Advert
Advert

Urfalı esnaf kan ağlıyor

14 Yıldır esnaflık yapan Mehmet Sinekli AVM’lerin küçük esnafı bitirdiğini söyledi. Sinekli, kentte AVM’lerin yanı sıra büyük marketlerin açılması nedeniyle küçük esnaflar artık masraflarını karşılayamaz duruma geldiğini anlattı.

Urfalı esnaf kan ağlıyor
Urfalı esnaf kan ağlıyor Admin
Advert

Urfa Çağdaş/ 

Arkadaşımız İrfan Tepe’nin bu haftaki röportajı büyük sıkıntılar içerisinde ayakta kalmaya çalışan küçük esnaflardan Mehmet Sinekli ile devam etti. Sinekli, milletin alım gücünün de kalmadığını açıkladı. İş o röportaj:

- İşleriniz durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?

İşyerimi 2002 de açtım cd, gazete, cep telefon tamir işi ve aksesuar üzerine ufak çaplı bir dükkan, bulunduğum mahallede herkesin yaptığı iş dışında hiç mahallede olmayan bir işyeri olmalıydı. Öylede oldu ilk zamanlar işler gayet güzeldi çünkü o zamanlar büyük marketler fazla yoktu şimdi her semtte bir iki tane büyük büyük marketler bulunuyor. O yüzden biz küçük esnaflar çok zor durumdayız masraflarımızı karşılayamıyoruz. Kazanç yok denecek kadar az durumda durumlar hiçte iç açıcı değil biz küçük esnaflar için

- Kazancınızın düşmesini neye bağlıyorsunuz?

Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi büyük marketler, işyerleri mahallelere kadar girdiler. O bakımdan zor durumdayız. Eskiye nazaran milletin alım gücüde kalmadı, her gelen müşteri her ürünün en ucuzunu ver diyor. Bizde ucuz ürün getirmek zorunda kalıyoruz ama ucuz ürün bulmakta da zorlanıyoruz. Çünkü ne kadar ucuz getirsek daha da ucuz istiyorlar o yüzden millette perişan bizde. Zorluklarla para kazanmaya çalışıyoruz ama kazanabilirsek. Pahalıdır deyip çıkıyor vatandaş mal almadan.

4- Suriyelilerin ticarette faydaları ve zararları var mı?

Türkiye'de en çok Suriyeli barındıran şehir Şanlıurfa'mızdır. Urfamız, geçmişte ve bugünde misafirperverliğiyle kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Ancak, Suriyelilerin faydaları kendilerine olmuyor ki, bizlere olsun. Dediğim gibi en ucuz mal getiriyoruz halen pahalı deyip duruyorlar. İstiyorlar ki bedavaya alsınlar. Çünkü Suriye’de her şey ucuzmuş anlattıklarına göre. Yani uzun lafın kısası bizlere zararları oldu, kazancımız olmadı. Zaten onlardan da kazanç beklediğimiz yoktur. Kendisine hayrı olmayanın başkasına ne hayrı olabilir ki, birçok müşterim iş bulamadıklarını söylüyor, özellikle amelelerimiz. Sebebi ise Suriyelilerin olması işveren ucuza çalıştırmak için Suriyelileri götürüyor bizim vatandaşlarımız amelelerimiz boşta kalıyor, evine ekmek götüremiyor,  resmen kan ağlıyorlar gariban amelelerimiz artık kimin umurunda.

5 geçen yıllar işleriniz nasıldı, bu yıl nasıl?

Her geçen gün kötüye gidiyor iyiye gittiğine rastlamadım 14 senedir esnaflık hayatımda vergi desen artıkça arttı, su elektrik faturaları çabası, kaçak elektrik kullanmadığımdan dolayı kışın günü mangal kömürüyle idare ettim dükkânın önünde ısınarak, yazın günüde yanıyoruz,  klima var ama çalıştırmıyorum çünkü çalıştırsam en az gelecek fatura 400 - 500 TL. Ben her ay 500 lira verirsem sadece elektrikten dolayı darabayı kapatırım 3 ay sonrasında.

6- Vatandaşlar alış veriş yaparken neye dikkat ediyorlar?

Vatandaş alış veriş ederken kalite pek aramaz oldu. Yeter ki ürün ucuz olsun da, ne oluyorsa olsun. Vatandaşın halini ancak, vatandaşla ticaret yapan alış veriş yapan kişi bilir. İnanın ki,  halk çok perişan alım gücü kalmamış mecbur olmadığı eşyayı alamaz olmuş. Zaruri ihtiyaç dışında harcama yapan vatandaş kalmamış. Mesela tv kumandası alacak orijinali 20 lira. Müsteri diyor ki, yok  çocuk onuda kırıyor 7 liraya aldığımda kırıyor sen ucuzundan ver.

7- Vatandaşlar neden ucuz ürünleri tercih ediyor?

Vatandaşta para olsa zaten çocuğum bunu da kırar demez. Her şeyin en iyisini, en sağlıklısını evine alır. Para yok çünkü iş bulamıyor ki çalışsın. İş bulamayınca alım gücüde azalıyor bakkala manava kasaba borçlanıyor yolunu bile değiştirmek zorunda kalıyor.

8- Eklemek istediğiniz konu var mı?

Koskocaman zengin bildiğimiz devletimiz bizi vatandaşlar olarak varlık içerisinde yokluğu yaşamakta. Bu işin sonu nereye kadar gider onu da kimse bilemez. ALLAH SONUMUZU hayır ede diyeceğimde pek zannetmiyorum ki. Hayır, olsun sonumuz.

– Mehmet Sinekli kimdir?

Şanlıurfa Sırrın Mahallesinde 1977 yılında dünyaya gelen Mehmet Sinekli, lise mezunu olup yaklaşık 15 yıldır esnaflık yapıyor.

 

urfa çağdaş şanlıurfa mehmet sinekli esnaf röportaj işsizlik avm alım gücü ucuz market urfa
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı