Advert
Advert

Kan Davası İzmir’de lanetlendi

İzmir’de bulunan Şanlıurfa Federasyonu'nun çatısı altında yer alan Tor-Siverekliler Derneği olarak kan davası illetin hayatımızdan çıkarılması için, tepki göstererek şiddetle lanetlediler.

Kan Davası İzmir’de lanetlendi
Kan Davası İzmir’de lanetlendi Admin
Advert

Aziz Budak-Urfa Çağdaş/ 

Torbalı-Siverekliler Dernek Başkanı Bahri Ağırtaş, Kan Davası Cehaletinin bitirilmesi amacıyla yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Basın açıklamamıza katılım sağlayan ATATÜRK Mahallemizin kıymetli sakinleri, ŞANLIURFA FEDERASYONU'muzun başkanı sayın Ferit MIZRAKLI, MUŞ-BİTLİSLİLER DERNEĞİ başkanı sayın Sami ŞİRİN, BABLILAR DERNEĞİ  Bşk.yrd,.HILVAN DER.BŞK. nı sayın Fuat İPAR ,HALİLİYE DER.BŞK.nı sayın Uğur Paşa BUCAK ,ATATÜRK Mah.Muhtarı sayın Remzi AVCI ve KARŞIYAKA Mah.Muhtarı sayın Aydın AYAYDIN ve heyetlerine  teşekkür ederiz.

    Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri olan, İzmir 'imizin müstesna ilçesi olan TORBALI'ya yirmi yıl önce ÇERMİK'ten kan davası nedeniyle gelip yerleşen 52 yaşındaki HASAN SARI adlı yurttaşımız  Atatürk mahallesinde bir kıraathanede otururken kurşunlanarak hayatına son verilmiştir.

      Bu cinayet hayatımızda ne bir ilk nede son olacaktır. Bir çok siyasetçi, sosyolog, ekonomist, psikolog, eğitmen hatta ülkemizin en seçkin üniversiteleri, profesörlük  veya doçentlik tezlerini hazırlayan ve bununla kendilerine ÜNVAN kazanan bilim insanları ve akademisyenler KAN DAVASINI konu edinmiş nedenlerini araştırmış ve bütün herkesle paylaşmışlardır.

      Bu araştırma sonuçlarını kısaca özetlersek: İlk sırada aşiretçilik, daha sonra feodal yapı, toprak ağalığı, şeyhlik ve müritlik, hukukumuzdaki boşluklar, işsizlik ve yoksulluk gibi sebeplerden kaynaklandığı tesbit edilmiştir. En yoğun  bölge de Güney-Doğu Anadolu bölgesi gösterilmiştir.

      Ancak, kan davasının nedenleri sadece bunlardan ibaret değildir. Çok daha geniş kapsamlıdır.

       Esasen TOPLUMSAL GELENEĞİN' de hem belirleyici hem de önemli rol oynadığı gerçekliği unutulmamalıdır.

      Aşiretçiliğin en yoğun olduğu Güney-Doğu Anadolu bölgemizin  KAN DAVASI 'ndaki

ÖÇ ALMA  olgusu bireysel tercih  olmaktan çıkmış kollektif ve toplumsal bir görev haline getirilmiştir. Bu öç almanın kollektif karakteri onun kültürel yanını da sergilemektedir.

       Öç alınmadığı zaman,ölenin ruhu huzura kavuşmayacak gibi psikolojik nedenler öne sürülmekte ise de,en önemlisi toplumsal baskının, öldürülen tarafın üzerinde meydana getirdiği, ağır psikolojik tahribattır.

       Öcünü almayan aşiretin, şerefi lekelenmiş olacak, onuru zedelenecek, hatta maddi ve manevi zararlara maruz kalacaktır. Ayrıca güç kaybına uğrayan bu aşiret, diğer aşiretler tarafından aşağılanacak ve gelir kaynaklarının olduğu alanlar gasp edilecektir. Hatta kız alıp verirken bile büyük sıkıntılar yaşattırılacaktır.

Dahası,bu aşiretin evli olan kızları aşağılanacak ve çeşitli eziyetlere maruz kalacaktır.

       Bu çağ dışı ve kahrolası sorunun nedenleri tüm ayrıntılarına  kadar incelenmiş, tesbit edilmiş, ancak çözümü için,elle tutulabilir hiçbir çaba sarf edilmemiştir.

      Bizler ŞANLIURFA FEDERASYONU 'nun çatısı altında yer alan TOR-SİVEREKLİLER DERNEĞİ olarak teknolojinin  ve bilişimin en üst  seviyeye geldiği günümüzde toplumun tüm kesimlerinin, bu çağ dışı illetin hayatımızdan çıkarılması için, tepki göstermesini istiyor, ve şiddetle lanetliyoruz.”

urfa çağdaş şanlıurfa izmir siverekliler derneği kan davası şiddet lanet
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı