Advert
Advert

Otoparklardaki araçların yüzde doksanı icralık

Şanlıurfa'daki yedi emin otoparklarında binlerce araç sahipleri tarafından çürümeye terk ediliyor. Araç sahipleri, icralık olan araçlarını, borçlarını ödeyemedikleri için alamıyor. Öyle ki, 20 yıldır otoparklarda sahibini bekleyen araçlar bile var.

Otoparklardaki araçların yüzde doksanı icralık
Otoparklardaki araçların yüzde doksanı icralık Admin
Advert

Motosiklet, otomobil, kamyonet hatta TIR... Binlerce araç, yıllardır yedi emin otoparklarında sahiplerini bekliyor. Çoğu borcu yüzünden otoparklara çekilen araçlar, sahiplerinin borcu ödeyememesinden dolayı çürüyor. Bazı borçlar aracın değerini aşınca, araç sahipleri arkasına bile bakmıyor.

    Şanlıurfa şehir merkezinde 6 tane yedi emin otoparkı bulunuyor. Kimi 20 yıllık olan bu otoparklarda sahiplerini bekleyen binlerce araç var. İlk bakışta otomobil mezarlığını andıran bu otoparklardaki çoğu araçlar borcu nedeniyle bağlanarak çekici ile buraya getirilmiş. Yaklaşık 20 yıldır otoparklarda bekleyen otomobiller bile var. Milyonlarca lira değerindeki binlerce araç, sahiplerini beklerken çürüyor.

"MOTOSİKLETLER ÇÜRÜYÜP GİDİYOR"

    Şanlıurfa'daki yedi emin otoparklarında yüzlerce motosiklet çürümeye terk edilmiş. Yedi emin otoparkı işletmecisi Ahmet Budak, motosikletlerin genelde sigorta yapılmadığı için buraya alındığını söylüyor. Motosiklet fiyatlarına göre sigorta maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Budak, "Şanlıurfa’da 6 tane yediemin otoparkı var, bu otoparklarda motosikletler var ve hepsi çürüyüp gidiyor" diyor ve ekliyor: "Motosikletlerin otoparklara çekilmesinin nedeni sigortadan dolayı. Çünkü bir motorun maliyeti 2 bin lira ise sigorta bedeli bin lira. Bundan dolayı vatandaş sigortaya para vermemek için motorlar burada yatıyor ve çürüyor."

İşletmecisi olduğu otoparka ayda 30 ile 40 civarı motosiklet geldiğini söyleyen Budak, Bunlardan 3 ya da 5 tanesi sahipleri tarafından otoparktan çıkarılıyor. Diğerleri ise sahipleri tarafından gelip alınmıyor" diye konuştu.

"KAMYON VE OTOMOBİLLERİN YÜZDE 90’NI İCRALIK"

    Yedi emin otoparklarına çekilen otomobil ve kamyonlar, çoğunlukla borcu olan araçlardan oluşuyor. Bu araçların yüzde 90'ına yakınının icralık olduğunu söyleyen Budak, "Otomobil ve kamyonların otoparka geliş amacının yüzde 90’nı icralık. Vatandaş icra borcunu ödemediği için otoparka çekiliyor. Bunların bir kısmı kazalı, bir kısmı sigortadan, bir kısmı ise muayene olmadığından dolayı otoparka çekiliyor. Ortalama aylık otoparkımıza 15 ile 20 araca getiriliyor ve gelen araçlar birikip kaldı, hiç kimse gelip almadı" şeklinde konuştu.

    "Araçlar icralık olduğu için vatandaş ödemede sorun yaşıyor" diyen Budak, şöyle konuştu: "Ekonomik olarak vatandaşlar zor bir dönem yaşıyor. Bundan dolayı vatandaş otoparka giren araçlarını çıkaramıyor. Çıkarmayınca da araçlar 5-6 yıl otoparkta kalıyor, yani şuanda 6 yıllık araçlar var."

81 İL 922 İLÇEDE YATAN MİLLİ SERVET

    Türkiye'nin 81 ilinde ve 922 ilçesindeki yedi emin otoparklarında on binlerce aracın yattığını belirten Budak, devletin bu konuda bir çözüm bulması gerektiğini savunuyor. "Burada milli servet yatıyor" diyen Budak, şu ifadelere yer verdi: "Şu anda otoparkta 600 tane araç var. Şanlıurfa’da 6 tane otopark var. Her ilçede 2-3 tane otopark var. Türkiye'nin 81 ilinde, 922 ilçesinde yapılacak düzenleme devlet bütçesine destek sağlayacak. Devlet buna bir el atarsa otomatik olarak bir yıldan sonra satışlarını yaparsa araç sahibinin mağduriyeti de giderilir, borçlu da parasını alır. Örneğin bir araç 100 bin lira ise bu araç 100 bin liraya satılır, 30 bin lira borcu varsa verilir. Kalan 70 bin lira da araç sürücüsünün hesabına aktarılır. Çünkü buraya gelen araç 1 yıl kalıp satılsa değerinde satılacak ama 5 yıl kalırsa çürüyüp satılacak. Böyle olunca da maliyeti düşecek ve vatandaş yine borcunu ödeyemeyecek." 

(Rose Haber Ajansı)

urfa çağdaş şanlıurfa yedi emin otopark araç icralık işletmeci ahmet budak
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Şanlıurfa 2. sırada
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı
TÜİK, Yurt içinde 17 milyon kişi seyahate çıktı