yapılan işin kalitesi düşüyor. Verimlilik de zamanla azalıyor. Bu durum müşteri memnuniyetsizliğine yol açabiliyor. Dernek olarak misyonumuzun önemli bir bölümü bu sıkıntıları dile getirip çözüm bulmaktır.

SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ NELERDİR ?

Urfa Şafak Gazetesi’ne  ŞAPADER olarak bu keyifli sohbet için teşekkür ederiz. Ayrıca sorularınız esnasında verdiğimiz cevaplarda herhangi bir kurumu zedelemek veya eleştirmek amaçlı bir yaklaşımımız olmadığını kamuoyuna bildiririz.

urfa çağdaş şanlıurfa şapader aşçılar aziz budak zafer kulak gastronomi urfa mutfağı
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı